• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 29.6°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 30.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 27.0°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.0°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.5°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 29.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.8°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  62%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Γερμανία με το άγχος της σταθερότητας

 • A-
 • A+
Τρέχει να προλάβει το τρένο της νέας οικονομίας, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου που επιβάλλει η κλιματική κρίση ● Η προεδρία της Ε.Ε. στα χέρια της Μέρκελ θεωρείται καλό χαρτί για νηνεμία στο εσωτερικό της χώρας.

Δίχως νέα οράματα και μεγάλα σχέδια ήρθε το νέο έτος στη Γερμανία, με άδειες αποσκευές όπως και αυτές του έτους που έφυγε. Το μόνο σίγουρο χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης Μέρκελ για το 2020 είναι η προεδρία της Ε.Ε., που μπορεί και να μην καταφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας λειτουργεί συνεκτικά στο πολιτικό σκηνικό, προς όφελος των κυβερνητικών εταίρων.

Το άγχος της Γερμανίας να ξαναγίνει η ατμομηχανή της Ευρώπης είναι εμφανές σε όλες τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων. Μεγαλύτερο είναι όμως το άγχος να προλάβει η ίδια το τρένο της νέας οικονομίας, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου που επιβάλλει η κλιματική κρίση.

Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρεμπάουερ δήλωσε ρητά ότι «η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ την πολιτική σταθερότητα» και κάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους της να διαβεβαιώσουν ότι δεν θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό σχήμα. Οι νέοι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και η Σάσκια Εσκεν, έσπευσαν να το κάνουν πριν ακόμη καθίσουν στο τραπέζι της κυβερνητικής επιτροπής.

Προεκλογική εκστρατεία

Τι θέλει και τι δεν θέλει η Χριστιανική Ενωση το έκανε ακόμη πιο καθαρό τις προάλλες ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, Μάρκους Σέντερ, με δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο Dpa: «Η Γερμανία πρέπει με την προεδρία του Συμβουλίου να ωθήσει την Ευρώπη προς τα εμπρός. Αλλά αν η Γερμανία είναι αδύναμη, επειδή θα διεξάγεται προεκλογική εκστρατεία ή η κυβέρνηση καταρρέει, θα έβλαπτε όλη την Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τον Βαυαρό πρωθυπουργό, που δεν κρύβει τις βλέψεις του για την καγκελαρία, «η Γερμανία χρειάζεται να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τη Γαλλία».

Ο Μ. Σέντερ μεταφέρει με τον τρόπο του την αίσθηση που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία αλλά και γενικότερα στην Ε.Ε. ότι «οι Γάλλοι φίλοι μας ενεργούν και το Βερολίνο μόνον αντιδρά». Αυτή η προωθητική ατζέντα, που επικαλείται ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, είναι λίγο-πολύ γνωστή, αλλά αβέβαιη ως προς την υλοποίησή της, καθώς το Βερολίνο επιμένει σε όλα τα κρίσιμα θέματα να τηρηθούν τα ισχύοντα, με επιμέρους μικρές αλλαγές και αυτές πάντα με ανταλλάγματα για τη Γερμανία.

Στο θέμα της δημοσιονομικής σταθερότητας, η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ επιμένει στην τήρηση του συμφώνου για ελλείμματα κάτω από 3%, παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί από όλες τις πλευρές να δώσει επενδυτικές ανάσες στην ευρωπαϊκή οικονομία χαλαρώνοντας τον κορσέ. Οι μόνες υπερβάσεις, που σχεδιάζει να συζητήσει, αφορούν στις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και στην πράσινη ενέργεια, μέσα από κρατικά επενδυτικά σχήματα ειδικού σκοπού.

Για τη Γερμανία είναι εύκολο να προχωρήσει σε τέτοιες επενδυτικές ενέργειες, μέσω των κρατιδίων και των περιφερειακών οργανισμών που δεν προκαλούν δημοσιονομικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Αντιθέτως, η συζήτηση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ευρωπαϊκής άμυνας, που προωθούσε το Παρίσι, θα πάρει νέα αναβολή, εφόσον το Βερολίνο συνεχίσει να θέλει αυτές τις δαπάνες εντός πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας.

Πριν αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου, η Γερμανία πρέπει να κλείσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της κροατικής προεδρίας το θέμα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. μέχρι το 2027. Η φινλανδική προεδρία άφησε τη διαπραγμάτευση ημιτελή λόγω του Brexit και της άρνησης της Γερμανίας να μοιραστεί αναλογικά το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται. Η αντιπρόταση του Βερολίνου είναι να μειωθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός στο 1% του ΑΕΠ και να είναι όλοι ευχαριστημένοι και πιο πολύ, φυσικά, οι Γερμανοί. Σε αυτό το πνεύμα έγινε και η διαπραγμάτευση για την ενίσχυση του ESM στα πρότυπα του ΔΝΤ.

Δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Η μεταρρύθμιση του Μηχανισμού αφορά μόνο τις χώρες της ευρωζώνης και ως εκ τούτου θα πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις ή τα Κοινοβούλια των χωρών του ευρώ. Στη Γερμανία η συζήτηση έχει αρχίσει με το ερώτημα εάν χρειάζεται απλή πλειοψηφία, δηλαδή μπορεί να κυρωθεί με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, ή αντιθέτως απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία λόγω δημοσιονομικών κινδύνων που ενδεχομένως δημιουργεί για τη Γερμανία σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης ή χρεοκοπίας μεγάλων τραπεζών.

Ο φόβος των κυβερνητικών κομμάτων μη διαταραχθεί έστω και λίγο η αίσθηση ασφάλειας και ευημερίας, που έχει η γερμανική κοινωνία, λειτουργεί παραλυτικά και στη συζήτηση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Η δήλωση του προέδρου των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ, στην εφημερίδα «FAZ» να δεχθεί η Γερμανία τουλάχιστον 4.000 από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που είναι στην Ελλάδα, συνάντησε την άρνηση της κυβέρνησης, η οποία παρέπεμψε στις διαδικασίες του Δουβλίνου. Και παρά την έκκληση της Ε.Ε. να αναλάβουν οι ευρωπαϊκές χώρες πρωτοβουλία σε εθελοντική βάση, το Βερολίνο επιμένει στις συμφωνίες που έχει χαρακτηρίσει μη λειτουργικές και υπερτονίζει τη βοήθεια που στέλνει στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ολα θα πάνε καλά...
Ενα μικρό βήμα για την αναμόρφωση των μηχανισμών της Ε.Ε. στο οικονομικό πεδίο έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στην καθιερωμένη συνέντευξη για το τέλος του καλοκαιριού, υποστηρίζοντας ανοιχτά...
Ολα θα πάνε καλά...
ΕΥΡΩΠΗ
Η γερμανική προεδρία και το δίδαγμα του κορονοϊού
Η Γερμανία αναλαμβάνει την Τετάρτη 1η Ιουλίου την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. με πρωταρχικό στόχο τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία.
Η γερμανική προεδρία και το δίδαγμα του κορονοϊού
ΕΥΡΩΠΗ
Ασαφής ο οδικός χάρτης για την Ε.Ε. από Μέρκελ και Μακρόν
H Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη για την ενίσχυση της ευρωζώνης και τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., που θα παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου. Οι ασάφειες όμως...
Ασαφής ο οδικός χάρτης για την Ε.Ε. από Μέρκελ και Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ αναζητά το χαμένο πρόβατο Μακρόν
Μια συμμαχία απ’ τα παλιά, που κινούσε τα νήματα όλης της Ευρώπης, προσπαθεί να αναβιώσει η Ανγκελα Μέρκελ ρίχνοντας γέφυρες προς τον Εμανουέλ Μακρόν ● Γαλλία και Γερμανία εξέφραζαν μαζί τη σκληρή γραμμή του...
Η Μέρκελ αναζητά το χαμένο πρόβατο Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της(;)
​Πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της Ε.Ε. σε όλους τους τομείς θέλει η κοινή γνώμη στη Γερμανία, μετά τη διπλή επίθεση του Ντ. Τραμπ στο Βερολίνο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και...
Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της(;)
ΕΥΡΩΠΗ
Σχεδιάζοντας τον νέο οδικό χάρτη της Ε.Ε.
Εναν νέο οδικό χάρτη για την Ε.Ε. προανήγγειλαν μετά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν. Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσαν ότι θα...
Σχεδιάζοντας τον νέο οδικό χάρτη της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας