Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παγκόσμιος συναγερμός για τον νέο κοροναϊό
CHINATOPIX VIA AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμιος συναγερμός για τον νέο κοροναϊό

  • A-
  • A+

Οι νέες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του επικίνδυνου κοροναϊού 2019-nCoV που εμφανίστηκαν χθες στη Γερμανία και την Ιαπωνία (μετά το Βιετνάμ και την Ταϊβάν), σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό σχεδόν των κρουσμάτων του στην Κίνα μέσα σε ένα 24ωρο θορυβούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες, καθώς υποδηλώνουν την ευκολία με την οποία μπορεί να επεκταθεί η επιδημία.

Ειδικά το κρούσμα του 33χρονου στη Βαυαρία -το πρώτο πανευρωπαϊκά που μολύνθηκε από άλλον άνθρωπο και συγκεκριμένα μια Κινέζα συνάδελφό του, η οποία δεν είχε ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα- ανησυχεί ιδιαίτερα την ιατρική κοινότητα, αφού ουσιαστικά επιβεβαιώνει την εκτίμηση των κινεζικών αρχών πως ο ύπουλος ιός μπορεί να γίνει μεταδοτικός και κατά την περίοδο επώασής του στον ανθρώπινο οργανισμό που κυμαίνεται από 1-14 μέρες με βάση τα έως τώρα συμπεράσματα.

Ορισμένοι ειδικοί δεν πέφτουν απ’ τα σύννεφα. «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις εκτός Κίνας. Οι ενδείξεις όμως σε αυτό το στάδιο λένε πως η μετάδοση θα περιοριστεί, οπότε δεν θα υπάρξουν υπερβολικά πολλά περιστατικά, λόγου χάριν στην Ευρώπη, και [θα είναι] μάλλον σε πολύ μικρότερη κλίμακα συγκριτικά με όσα βλέπουμε στην Κίνα» δήλωσε στην Guardian ο δρ Μάικλ Χεντ, επικεφαλής ερευνητής για την παγκόσμια υγεία στο Πανεπιστήμιο του Σουθάμπτον. Ε

τεροι επιστήμονες πάντως, όπως ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι, εκφράζοντας αμφιβολία συν τοις άλλοις για την αποτελεσματικότητα των προληπτικών ελέγχων, π.χ. στα αεροδρόμια, αφού ασυμπτωματικοί ασθενείς ενδέχεται να τους περνούν χωρίς πρόβλημα, για να αρρωστήσουν τελικά μέρες αργότερα.

Ακούσια παραπλανητικό παράγοντα μπορεί να αποτελέσουν παράλληλα οι μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις ατόμων που περνούν ελαφριά την ιογενή αυτή νόσο του αναπνευστικού, εκδηλώνοντας μόνο συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με συνάχι, καθώς μπορεί να αγνοούν ότι έχουν κολλήσει τον δυνητικά θανατηφόρο κοροναϊό και να τον μεταδώσουν σε άλλους.

Κρίσιμο όσο και απρόβλεπτο παράγοντα αποτελεί επίσης η τυχόν μετάλλαξή του. Μέχρι στιγμής δείχνει να πλήττει κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένους με ήδη βεβαρημένη υγεία και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ποσοστό θνησιμότητάς του υπολογίζεται προσώρας γύρω στο 2%. Εκτός Κίνας δεν έχουν προκύψει θάνατοι, αλλά τουλάχιστον 45 κρούσματα σε 16 χώρες, ανάμεσά τους Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και αρκετές ασιατικές πέριξ της Κίνας.

Εντός της χώρας οι νεκροί είχαν αυξηθεί χθες σε 106, τα κρούσματα είχαν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μία μέρα φτάνοντας τα 4.515, όπως άλλωστε συνέβη και με όσους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση που ανήλθαν σε 976, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας και τα κρατικά ΜΜΕ.

Η καθημερινή αύξηση των φορέων του κοροναϊού αποδίδεται εν μέρει στην καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή των νοσούντων, ενώ οι αριθμοί θυμάτων και κρουσμάτων παραμένουν χαμηλοί συγκριτικά με το σύνολο του κινεζικού πληθυσμού, που αγγίζει το 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Εν μέσω κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα ο αρνητικός αντίκτυπος στην κινεζική οικονομία εξαιτίας των σαρωτικών ταξιδιωτικών περιορισμών και όχι μόνο, το θέμα είναι κατά πόσον η κυβέρνηση της Κίνας θα τηρήσει τη δέσμευσή της για «διαφάνεια» στη διαχείριση της κρίσης, όπως υποσχέθηκε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη συνάντησή του με τον Αιθίοπα γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς, στο Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας αντιεπιστημονικά «διάβολο» τον νέο κοροναϊό.

Προς επίρρωση, θυμίζουμε πως ο δήμαρχος της -αποκλεισμένης λόγω καραντίνας- Γουχάν (της πόλης-επίκεντρο όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος τον Δεκέμβριο) παραδέχτηκε πως οι τοπικές αρχές απέκρυψαν αρχικά πληροφορίες από τους πολίτες, επειδή δεν είχαν λάβει άδεια να τους ενημερώσουν...

Σημειωτέον και το γεγονός πως το κινεζικό καθεστώς είχε αποπειραθεί να συγκαλύψει την έκταση της επιδημίας με τον συγγενή κοροναϊό SARS, που κατέληξε να σκοτώσει σχεδόν 800 ανθρώπους παγκοσμίως.

Ενθαρρυντικό βήμα θεωρείται πάντως η συμφωνία για αποστολή ειδικών του ΠΟΥ στην Κίνα προκειμένου να μελετήσουν περαιτέρω τη «σοβαρότητα και μεταδοτικότητα» του ιού 2019-nCoV και να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη διεθνή ανταπόκριση για την αντιμετώπισή του. Ο ΠΟΥ πάντως δεν ξεκαθάρισε τη θέση του έναντι των αεροπορικών επιχειρήσεων επαναπατρισμού ξένων πολιτών από την Κίνα, που θα οργανώσουν πολλές χώρες και η Ε.Ε.

Σε ετοιμότητα και η Ελλάδα

Της Ντάνυ Βέργου

Σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η χώρα μας για τον νέο κοροναϊό. Εξι νοσοκομεία ορίστηκαν νοσοκομεία αναφοράς και επτά αναπληρωματικά χθες από το υπουργείο Υγείας, το οποίο μαζί με τους συναρμόδιους φορείς, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) παρακολουθούν την πορεία του ιού και επικαιροποιούν αναλόγως το σχέδιο δράσης.

Επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές εξασφαλίστηκε για όλα τα νοσοκομεία αναφοράς, τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και των Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ καθορίστηκαν σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς ειδικοί θάλαμοι μόνωσης και σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια τουλάχιστον ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης σε νοσοκομείο.

Νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια ορίστηκαν τα εξής:

1η ΥΠΕ: βασικό: Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», αναπληρωματικό: Γ.Ν. Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. «Αττικόν», αναπληρωματικό: Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας, αναπληρωματικό: Γ.Ν. Λαμίας

6η ΥΠΕ: βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ηρακλείου, αναπληρωματικό: Γ.Ν. Χανίων «Ο Αγιος Γεώργιος».


 

 


 

ΕΥΡΩΠΗ
Η Ιταλία «προσπέρασε» το Ιράν
Η ραγδαία αύξηση θανάτων στην Ιταλία και ο πολλαπλασιασμός κρουσμάτων και θυμάτων στο Ιράν σημάδεψαν το χθεσινό 24ωρο στο μέτωπο του διεθνούς πλέον αγώνα κατά του νέου κορονοϊού.
Η Ιταλία «προσπέρασε» το Ιράν
ΕΥΡΩΠΗ
Από όνομα καλά πάμε, από εμβόλιο πάλι, όχι
Τα «βαφτίσια» του κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στο πλαίσιο διήμερης συνάντησης που πραγματοποιείται στην Ελβετία με συμμετοχή 400 επιστημόνων.
Από όνομα καλά πάμε, από εμβόλιο πάλι, όχι
ΚΟΣΜΟΣ
Μεταδοτικός πανικός
Η μία μετά την άλλη ξένες χώρες οργανώνουν τον επαναπατρισμό πολιτών τους, σκοπεύοντας να θέσουν προληπτικά σε καραντίνα 14 ημερών όσους επιστρέψουν από τη Γουχάν.
Μεταδοτικός πανικός
ΕΥΡΩΠΗ
Στενάζουν τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη
Ο νέος κορονοϊός εξακολουθεί να διασπείρεται ανεξέλεγκτα και να ζορίζει ξανά τα νοσοκομεία, παρά τη σταδιακή επαναφορά περιορισμών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Στενάζουν τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Ας... οπλιστούμε με μάσκες και υπομονή
«Η συστηματική και γενικευμένη χρήση μάσκας μαζί με αυστηρούς ελέγχους στις κοινωνικές συναθροίσεις θα μπορούσαν να σώσουν έως και 281.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου» εκτίμησε ο περιφερειακός διευθυντής του...
Ας... οπλιστούμε με μάσκες και υπομονή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας