Οι εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια επιφύλαξαν μια δυσάρεστη έκπληξη στον Ματέο Σαλβίνι. Ο περιφερειάρχης της Κεντροαριστεράς, Στέφανο Μπονατσίνι, επανεξελέγη ξεπερνώντας το 51% των ψήφων, ενώ η υποψήφια της Λέγκας, Λουτσία Μποργκοντζόνι, σταμάτησε στο 43%. Το «κίνημα της σαρδέλας» και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα κατάφεραν να πείσουν τους κατοίκους της Μπολόνια και των γύρω πόλεων ότι δεν υπήρχαν ουσιαστικοί λόγοι για να αλλάξουν πολιτική παράταξη.
Από τη μια λοιπόν στην Μπολόνια και στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής απέρριψαν τους ακραίους, ξενοφοβικούς τόνους του γραμματέα της Λέγκας. Και οι πρώτες εκλογικές αναλύσεις δείχνουν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκλογέων που στις ευρωεκλογές, τον περασμένο Μάιο, είχαν ψηφίσει Πέντε Αστέρια, την Κυριακή αποφάσισαν να στηρίξουν τον Μπονατσίνι και την Κεντροαριστερά.
Αυτή είναι η πρώτη, έως τώρα, συνέπεια της εντυπωσιακής συρρίκνωσης του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο και το οποίο, μετά την παραίτηση του Ντι Μάιο, βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ηγεσίας.
Από την άλλη όμως είναι αλήθεια ότι η συντηρητική και υπερσυντηρητική συμμαχία, με επικεφαλής τη Λέγκα, αυτή τη στιγμή κυβερνά δεκατέσσερις περιφέρειες σε σύνολο είκοσι. Και ότι, πανιταλικά, η Δεξιά κερδίζει γύρω στο 50% της πρόθεσης ψήφου.
Λάθος
Το μεγάλο λάθος του Σαλβίνι, όμως, ήταν πως προσωποποίησε τη μάχη της Εμίλια Ρομάνια και έστειλε το μήνυμα ότι αν κέρδιζε, αμέσως μετά θα ζητούσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Χτες, πάντως, αναγνώρισε μόνο κατά το ήμισυ το λάθος του: συνεχάρη τον Μπονατσίνι και ουσιαστικά αναγνώρισε τις ικανότητές του στη διαχείριση της περιφέρειας.
Συγχρόνως όμως, τόνισε ότι μετά από επτά δεκαετίες, είναι η πρώτη φορά που η Δεξιά μπόρεσε να «παίξει μπάλα» στις τοπικές εκλογές της περιοχής αυτής.
Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ιταλική πολιτική σκηνή; Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική συμμαχία της οποίας ηγείται ο Τζουζέπε Κόντε, είναι ξεκάθαρο ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να δώσει νέα πνοή και στόχους στην κυβέρνησή του. Η έντονη αποδυνάμωση των Πέντε Αστέρων θέτει μια σειρά ζητημάτων, με πιθανότατη αλλαγή των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.
Ο γραμματέας των Δημοκρατικών, Νικόλα Τζινγκαρέτι, δήλωσε με νόημα ότι θα υπάρξει εποικοδομητικό πνεύμα «και οι όποιες συμβουλές προς τους πεντάστερους θα δοθούν σε φιλικό πνεύμα».
Υπάρχουν, άλλωστε, κάποιες ουσιαστικές διαφορές: οι δύο πολιτικές δυνάμεις που συνδιαχειρίζονται την εξουσία δεν συμφωνούν σε μια σειρά κύριων ζητημάτων.
Οσο για την Κεντροδεξιά, παρά τα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπικές έρευνες, οι προσωπικές συγκρούσεις είναι εμφανέστατες. Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, από τα Αδέλφια της Ιταλίας, έχει ξεπεράσει το 10% στην πρόθεση ψήφου και θέλει να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στην «ατζέντα Σαλβίνι», ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέχεται με μεγάλη δυσκολία τον γραμματέα της Λέγκας, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό ελπίζει ότι θα διασώσει τα τηλεοπτικά του κανάλια.
Το μεγάλο ερώτημα, τέλος, είναι κατά πόσον ο ίδιος ο Ματέο Σαλβίνι θα μπορέσει να διατηρήσει τα μέχρι τώρα ποσοστά του. Διότι οι ψηφοφόροι της «μετριοπαθούς Δεξιάς» μπορεί να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι, πέρα από τις φωνασκίες και τις «γροθιές στο τραπέζι», δεν υπάρχει ένα πλήρες, προσεκτικά μελετημένο πολιτικό πρόγραμμα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας