Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινητικότητα σε Κύπρο, Ε.Ε. και ΗΕ για τα Βαρώσια
(Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Κινητικότητα σε Κύπρο, Ε.Ε. και ΗΕ για τα Βαρώσια

  • A-
  • A+

Οι τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου έχει θέσει σε συναγερμό τις κυπριακές αρχές που ενεργοποιούν όλα τα μέσα τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε διπλωματικό και νομικό.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει διμερείς επαφές με την ηγεσία της ΕΕ εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της μετάβασής του στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (20 Φεβρουαρίου) κατά τη διάρκεια των οποίων θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου (Βαρώσια).

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Επίσης, θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της κυβέρνησης, ο κ. Κούσιος είπε ότι «oι διπλωματικές ενέργειες και επαφές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται». Σε άλλη ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πάντοτε κινούμαστε μέσα σε πλαίσια πολιτικά, διπλωματικά και νομικά».

Ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που ακολούθησαν τις τουρκικές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο, το καλοκαίρι του 2019, τόσο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο ΓΓ του ΟΗΕ και Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής».

Αμετάβλητη η θέση των ΗΕ

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.

Ερωτηθείς για τη θέση των ΗΕ για τα τεκταινόμενα στα κατεχόμενα σε σχέση με το θέμα των Βαρωσίων, και ειδικότερα για τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια, που διεξήχθη το Σάββατο με τη συμμετοχή και Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Σιντίκ είπε πως «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα Βαρώσια. Η θέση των ΗΕ παραμένει αμετάβλητη σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» των ΗΕ, σημείωσε.

Γαλλία: Τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση και της Γαλλίας. Το Παρίσι αναμένει από τις πλευρές και τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις και εξαγγελίες, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο υπενθυμίζει το περιεχόμενο της δήλωσης του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

«Στις 9 Οκτωβρίου 2019 τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Το ψήφισμα 2506 (2020) επίσης επανέλαβε την θέση του ΣΑ για το καθεστώς των Βαρωσίων» ανέφερε.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε «αναμένουμε από τα μέρη και τις σχετικές εμπλεκόμενες πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εμπλακούν σε συζητήσεις που αποσκοπούν στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Οι προκλήσεις

Θυμίζουμε πως ο λεγόμενος «υπουργός» Εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι  ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για να σταματήσει το σημερινό καθεστώς της περίκλειστης πόλης και τη συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εξετάσουν τα αρχεία του οθωμανικού κτηματολογίου και να δώσουν το έδαφος στους «νόμιμους» ιδιοκτήτες τους που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι οι Τουρκοκύπριοι. 

Τι προβλέπει η απόφαση του ΟΗΕ

Όμως, ένα τέτοιο «άνοιγμα» των Βαρωσίων αντίκειται και στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για σύμφωνα με την οποία μπορούν να κατοικηθούν μόνο από τους αρχικούς κατοίκους της. 

Ειδικότερα, το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1984 παραχώρησε την διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση των κατοίκων τους και μόνο, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί. Το τουρκικό κράτος δεν συμμορφώθηκε, αλλά κράτησε τα Βαρώσια ως «διαπραγματευτικό χαρτί», με την ελπίδα να πείσει τους κατοίκους της Κύπρου να αποδεχτούν μια επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με τους δικούς τους όρους. 

Πριν από το 1974, η πόλη είχε πληθυσμό περίπου 40.000 ατόμων, 45 ξενοδοχεία, 60 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 99 χώρους διασκέδασης, 21 τράπεζες και 380 ημιτελή κτίρια. Μόνο η αξία της γης, χωρίς τα ακίνητα, εκτιμάται από ειδικούς περίπου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ
«Τουρκικό έδαφος τα Βαρώσια» για τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, από τα Βαρώσια, την πόλη – φάντασμα που είναι υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού από το 1974. 
«Τουρκικό έδαφος τα Βαρώσια» για τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξετάζει η Κύπρος
Εάν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε...
Βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξετάζει η Κύπρος
ΕΥΡΩΠΗ
Ωμές απειλές της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Σε συνέντευξη Οζντίλ Ναμί στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» απείλησε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της Λευκωσίας σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ.
Ωμές απειλές της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
ΕΥΡΩΠΗ
Και ο Αναστασιάδης στη συνάντηση της Πέμπτης
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί στη συνάντηση των ηγετών της Πέμπτης, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα πως στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκεται και ο...
Και ο Αναστασιάδης στη συνάντηση της Πέμπτης
ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ η Κύπρος
Άρχισαν τα όργανα κριτικής από μερίδα του διεθνούς τύπου με αφορμή την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα και την υπογραφή μίας σειράς συμφωνιών, ειδικότερα για την παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία....
Στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ η Κύπρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας