Περιοδεία στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο ο… ξεχασμένος αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός «πρόεδρος» της Βενεζουέλας, Χουάν Γουαϊδό, παραβιάζοντας ξανά τη δικαστική απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.
Εχοντας αποτύχει παταγωδώς να φέρει εις πέρας το πραξικόπημα που θα ανέτρεπε τον ορκισμένο εχθρό του Νικολάς Μαδούρο, παρά τις πλάτες που του κάνουν πρωτίστως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας, ο Γουαϊδό πασχίζει ακόμα να επιβληθεί στη διχασμένη πατρίδα του, αποζητώντας πάγια έξωθεν βοήθεια, αφού ο στρατός της Βενεζουέλας εξακολουθεί να στηρίζει τον σοσιαλιστή πρόεδρο Μαδούρο. Απευθύνεται λοιπόν ξανά στους πρόθυμους συμμάχους του στο πλαίσιο της στρατηγικής του, λέει, για αύξηση της «πίεσης κατά της δικτατορίας».
Ο 36χρονος αποτυχημένος πραξικοπηματίας βρέθηκε χθες στο Λονδίνο για επαφές με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ενώ σήμερα αναμένεται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον Ισπανό επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον Ελληνα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
«Δεν υπάρχει ατζέντα, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες» για τη συνάντηση, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας πως η θέση του ευρωπαϊκού μπλοκ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα παραμένει αμετάβλητη. «Η Ε.Ε. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια», σημείωσε, «ώστε να συνεχίσει να βοηθά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».
Θυμίζουμε πως περισσότερες από 50 χώρες έχουν αναγνωρίσει τον Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κολομβία και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε να τον αναγνωρίσει επίσης, λίγο μετά την εκλογή της πέρσι το καλοκαίρι.
Ο Γουαϊδό θα μεταβεί κατόπιν στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αποφεύγοντας να επαληθεύσει τη φημολογία πως θα έχει τετ α τετ με τον στυλοβάτη των απέλπιδων ώς τώρα προσπαθειών του, Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η δε κυβέρνηση της Ισπανίας επιβεβαίωσε πως θα επισκεφτεί και τη Μαδρίτη για επαφές με την υπουργό Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.
Διευκρινίστηκε μάλιστα πως, παρά την κυβερνητική σύμπραξη των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με το αριστερό Podemos που τον θεωρεί πραξικοπηματία, η Μαδρίτη θα συνεχίσει να τον αναγνωρίζει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Προτού φτάσει άλλωστε στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού, έγινε δεκτός με πλήρεις προεδρικές τιμές την Κυριακή στην Κολομβία, όπου συμμετείχε σε περιφερειακό συνέδριο κατά της τρομοκρατίας. Μετά τις συνομιλίες με τον φανατικό υποστηρικτή του, τον… καραδεξιό πρόεδρο της χώρας Ιβάν Ντούκε, ο Γουαϊδό συναντήθηκε τη Δευτέρα στην Μπογκοτά και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που προανήγγειλε «περαιτέρω ενέργειες» στήριξής του από την Ουάσινγκτον.
«Δεν μιλάμε για συγκεκριμένες κυρώσεις, όλοι όμως μπορούν να αναμένουν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν τελειώσει», προειδοποίησε ο Πομπέο, ζητώντας πάλι τον τερματισμό της «τυραννίας του Μαδούρο» που λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή και ευθύνεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα, χωρίς φυσικά να αναφερθεί στις πολύχρονες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν γονατίσει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα.
Πέρσι τέτοιες μέρες το γεράκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο πολιτικός του προϊστάμενος απειλούσαν πως όλες οι επιλογές παρέμεναν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης. Ο Γουαϊδό επέμεινε πάντως πως αυτό το ενδεχόμενο αποτελεί «εργαλείο» που εξετάζεται «υπεύθυνα» λόγω του «πολύ υψηλού κοινωνικού κόστους» που πληρώνει η χώρα.
«Μας είναι απολύτως αδιάφορο πως ένας λακές πήγε να συναντήσει τα αφεντικά του στην Κολομβία» για να ακούσει μια «μνημειώδη κατσάδα», αφού «εδώ και έναν χρόνο δεν έχει καταφέρει τίποτα από όσα υποσχόταν», σχολίασε χλευαστικά ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, Ντιοσδάδο Καμπέγιο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας