Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο ο Πούτιν μένει...
Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο ο Πούτιν μένει...

  • A-
  • A+

Ο πρόεδρος μίλησε, η κυβέρνηση παραιτήθηκε, η χώρα αλλάζει… α λα καρτ. Με συνοπτικές διαδικασίες και σε πλήρη συντονισμό με το Κρεμλίνο, η κυβέρνηση της Μόσχας υπέβαλε σύσσωμη χθες παραίτηση: υπουργοί, υφυπουργοί και ο -πάντα πειθήνιος και χρήσιμος στο Βλαντίμιρ Πούτιν- πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε ολοκληρώσει βαρυσήμαντη ομιλία του με προτάσεις σαρωτικών συνταγματικών αλλαγών και με το βλέμμα του στραμμένο στην επόμενη ημέρα...

Για την ακρίβεια, στη λήξη της δεύτερης και τελευταίας -κατά το Σύνταγμα- συναπτής προεδρικής θητείας του, το 2024, με μεγάλο πλέον ερώτημα το ποιος θα είναι ο μελλοντικός ρόλος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεδομένων πάντως των αλλαγών που ο ίδιος προανήγγειλε χθες, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να αφορά -με κάποιο νέο συνταγματικό τέχνασμα- μία νέα παράταση της παραμονής του στην προεδρία.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι το πολίτευμα θα πρέπει να παραμείνει προεδρικό, ο ρόλος του επόμενου προέδρου της Ρωσίας «ψαλιδίζεται», σε αντίθεση με εκείνον των δύο νομοθετικών σωμάτων, του πρωθυπουργού και του συμβουλευτικού στον πρόεδρο Κρατικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτάσεις-εξαγγελίες του Πούτιν:

● τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο θα επιλέγει και θα διορίζει η Δούμα (Κάτω Βουλή),

● η Ανω Βουλή θα επικυρώνει τον διορισμό των δικαστών και των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας,

● η προεδρική θητεία θα περιορίζεται αυστηρά σε δύο (στα 20 χρόνια της ηγεμονίας του, ο 67χρονος Πούτιν έχει θητεύσει τέσσερις, σε δύο διπλές δόσεις και με τεχνητή «σφήνα» την ανταλλαγή ρόλων με τον Μεντβέντεφ),

Επιπλέον, προαπαιτούμενο για τους μελλοντικούς προέδρους θα είναι η διαμονή τους στη Ρωσία τουλάχιστον επί 25ετία πριν από την ανάληψη καθηκόντων, καθώς και να μην ήταν ποτέ κάτοχοι ξένων διαβατηρίων ή άδειας παραμονής στο εξωτερικό.

Οι προτάσεις Πούτιν «φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις εδώ και καιρό εικασίες ότι σκοπεύει είτε να μεταπηδήσει για δεύτερη φορά στην πρωθυπουργία είτε να ηγηθεί του αναδομημένου Κρατικού Συμβουλίου ως ανώτατος ηγέτης κατά το πρότυπο του Κινέζου Ντενγκ Σιαοπίνγκ», γράφει ο ανταποκριτής των Financial Times στη Μόσχα, Μαξ Σέντον.

Ετερη εκδοχή «κατά ορισμένους αναλυτές», προσθέτει, είναι «να τεθεί επικεφαλής μιας προτεινόμενης κοινής κρατικής οντότητας με τη γειτονική Λευκορωσία»...

Τυπικά, όλα αυτά εξαρτώνται από την έκβαση του δημοψηφίσματος που ο Πούτιν προανήγγειλε για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών που προωθεί - θα είναι το πρώτο στη Ρωσία από το 1993. Αν και δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για τη διεξαγωγή του, οι αρμόδιες αρχές έσπευσαν να δηλώσουν ετοιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο τεστ θεωρούνται οι προγραμματισμένες για το 2021 βουλευτικές εκλογές. Μείζον ερώτημα, υπό το πρίσμα των προωθούμενων αλλαγών, είναι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας, στο οποίο εκτιμάται ότι ο Πούτιν θα αρχίσει σταδιακά να αναλαμβάνει και επίσημα πλέον ρόλο.

Προς το παρόν, ο Ρώσος πρόεδρος φρόντισε να «αποκαταστήσει» τον -υπηρεσιακό πλέον πρωθυπουργό- Μεντβέντεφ με τον διορισμό του στην άρτι νεοσυσταθείσα θέση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Ως αντικαταστάτη του στην πρωθυπουργία πρόκρινε τον 54χρονο Μιχαήλ Μισούστιν, μέχρι σήμερα επικεφαλής των ρωσικών Φορολογικών Υπηρεσιών.

«Ποιοι ηλίθιοι ή/και απατεώνες είναι εκείνοι που είπαν ότι ο Πούτιν θα έφευγε το 2024;», έγραψε στο twitter ο Αλεξέι Ναβάλνι, εκ των ηγετών της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. «Να παραμείνει εσαεί ο μοναδικός ηγέτης, κάνοντας κτήμα του ολόκληρη τη χώρα, υπεξαιρώντας τον πλούτο της για τον ίδιο και τους φίλους του - αυτός είναι ο μοναδικός στόχος του Πούτιν και του καθεστώτος του», σχολίασε δηκτικά.

Αντιμέτωπος εδώ και καιρό με κύμα διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, κυρίως για την κακή κατάσταση της εθνικής οικονομίας (απόρροια εν μέρει των δυτικών κυρώσεων για το Ουκρανικό), ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε -όχι τυχαία- να κατευνάσει τις αντιδράσεις με τη χθεσινή ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους.

Υπεροχή

Κόντρα στις πρόσφατες περικοπές συντάξεων και στην απομείωση του εισοδήματος του μέσου Ρώσου, εξήγγειλε σημαντική αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου και στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες - κυρίως προς ενίσχυση των γεννήσεων για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Παράλληλα, προβάλλοντας το ηγεμονικό προφίλ του, διατράνωσε τη στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας. «Αλλα κράτη ακόμη δεν έχουν αναπτύξει τα οπλικά συστήματα που εμείς ήδη διαθέτουμε», είπε, ενώ παραμένουν στον αέρα συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Τόνισε πάντως ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν και ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με όλους τους «ενδιαφερόμενους» εταίρους.

«Οι περιφερειακές διενέξεις μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε απειλές για τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε ο Πούτιν. Χαρακτήρισε «επιτακτική την ανάγκη μιας συζήτησης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της παγκόσμιας τάξης».

Και τόνισε ότι οι πέντε μεγάλες «πυρηνικές δυνάμεις» και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) «οφείλουν να εξαλείψουν τους λόγους πρόκλησης πολέμου» στον πλανήτη.

Κατά τα λοιπά, στις χθεσινές αλλαγές που πρότεινε, ο Πούτιν ζήτησε το ρωσικό Σύνταγμα να χαρακτηριστεί υπεράνω του Διεθνούς Δικαίου: ένα πρόσχημα για τη Μόσχα να αγνοεί δικαστικές αποφάσεις ξένων και διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΕΥΡΩΠΗ
Ισόβιος πρόεδρος με ποσοστά... Χότζα!
Το Κρεμλίνο πανηγυρίζει για το ασύλληπτο 77,92% που ενέκρινε την αμφιλεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση και δίνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν το δικαίωμα να διεκδικεί την εξουσία ώς το 2036 (!)
Ισόβιος πρόεδρος με ποσοστά... Χότζα!
ΕΥΡΩΠΗ
Οι κινήσεις του Πούτιν δυσκολεύουν τη Μέρκελ
Σε πολύ άβολη θέση φέρνει τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος στα μάτια όλου του κόσμου συνδέεται άμεσα με τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.
Οι κινήσεις του Πούτιν δυσκολεύουν τη Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Μήνυμα-χάδι της Ε.Ε. στη Ρωσία
«Μαστίγιο» ίσα που να... χαϊδεύει στο θέμα της Λευκορωσίας και μπόλικο στην πολύκροτη υπόθεση Αλεξέι Ναβάλνι «καρότο». Σε αυτό το δίπτυχο δείχνει να κινείται η Ε.Ε. διερευνητικά έναντι της Ρωσίας
Μήνυμα-χάδι της Ε.Ε. στη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
 Ή ο Λουκασένκο ή η Δημοκρατία! 
Στην κόψη του ξυραφιού το πολιτικό σύστημα της Λευκορωσίας, καθώς ευρύτατο τμήμα της κοινωνίας καταγγέλλει τον «ισόβιο πρόεδρο» Λουκασένκο ως δικτάτορα, όμως ο ίδιος δεν το βάζει κάτω.
 Ή ο Λουκασένκο ή η Δημοκρατία! 
ΕΥΡΩΠΗ
Επετειακή φιέστα για το θεαθήναι
Αρματα μάχης, εκτοξευτήρες διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και αντιαεροπορικά συστήματα, περίπου 14.000 οπλίτες με φόντο υπερπτήσεις μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών στον μοσχοβίτικο ουρανό.
Επετειακή φιέστα για το θεαθήναι
ΕΥΡΩΠΗ
Ισοβίως στην εξουσία ο Πούτιν;
Μέχρι το 2036, όταν θα είναι 83 ετών, θα μπορεί να είναι πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα...
Ισοβίως στην εξουσία ο Πούτιν;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας