Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αιχμές κατά Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για προσφυγικό-μεταναστευτικό
(Presidential Press Service via AP, Pool) 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αιχμές κατά Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για προσφυγικό-μεταναστευτικό

  • A-
  • A+
Συνέντευξη Τσαβούσογλου στην Bild εν όψει της συνάντησης Ερντογάν-Μέρκελ: «Η Ε.Ε. είχε υποσχεθεί να πληρώσει τα πρώτα τρία δισ. ευρώ στα τέλη του 2016 και άλλα 3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018. Τώρα είναι 2020 και δεν έχουμε ακόμα λάβει πλήρως τα πρώτα τρία δισ. ευρώ. Ποιος δεν τηρεί λοιπόν την υπόσχεσή του;...»

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Αν. Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών το προσφυγικό και κατηγορεί την Ε.Ε. ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την προηγούμενη συμφωνία του 2016. Η συμφωνία λήγει τυπικά τον προσεχή Μάρτιο και σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου, η Αγκυρα τάσσεται υπέρ της συνέχισής της, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι θέλει καλύτερους όρους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στην Bild τονίζει ότι σε κάθε συνάντηση με μέλη της Ε.Ε. τίθεται πάντοτε ως θέμα αυτή η συμφωνία και υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία, έχει περιορίσει τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών στα ελληνικά νησιά σε 57 ημερησίως. Οταν σημειώθηκε βραχυπρόθεσμη αύξηση σε περίπου 120 άτομα την ημέρα το καλοκαίρι, ειπώθηκε με πανικό ότι υπήρξε 100% αύξηση του αριθμού των προσφύγων. Αυτό ισχύει μεν, αλλά ήταν μόνο ένας διπλασιασμός των 57 προσφύγων την ημέρα. Πριν από τη συμφωνία μας, έως και 7.000 πρόσφυγες έφταναν στην Ελλάδα από την Τουρκία κάθε μέρα».

Και στη συνέχεια αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας λέγοντας: «Δεν θα ήθελα να κατηγορήσω την Ελλάδα για αυτούς τους αριθμούς, αλλά καθώς οι πρόσφυγες δεν επιστρέφονταν, οι διακινητές ενθαρρύνθηκαν περαιτέρω. Τηρούμε τη συμφωνία και παίρνουμε πίσω όλους τους πρόσφυγες που επιστρέφονται».

Στη συνέχεια ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρεται στις υποχρεώσεις της Ε.Ε. και επιμένει ότι δεν έχουν ακόμα καταβληθεί τα κονδύλια που είχαν συμφωνηθεί και όχι μόνο: «Η Ε.Ε. είχε υποσχεθεί να πληρώσει τα πρώτα τρία δισ. ευρώ στα τέλη του 2016 και άλλα 3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018. Τώρα είναι 2020 και δεν έχουμε ακόμα λάβει πλήρως τα πρώτα τρία δισ. ευρώ. Ποιος δεν τηρεί λοιπόν την υπόσχεσή του; Γνωρίζω ότι η Γερμανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, επειδή πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι αντίθετες με την εγκατάσταση προσφύγων. Ωστόσο, δεν τηρήθηκαν και άλλες υποσχέσεις: δεν υπήρξε διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης και δεν άνοιξε κανένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Οσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης [βίζα]: εδώ είναι ακόμα έξι σημεία ανοιχτά. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε υπέρ της συνέχισης της συμφωνίας, διότι αποτελεί παράδειγμα καλής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.».

Για Λιβύη, Συρία

Για τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, που έχουν περάσει μεγάλες διακυμάνσεις λόγω της κράτησης ή και φυλάκισης Γερμανών υπηκόων (περίπου 70 τον αριθμό), ο Μ. Τσαβούσογλου παραπέμπει στη Δικαιοσύνη και επιμένει ότι «δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα ή κρίσεις που να επηρεάζουν τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις» και με τη συνεργασία θα περιοριστούν αυτά τα προβλήματα. Για τη Λιβύη ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «το μεγαλύτερο συμφέρον της Τουρκίας είναι η σταθερότητα και η ειρήνη στη Λιβύη, καθώς, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ως προς το θέμα της στρατιωτικής υποστήριξης ο Μ. Τσαβούσογλου περιορίζεται να δηλώσει ότι «έχουμε επίσης μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τη Λιβύη, έχουμε στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στην Τρίπολη, αλλά όχι, όπως λέτε, εκατοντάδες στρατεύματα, παρά μόνον έναν περιορισμένο αριθμό».

Για τη Συρία, ο Μ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι η πολιτική της Τουρκίας με τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και προσθέτει πως «περίπου 400.000 Σύροι έχουν επιστρέψει από την Τουρκία στη Συρία». Προσθέτει μάλιστα ότι όλες οι εθνοτικές κοινότητες είναι ευχαριστημένες μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αγκυρας: «Βλέπουμε όλους τους λαούς που ζουν εκεί ως αδελφούς, χωρίς διακρίσεις. Οι χριστιανικές μειονότητες είναι πολύ χαρούμενες για την επίθεσή μας. Μετά την εκδίωξη του Daesh [«Ισλαμικό κράτος»], το YPG [οι κουρδικές δυνάμεις] τούς άσκησε πίεση, στρατολόγησε βίαια τα παιδιά τους, έκλεισε τα σχολεία τους και κατάσχεσε την περιουσία τους. Δεν το λέω εγώ αυτό, το λένε οι ίδιοι. Δεν οικοδομούμε μια ζώνη προστασίας μόνο για να αποτρέψουμε τις απειλές εναντίον της Τουρκίας, αλλά προκειμένου όλοι οι άνθρωποι που προέρχονται από εκεί και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους να μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια, τόσο Σύροι εκτοπισθέντες όσο και πρόσφυγες στην Τουρκία».

ΕΥΡΩΠΗ
Το προσφυγικό «ενώνει» Βερολίνο και Αγκυρα
Τι έδωσε και τι πήρε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη;
Το προσφυγικό «ενώνει» Βερολίνο και Αγκυρα
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτο ζητούμενο η εκεχειρία
Η γερμανική κυβέρνηση- παρά τα μεγάλα λόγια των μέσων ενημέρωσης για την επιτυχία της Α. Μέρκελ- αναγκαστικά θα κάνει υπομονή ενόψει των επόμενων βημάτων που έχουν προαναγγελθεί, κυρίως τη συνάντηση των...
Πρώτο ζητούμενο η εκεχειρία
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία και Ε.Ε. τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις...
Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τους συμμετέχοντες και την ατζέντα των διαπραγματεύσεων θα έχουν, όπως φαίνεται, η Ρωσία με την Τουρκία και η Γερμανία θα πρέπει να αρκεστεί σε ρόλο οικοδεσπότη.
Γερμανία και Ε.Ε. τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις...
ΕΥΡΩΠΗ
Από πού πάνε για την Τζαμάικα;
Σε χαμηλές ταχύτητες είναι αναγκασμένη να κινείται η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας της όσο και στην Ε.Ε., όσο εκκρεμεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Οι συνομιλίες με...
Από πού πάνε για την Τζαμάικα;
ΕΥΡΩΠΗ
«Πόρτα» στη γερμανική πρόταση για διακοπή των διαπραγματεύσεων
​Επάνω σε τοίχο έπεσε η ιδέα της Γερμανίας για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, στην πρώτη διερευνητική συζήτηση, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «28» στο Ταλίν της...
«Πόρτα» στη γερμανική πρόταση για διακοπή των διαπραγματεύσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
Στην προεκλογική ατζέντα έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των προσφύγων τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε μια προσπάθεια να...
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας