• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 25.3°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.5°C
  0 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.8°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.0°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.7°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 25.5°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  39%
AP PHOTO

Επανεκκινούν τη ναυτική επιχείρηση «Σοφία»

 • A-
 • A+
Στον απόηχο της διάσκεψης για το Λιβυκό, οι ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο, με νέα εντολή την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. •Ο ρόλος της Ελλάδας.

Κινητικότητα παρατηρείται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε τις συλλογικές αποφάσεις που πάρθηκαν με γνώμονα τη διεθνή συμφωνία που επετεύχθη στη γερμανική πρωτεύουσα, στοχεύοντας στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη με την επανεκκίνηση της πανευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης «Σοφία». 

Η «Σοφία» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τον έλεγχο του εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στη Λιβύη. Με απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών, η αποστολή της ναυτικής επιχείρησης θα επικεντρωθεί πλέον αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.

«Κανείς δεν τάχθηκε κατά της απόφασής αυτής», είπε ο Μπορέλ μετά τη σύνοδο των υπουργών, στις Βρυξέλλες. «Η εντολή θα επικεντρωθεί ειδικά στην αντιμετώπιση της διακίνησης όπλων», εξήγησε.

Το αίτημα αναθεώρησης της εντολής της «Σοφίας» διατυπώθηκε από την Ιταλία.

Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, η νέα εντολή θα επιτρέψει να καθοριστούν νέες ζώνες επιτήρησης για τα πλοία που θα τεθούν στη διάθεση των χωρών-μελών για την επιχείρηση αυτήν, και στα οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα.

Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι τα πλοία που θα αναπτυχθούν θα εξακολουθήσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ναυτικό δίκαιο και θα σώζουν μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη Μεσόγειο. Όμως οι ζώνες που θα επιτηρούν δεν θα βρίσκονται κατ’ ανάγκη πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες στην Ευρώπη.

«Η επιτήρηση του εμπάργκο δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά. Τα όπλα περνούν από τα σύνορα γειτονικών χωρών και χρειάζονται δορυφόροι, εναέρια μέσα και χερσαίοι έλεγχοι», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πρόσκληση για τη διαδικασία του Βερολίνου αναμένει η Αθήνα

Νίκος Δένδιας

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη συνάντηση των Βρυξελλών είχαμε και την πρώτη επίσημη αντίδραση της Αθήνας στη διαδικασία του Βερολίνου, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου, χωρίς όμως να λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη Κυριακάτικη συνάντηση ένα θετικό πρώτο βήμα, εξέφρασε όμως την ενόχληση της Ελλάδος γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο Έλληνας αξιωματούχος και συνέχισε: «Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη». Ο Νίκος Δένδιας δεν θέλησε να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ένα πρώτο βήμα» και «όλα θα κριθούν από τη συνέχεια».

Στο μεταξύ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν έκρυψε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης «όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε» (σ.σ. στη διάσκεψη του Βερολίνου) αλλά κυρίως γιατί «δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους».

Στα θετικά για την ελληνική διπλωματία σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας είναι πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ε.Ε. παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια Λιβύης – Τουρκίας είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.

Φιλικό χτύπημα στην πλάτη της Αθήνας από το Βερολίνο

Την κατανόηση της Γερμανίας, στις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια της Τουρκίας με την Λιβύη, εξέφρασε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Αθήνα δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τη μη πρόσκληση της στη διάσκεψη του Βερολίνου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι αυτές οι συμφωνίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής διάσκεψης.

Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση για την Λιβύη, ο Στ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε σε «ξένους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν, στηρίζουν, εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά» του λιβυκού εμφυλίου και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές προς την Λιβύη χώρες επηρεάζονται συχνά πολύ δυσάρεστα «από την αστάθεια και το χάος» στη χώρα και αυτό ισχύει κυρίως για την περιοχή του Σαχέλ. Για αυτό, ανέφερε, συμμετείχαν στην διάσκεψη, τόσο ο πρόεδρος της Αλγερίας όσο και η Αφρικανική Ένωση.

AP/Markus Schreiber
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσκληση για τη διαδικασία του Βερολίνου αναμένει η Αθήνα
Την πρώτη επίσημη αντίδραση της Αθήνας, μία ημέρα έπειτα από τη διάσκεψη του Βερολίνου, είχαμε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών.
Πρόσκληση για τη διαδικασία του Βερολίνου αναμένει η Αθήνα
ΕΥΡΩΠΗ
Bild: Ο Ερντογάν υπαγόρευσε στη Μέρκελ τον κατάλογο των προσκεκλημένων
Πιέσεις προς το Βερολίνο από την Άγκυρα, ώστε να μην παραστεί η Ελλάδα, στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη περιγράφει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με την Bild ο Τούρκος πρόεδρος «φέρεται να επέμενε να...
Bild: Ο Ερντογάν υπαγόρευσε στη Μέρκελ τον κατάλογο των προσκεκλημένων
ΕΥΡΩΠΗ
Εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας
Το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για το τουρκολιβυκό μνημόνιο επικρίνει το τουρκικό ΥπΕξ. κατηγορώντας την ΕΕ ότι «γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με...
Εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας