Την ώρα που παγκοσμίως κορυφώνεται η ανησυχία για την επανεμφάνιση του μίσους κατά των Εβραίων και την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού, οι πρόεδρου του Ισραήλ και της Πολωνίας από το Άουσβιτς έκαναν έκκληση για εντονότερες προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για 75 χρόνια από την απελευθέρωση από τον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό του Άουσβιτς, όπου έχασαν τη ζωή τους 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους Εβραίοι, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν τόνισε:
«Σήμερα ακούμε φωνές που διασπείρουν το μίσος, στο Ιντερνέτ, στους δρόμους και στα κέντρα της πολιτικής ισχύος. Είναι καθήκον μας να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και τη νοσταλγία για τον φασισμό, τα βδελυρά τούτα κακά που απειλούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια των δημοκρατιών μας».
Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ευχαρίστησε τον Ισραηλινό πρόεδρο για την παρουσία του στο Άουσβιτς.
«Τούτη η παρουσία αποτελεί ένδειξη μνήμης, είναι ένα ορατό σημάδι για την αντίθεση στην απάνθρωπη μεταχείριση, το μίσος, ενάντια σε κάθε μορφή μίσους, ιδίως του ρατσιστικού», τόνισε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τις οποίες παρακολούθησαν επιζώντες του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου.
Οι επιζώντες, ντυμένοι με σκούφους και εσάρπες με μπλε και άσπρες ρίγες που συμβολίζουν τις στολές που φορούσαν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο, διέσχισαν την διαβόητη σιδερένια πύλη με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (στα γερμανικά, «Η εργασία απελευθερώνει») και συνοδευόμενοι από τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, κατέθεσαν στεφάνια κοντά στον «τοίχο του θανάτου», όπου οι ναζί σκότωσαν χιλιάδες κρατουμένους.
«Θέλουμε η επόμενη γενιά να γνωρίζει αυτό που ζήσαμε και θέλουμε αυτό να μην συμβεί ποτέ ξανά», δήλωσε πριν από την τελετή την Κυριακή ο 93χρονος Ντέιβιντ Μαρκς, επιζών του Άουσβιτς.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ηγέτες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά και εβραϊκών οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των ηγετών και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιβιώνει ο αντισημιτισμός
Παρά τις αναμνήσεις και τα τεκμήρια για όσα τραγικά συνέβησαν και για τις δραματικές και απάνθρωπες εμπειρίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, μελέτες δείχνουν πως οι αντισημιτικές συμπεριφορές εξακολουθούν να επιβιώνουν.
Το 2019 η Ένωση κατά του Αντισημιτισμού (Anti-Defamation League) με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε μελέτη όπου τεκμαίρεται πως ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους εμφορείται από «ολετήριες και διαβρωτικές» απόψεις, έναντι 19% των Αμερικανών. Το 42% των Γερμανών θεωρεί πως «οι Εβραίοι συνεχίζουν να μιλούν υπερβολικά για το τι συνέβη στο Ολοκαύτωμα».