Ένα σκάνδαλο ασφαλείας στη Βρετανία έφερε στο φως η εφημερίδα The Guardian, η οποία αποκάλυψε ότι οι βρετανικές αρχές απέτυχαν να ενημερώσουν τις πατρίδες ξένων παραβατών του νόμου στο έδαφός της για περίπου 75.000 καταδίκες για εγκληματικές ενέργειες. Στη συνέχεια επιχείρησε να το συγκαλύψει για να μην πληγεί το κύρος της στην Ε.Ε.
Μεταξύ των αδικημάτων που δεν έγιναν ποτέ γνωστά στις πατρίδες των δραστών εκτιμάται ότι ήταν και περιπτώσεις βιασμών και δολοφονιών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, εξαιτίας σφάλματος στο πληροφοριακό σύστημα στη βρετανική αστυνομία, το οποίο εντοπίστηκε με καθυστέρηση πέντε χρόνων, οι χώρες της Ε.Ε. δεν ενημερώθηκαν για τα διαπραχθέντα αδικήματα, τις ποινές που επιβλήθηκαν στους δράστες και είναι πολύ πιθανό ότι εγκληματίες έχουν ταξιδέψει πίσω στις χώρες τους, συνιστώντας κίνδυνο για τις εκεί κοινωνίες.
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα, η υπόθεση έγινε γνωστή τον περασμένο Μάιο και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ACRO, της υπηρεσίας καταχώρησης των δικαστικών υποθέσεων, αναφέρεται ότι «Υπάρχει νευρικότητα σχετικά με την αποστολή ιστορικών αρχείων που χρονολογούνται πίσω στο 2012 εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών που θα μπορούσε αυτό να έχει στη φήμη του οργανισμού».
Τον επόμενο μήνα, άλλο έγγραφο αποκαλύπτει ότι «παραμένει αβεβαιότητα για το αν τα ιστορικά αρχεία που λάβαμε από το υπουργείο Εσωτερικών θα σταλούν σε άλλες χώρες καθώς υπάρχει κίνδυνος σχετικά με τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου».
Επτά μήνες αργότερος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών έπειτα από ερώτηση, δήλωσε: «Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία με την αστυνομία για να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο».
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit και τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών, κυρίως όσον αφορά το εμπόριο, αλλά και την ασφάλεια.
Το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο ενημερώθηκε τις τελευταίες ημέρες ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η Βρετανία έχει «παραβιάσει επίτηδες και έχει κάνει κατάχρηση του συστήματος Σένγκεν», δηλαδή της βάσης δεδομένων για που χρησιμοποιούν η αστυνομία και η συνοριοφυλακή εντός της ζώνης Σένγκεν για τις ελεύθερες μετακινήσεις πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών.
Οι βρετανικές αρχές φέρονται να έχουν κάνει «παράνομα» αντίγραφα, πλήρως ή μερικώς, της βάσης δεδομένων πράγμα που σύμφωνα με την αναφορά της Ε.Ε. θέτει «σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο την ακεραιότητα και την ασφάλεια των δεδομένων» που κρατούνται στη βάση Σένγκεν.
Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε άλλη υπόθεση που έχει πλήξει το κύρος του Λονδίνου, καθώς το 2018 οι Βέλγοι εισαγγελείς συμπέραναν ότι Βρετανοί πράκτορες είχαν «χακάρει» τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Βελγίου, με εντολή υπουργών της κυβέρνησής τους.
Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να θέσουν μεγάλα εμπόδια στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, καθώς μετά το Brexit η Βρετανία θα πάψει να είναι μέλος της Europol και να έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων ασφαλείας της Ε.Ε. Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι είναι αξιόπιστος συνεργάτης, ώστε να μπορεί να συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας, ανταλλάσσοντας πληροφορίες, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις, αλλά και συνεργαζόμενη σε δικαστικές και αστυνομικές υποθέσεις.
Πηγή: The Guardian
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας