Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΜακΝτόναλντ παίρνει... μέτρα για κυβερνητικό «κουστούμι»
AP Photo/Peter Morrison
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΜακΝτόναλντ παίρνει... μέτρα για κυβερνητικό «κουστούμι»

  • A-
  • A+
Η επόμενη μέρα μετά την πρωτιά-έκπληξη του Σιν Φέιν ● Η αριστερή ηγέτιδα δεν αποκλείει τη συνεργασία με τους Πράσινους και μικρότερα κεντροαριστερά κόμματα.

Εγραψε Ιστορία, προκαλώντας σεισμό στο δικομματικό πολιτικό κατεστημένο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. «Το Sinn Féin κέρδισε τις εκλογές. Κερδίσαμε τη λαϊκή ψήφο» διακήρυττε πανευτυχής η χαρισματική επικεφαλής του, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, που διαδέχτηκε προ διετίας τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος Τζέρι Ανταμς. Σε εκείνη άλλωστε το αριστερό Sinn Féin -μέχρι πρότινος παρίας, ως η πολιτική πτέρυγα του IRA- οφείλει όχι απλά την έξοδο από το πολιτικό περιθώριο αλλά την καινοφανή πρωτιά σε ψήφους που κατέκτησε πανηγυρικά με ποσοστό 24,5% στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, ενισχύοντας εντυπωσιακά τις δυνάμεις του κατά 10,7% συγκριτικά με τις κάλπες του 2016.

Η πρωτόγνωρη επιτυχία των αριστερών εθνικιστών του Sinn Féin, που επιδιώκουν την επανένωση της διχοτομημένης ιρλανδικής νήσου, άφησε στη δεύτερη θέση με 22,2% το κεντροδεξιό κόμμα Fianna Fáil του Μίχαλ Μάρτιν, ενώ εκθρόνισε στην τρίτη με 20,9% το κυβερνών, επίσης κεντροδεξιό, Fine Gael του απερχόμενου πια πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ.

Ολα αυτά με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα για τις ψήφους πρώτης επιλογής, καθώς η καταμέτρηση συνεχιζόταν και αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες τη νύχτα, ενδεχομένως και σήμερα, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του αναλογικού εκλογικού συστήματος.

Κατανομή εδρών

Στην τελική κατανομή των κοινοβουλευτικών εδρών θα κριθεί άλλωστε ο πραγματικός νικητής που θα κληθεί να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση, πιθανότατα συνασπισμού, όπως είναι σύνηθες στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την κατανομή 136 εδρών που είχαν ήδη «κλειδώσει» σε σύνολο 160, το Sinn Féin κέρδιζε 37, το Fine Gael 30 και το Fianna Fáil 28. Ακολουθούσαν οι Πράσινοι με 10, οι Εργατικοί με 4, ανεξάρτητοι με 16 κ.ά. Σημειωτέον εδώ πως η αριστερή παράταξη της ΜακΝτόναλντ πληρώνει ακριβά το ολέθριο λάθος να κατεβάσει (για λόγους ελαχιστοποίησης απωλειών) μόνο 42 υποψήφιους βουλευτές στις 39 πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Αποτέλεσμα; Ασχέτως της κατάκτησης της λαϊκής ψήφου, θα βρεθεί εκ των πραγμάτων με λιγότερες έδρες στη Βουλή συγκριτικά με τα αντίπαλα κεντροδεξιά κόμματα που απέρριπταν προεκλογικά οποιαδήποτε σύμπραξη μαζί της, επικαλούμενα αφενός τις ριζικές διαφορές τους σε επίπεδο κυβερνητικών προγραμμάτων και αφετέρου τους παλιούς δεσμούς της με τον IRA.

Η ΜακΝτόναλντ επιμένει να διεκδικεί μείζονα ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση, σπεύδοντας να αναγγείλει πως εξετάζει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τους Πράσινους και μικρότερα κεντροαριστερά κόμματα, μολονότι θεωρείται αμφίβολο αν θα μπορέσουν από κοινού να συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 80 εδρών στο Dáil, το ιρλανδικό κοινοβούλιο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι σκοπεύει να συνομιλήσει και με τον Μάρτιν και με τον Βαράντκαρ, σημειώνοντας δηκτικά πως «έτσι κάνουν οι ενήλικοι»...

«Είμαι δημοκράτης. Ακούω τον λαό. Σέβομαι την απόφαση του λαού» δήλωσε με νόημα από την πλευρά του ο Μάρτιν, αφήνοντας πλέον μισάνοιχτο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Sinn Féin. Ο Βαράντκαρ από την άλλη εμφανιζόταν μέχρι χθες αμετακίνητος, πιεσμένος πιθανώς από το ίδιο του το κόμμα, στους κόλπους του οποίου ζητείται ήδη η παραίτησή του από την ηγεσία.

Το εκλογικό σώμα εξάλλου -και ιδιαίτερα οι νεαροί ψηφοφόροι που στράφηκαν μαζικά στο αντισυστημικό Sinn Féin- αγνόησε εν πολλοίς τα επιτεύγματα του πρώην πρωθυπουργού (του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας) στο μέτωπο του Brexit και δη την αποφυγή επαναφοράς «σκληρών» συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στον απόηχο της οικονομικής κρίσης που έπληξε σφόδρα τη χώρα.

Ψηφοφόροι

H συσσωρευμένη κόπωση των ψηφοφόρων από την… προαιώνια εναλλαγή στην εξουσία μεταξύ Fine Gael και Fianna Fáil, σε συνδυασμό με τη σοβαρή κρίση στέγασης που έχει προκαλέσει εξωφρενικές αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων και τον αριθμό των αστέγων, αλλά και τις δοκιμαζόμενες δημόσιες υπηρεσίες με πρώτα τα νοσοκομεία, συνέβαλαν καθοριστικά στον εκλογικό θρίαμβο του Sinn Féin και προσωπικά της ΜακΝτόναλντ, η οποία πιστώνεται τόσο το φιλολαϊκό προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος όσο και την πετυχημένη εκστρατεία αποδαιμονοποίησης της παράταξης στη συνείδηση σημαντικού τμήματος της ιρλανδικής κοινωνίας.

Μένει προφανώς να φανεί κατά πόσον θα μπορέσει να προωθήσει, όπως επιζητεί διακαώς, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ιρλανδική επανένωση και στις δύο πλευρές του νησιού την επόμενη πενταετία. Βάσει κυριακάτικης δημοσκόπησης, πάντως, το 57% των ερωτηθέντων θα στήριζε μια τέτοια προοπτική.

ΕΥΡΩΠΗ
Το Σιν Φέιν... τρομοκρατεί τους δεξιούς συγκυβερνήτες
Η ηγέτιδά του, ΜακΝτόναλντ, χαρακτηρίζει «επανάσταση» την εκλογική έκβαση, «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό του κόμματός της και διερευνά ήδη τις πιθανότητες συμμαχίας με άλλα, μικρότερα κεντρο-αριστερά...
Το Σιν Φέιν... τρομοκρατεί τους δεξιούς συγκυβερνήτες
ΕΥΡΩΠΗ
Ιρλανδία: ο «ιός» του... Σιν Φέιν τούς φέρνει πιο κοντά
Επειτα από δύσκολα παζάρια, τα φόβητρα της πανδημίας και της... ΜακΝτόναλντ έφεραν πιο κοντά τους δύο αρχηγούς, οι οποίοι συμφώνησαν να κυβερνήσουν μαζί για πρώτη φορά.
Ιρλανδία: ο «ιός» του... Σιν Φέιν τούς φέρνει πιο κοντά
ΕΥΡΩΠΗ
Αίτημα συνομιλιών για συνεργασία με το Φιάνα Φέιλ υπέβαλε σήμερα το Σιν Φέιν
Πρόταση για έναρξη συνομιλιών με το κεντροδεξιό κόμμα Φιάνα Φέιλ για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπέβαλε σήμερα το κόμμα Σιν Φέιν, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Σαββάτου χωρίς καθαρό νικητή.
Αίτημα συνομιλιών για συνεργασία με το Φιάνα Φέιλ υπέβαλε σήμερα το Σιν Φέιν
ΕΥΡΩΠΗ
Ωρα διαπραγματεύσεων στην Ιρλανδία
Μετά την εκλογική νίκη του αριστερού κόμματος Sinn Féin, ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές της αρχηγού του, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, με τους Πράσινους και τα κεντροαριστερά κόμματα.
Ωρα διαπραγματεύσεων στην Ιρλανδία
ΕΥΡΩΠΗ
Σιν Φέιν καλεί Βρυξέλλες για επανένωση της Ιρλανδίας
Μετά την μεγάλη ανατροπή στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, η ηγεσία του Σιν Φέιν απευθύνει κάλεσμα προς τις Βρυξέλλες να στηρίζουν το σχέδιο για επανένωση της Ιρλανδίας.
Σιν Φέιν καλεί Βρυξέλλες για επανένωση της Ιρλανδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ξεκινούν οι διερευνητικές για κυβέρνηση με κορμό το Sinn Fein
Ανακοινώθηκε η τελική κατανομή των κοινοβουλευτικών εδρών με το Sinn Fein να ολοκληρώνει τον εκλογικό θρίαμβο προκαλώντας σεισμό στο δικομματικό πολιτικό κατεστημένο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Ξεκινούν οι διερευνητικές για κυβέρνηση με κορμό το Sinn Fein

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας