Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι Ευρωπαίοι ενεργοποιούν μηχανισμό για συμμόρφωση της Τεχεράνης
Atomic Energy Organization of Iran via AP

Οι Ευρωπαίοι ενεργοποιούν μηχανισμό για συμμόρφωση της Τεχεράνης

  • A-
  • A+

Τον δρόμο για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, λόγω της απόφασής του να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά, ανοίγουν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Οι τρεις χώρες, που είχαν υπογράψει τη σχετική συμφωνία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχωρούν στην ενεργοποίηση ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας με το Ιράν.

Οι ηγέτες των τριών χωρών αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση πως «δεν τους έμεινε άλλη επιλογή, δεδομένων των ενεργειών του Ιράν», από το «να καταγράψουμε σήμερα τις ανησυχίες μας που το Ιράν δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις του».

Σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναφέρει ότι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες «δεν μπορούν να αφήσουν άλλο αναπάντητες τις αυξανόμενες ιρανικές παραβιάσεις της συμφωνία για τα πυρηνικά».

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: θέλουμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία και να φτάσουμε σε διπλωματική λύση για τη συμφωνία», πρόσθεσε. «Θα το αντιμετωπίσουμε αυτό από κοινού με τους εταίρους μας στη συμφωνία. Καλούμε το Ιράν να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διαπραγματευτική διαδικασία που ξεκινάει τώρα».

«Με τον τρόπο αυτόν, οι τρεις χώρες μας απέχουν από την πολιτική που έχει ως στόχο την άσκηση ακραίας πίεσης κατά του Ιράν», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, που αφήνει με τον τρόπο αυτόν να εννοηθεί ότι οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στην αμερικανική πολιτική των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Στόχος του μηχανισμού επίλυσης διαφορών δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων, δήλωσε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ο στόχος είναι η εξεύρεση λύσεων για την επιστροφή στην πλήρη συμμόρφωση, στο πλαίσιο της εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας.

Η διαφύλαξη της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν «είναι σημαντικότερη από ποτέ», δήλωσε ο Μπορέλ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την κοινή έκκληση που είχαν απευθύνει στο Ιράν προκειμένου να επιστρέψει στη συμφωνία και να απόσχει από την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν το 2015, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία, τη συμφωνία, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ το 2018, ενώ πρόσφατα κάλεσε τους Ευρωπαίους να πράξουν το ίδιο.

To Λονδίνο θέλει νέα συμφωνία, με συμμετοχή ΗΠΑ

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις από την Ε.Ε. ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να εργαστεί προς μια εναλλακτική συμφωνία για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εάν έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον διευκρίνισε ότι «προς το παρόν η τωρινή συμφωνία είναι η μοναδική που υφίσταται».

«Το ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης/JCPOA) είναι η μοναδική συμφωνία που υπάρχει επί του παρόντος που αποτρέπει το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικό οπλισμό, αλλά όπως είπε ήδη ο πρωθυπουργός (…) εάν στο μέλλον μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια καλύτερη συμφωνία που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ (…) τότε αυτό είναι κάτι προς το οποίο θα εργαστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο BBC, δήλωσε έτοιμος να αντικαταστήσει τη διεθνή συμφωνία του 2015 με ένα νέο κείμενο που επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ένας «εξαιρετικός διαπραγματευτής».

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής...Ας συνεργασθούμε για να αντικαταστήσουμε την συμφωνία του 2015 με την συμφωνία του Τραμπ», δήλωσε. «Θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προχωρήσουμε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να εργαστεί με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους για να οικοδομήσει μια ευρύτερη πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αλλά και την αποσταθεροποιητική του δραστηριότητα στην περιοχή.

«Πιστεύουμε, έως τώρα, ότι το ΚΟΣΔ είναι η είναι η καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και θέλουμε το Ιράν να επιστρέψει στη πλήρη συμμόρφωση», δήλωσε στο Κοινοβούλιο.

«Αντίστοιχα… ο πρωθυπουργός, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι απολύτως ανοικτοί σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τις πυρηνικές ανησυχίες αλλά και τις ευρύτερες ανησυχίες αναφορικά με την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα που έχουμε δει πρόσφατα», πρόσθεσε.

• Με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Έκκληση από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία στο Ιράν για τα πυρηνικά
Κοινή έκκληση απηύθυναν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία στο Ιράν προκειμένου να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά και να απόσχει από την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.
Έκκληση από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία στο Ιράν για τα πυρηνικά
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποσύρεται το Ιράν από την συμφωνία για τα πυρηνικά 
Το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον την συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αφού αποφάσισε να υπαναχωρήσει από τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015.
Αποσύρεται το Ιράν από την συμφωνία για τα πυρηνικά 
ΕΥΡΩΠΗ
Ειρηνευτικές συνομιλίες για Λιβύη, έκκληση για τα πυρηνικά του Ιράν
Το θέμα της κρίσης στη Λιβύη, καθώς και το ζήτημα της συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο...
Ειρηνευτικές συνομιλίες για Λιβύη, έκκληση για τα πυρηνικά του Ιράν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αυξάνει κι άλλο την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου το Ιράν
Νέα αύξηση στην ημερήσια παραγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αντιδράσεις από Γερμανία-Ολλανδία.
Αυξάνει κι άλλο την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου το Ιράν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πλανήτης γιορτάζει, ο Νετανιάχου απειλεί
Σπεύδουν οι μεγάλες δυνάμεις για την υλοποίηση της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τον ΟΗΕ να παίρνει τη σκυτάλη από τη Βιέννη και να προωθεί απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον...
Ο πλανήτης γιορτάζει, ο Νετανιάχου απειλεί
ΕΥΡΩΠΗ
Υπογράφτηκε η συμφωνία του αιώνα!
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την άρση των διεθνών κυρώσεων ανοίγει την οικονομική και πολιτική συνεργασία της διεθνούς κοινότητας με μια μεγάλη χώρα που βρίσκεται σε στρατηγική θέση, στη...
Υπογράφτηκε η συμφωνία του αιώνα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας