Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευθεία σύγκρουση Λονδίνου-Ε.Ε. με το καλημέρα του Brexit

Μισέλ Μπαρνιέ - Μπόρις Τζόνσον

AP Photo

Ευθεία σύγκρουση Λονδίνου-Ε.Ε. με το καλημέρα του Brexit

  • A-
  • A+
Μόλις τρεις ημέρες μετά την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και ένα μήνα πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων

«Η καλύτερη δυνατή σχέση με την Ε.Ε. είναι να είσαι μέλος της» δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, που λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου του Μπόρις Τζόνσον για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας, έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας επί του οποίου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-Βρυξελλών.

Μόλις τρεις ημέρες μετά την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και ένα μήνα πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων (3 Μαρτίου 2020) στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες της προτεινόμενης συμφωνίας. Στέλνοντας μήνυμα προς το Λονδίνο, είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση, συνεπώς δεν μπορεί να έχει πια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ένωση».

Ήδη ο Μπόρις Τζόνσον στην ομιλία όπου παρουσίασε το δικό του σχέδιο, είχε δηλώσει ότι κατά τη διαπραγμάτευση, που φιλοδοξεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2020, επιθυμεί να πετύχει μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, στην οποία δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί συμμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου με τους κανόνες της Ε.Ε., θα θέσει περιοριστικούς όρους στην αλιεία στις βρετανικές θάλασσες, ενώ δεν θα αποδεχθεί την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στις εμπορικές διαφορές που τυχόν θα προκύψουν.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ από την πλευρά του δήλωσε ότι όσον αφορά τους οικονομικούς όρους «η Ε.Ε. προσφέρει μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εισέρχονται στην κοινή αγορά», αλλά απαιτεί από το Λονδίνο να τηρήσει τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας, προστασίας του περιβάλλοντος και κανονισμών κρατικής πρόνοιας, ώστε να διατηρηθεί «ο ανοιχτός και ελεύθερος ανταγωνισμός».

Όσον αφορά την αλιεία, η Ε.Ε. επιμένει στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέπει στην ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά και τους θαλάσσιους πόρους, αλλά και στην εφαρμογή ποσοστώσεων που θα προστατεύουν την αειφορία.

Πάντως, δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που είναι πολύ κρίσιμες για τη βρετανική οικονομία. Η Ε.Ε. επιμένει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν μονομερώς για το αν θα επιτρέψουν στις βρετανικές επιχειρήσεις του τομέα να έχουν πρόσβαση στις αγορές τους.

Ο δεύτερος άξονας της συμφωνίας αφορά τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την εξωτερική πολιτική.

Ο τρίτος, ο τρόπος διαχείρισης και επίλυσης διαφορών, στην περίπτωση που αυτές προκύψουν στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αποτελεί επίσης σοβαρό στοιχείο σύγκρουσης, καθώς η Ε.Ε. επιμένει ότι αυτές θα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο των κανόνων της Ε.Ε. και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα το Λονδίνο.

Κομισιόν: Οδηγίες για τις διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα σύσταση προς το Συμβούλιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό τη σύναψη της νέας εταιρικής σχέσης.

«Η σύσταση βασίζεται στις υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στην πολιτική δήλωση που συμφωνήθηκε από την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2019», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η σύσταση περιλαμβάνει ολοκληρωμένη πρόταση με τις οδηγίες διαπραγμάτευσης, όπου καθορίζονται τα πεδία εφαρμογής και οι όροι της μελλοντικής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως την οραματίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύπτει όλους τους τομείς ενδιαφέροντος, όπως «την εμπορική και οικονομική συνεργασία, την επιβολή του νόμου και τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και άμυνα», τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ένωσης και άλλους θεματικούς τομείς συνεργασίας. 

Σε ειδικό κεφάλαιο για τη διακυβέρνηση καθορίζεται «ένα συνολικό πλαίσιο διακυβέρνησης που καλύπτει όλους τους τομείς της συνεργασίας σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας».

«Είναι καιρός να στρωθούμε στη δουλειά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θα διαπραγματευτούμε με δίκαιο και διαφανή τρόπο, αλλά θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντα της Ε.Ε. και τα συμφέροντα των πολιτών μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο», τονίζοντας ότι είναι «καθήκον μας να υπερασπιστούμε και να προαγάγουμε τα συμφέροντα των πολιτών και της Ένωσής μας, αναζητώντας παράλληλα λύσεις που να σέβονται τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου».

ΚΟΣΜΟΣ
Ο Τζόνσον θέλει τη Βρετανία «παράδειγμα ελεύθερου διεθνούς εμπορίου»
Με τη φράση ότι το «εμπόριο είναι η διπλωματία του Θεού» ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεδίπλωσε τη στρατηγική του εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., τονίζοντας στην ομιλία του ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι...
Ο Τζόνσον θέλει τη Βρετανία «παράδειγμα ελεύθερου διεθνούς εμπορίου»
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα σύγκρουση με την Ε.Ε. φέρνει το «όραμα» του Τζόνσον
Τους όρους του για τις διαπραγματεύσεις της εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θα απορρίψει τη στενή τήρηση των κανόνων των Βρυξελλών. 
Νέα σύγκρουση με την Ε.Ε. φέρνει το «όραμα» του Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Αδιέξοδο και στο παρά πέντε για τις εμπορικές συμφωνίες του Brexit
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε σήμερα ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για την εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. στη μετά Brexit εποχή.
Αδιέξοδο και στο παρά πέντε για τις εμπορικές συμφωνίες του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις
Το μόνο πράγμα στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών μετά την περίοδο προσαρμογής για το Brexit είναι...
Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν το Λονδίνο για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις
Καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για μια ακόμη φορά στη βρετανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι αρνείται να...
Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν το Λονδίνο για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Εντολή των «27» στον Μπαρνιέ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έλαβε την εντολή από τα κράτη-μέλη να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.
Εντολή των «27» στον Μπαρνιέ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας