Ποικίλες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς τα μέσα ενημέρωσης σε Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ αφιέρωσαν δημοσιεύματα με δηλώσεις πολιτικών παραγόντων αλλά και σχετικές αναλύσεις.
Συγκεκριμένα, οι New York Times αναφέρουν ότι η Μόσχα ακολουθεί τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.
Αν και ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε την επίσκεψη για να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα, η δημόσια κριτική του κατά των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ως «δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά» ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη αποτελεί ένδειξη για την εμφάνιση ρωγμών στην ευρωπαϊκή ενότητα σχετικά με την πολιτική του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση, αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times.
Γερμανία
Κριτική στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα άσκησαν Γερμανοί πολιτικοί, οι οποίοι έκαναν λόγο για ενδεχόμενο απομάκρυνσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» το γεγονός ότι «η Αθήνα τώρα δίνει το μήνυμα ότι θα μπορούσε να φανταστεί και μια πορεία με προσανατολισμό περισσότερο προς την Μόσχα από ό,τι προς τις Βρυξέλλες» και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δημιούργησε μια «ξεκάθαρα φιλορωσική και ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή» ατμόσφαιρα.
Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ καλούν την Ελλάδα να μην απομονωθεί σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη Μόσχα. «Ούτε οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις, ούτε οι ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία θα βοηθήσουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Σέντερ στη σημερινή «Die Welt» και εκτιμά ότι η Αθήνα θέτει λάθος προτεραιότητες και προσπαθεί καθημερινά να θέσει υπό πίεση τους εταίρους της, αλλά, υποστηρίζει, η αλληλεγγύη τους δεν αποτελεί μονόδρομο. Ο κ. Φέρμπερ, σε συνέντευξή του στην «Augsburger Allgemeine Zeitung» ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τη ρωσική πρόταση για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διότι, όπως εκτιμά, εάν η Ρωσία άρει τις κυρώσεις έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών της ΕΕ, θα το κάνει επειδή ο Πούτιν θέλει να μπει «σφήνα» μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Έλμαρ Μπροκ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εφημερίδα Bild. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει «ότι δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα. Δεν διαθέτει γι' αυτό αρκετά χρήματα» υποστήριξε ο κ.Μπροκ προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να επαναφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και οι Έλληνες δεν θα ήθελαν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων». Αναφερόμενος σε πιθανές ρωσικές επενδύσεις σε έργα υποδομής στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι αυτά τα σχέδια αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα ρωσικά και όχι αληθινά ελληνικά συμφέροντα - με την εξαίρεση ίσως του θέματος της μεταφοράς ενέργειας. Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες στην Ε.Ε για την Ελλάδα: «Δεν υπάρχουν αιτήματα, στις Βρυξέλλες περιμένει το χρήμα για διαρθρωτικές πολιτικές και η Ελλάδα δεν το ζητά».
Αλλά και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στην επίσκεψη και στα αποτελέσματα της συνάντησής του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «O Aλέξης Τσίπρας σπάει το ευρωπαϊκό μέτωπο του φυσικού αερίου, ανοίγοντας τον δρόμο στη συμμετοχή της Ελλάδας σε ρωσο-τουρκικό αγωγό, μετά το στοπ στο σχέδιο South Stream» γράφει η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Iλ Σόλε 24 Όρε».
Το ιταλικό ειδησεογραφικό προακτορείο Ansa αναφέρει, ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου «δεν υπήρξε κανένα αίτημα οικονομικής βοήθειας από μέρους των Αθηνών, αλλά η Μόσχα έδειξε διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει μεγάλα, κοινά σχέδια, και να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν γίνονται, επίσης, εξαιρέσεις σε ότι αφορά το εμπάργκο των τροφίμων, αλλά υπάρχει η δυνατότητα για ελληνο-ρωσικές κοινοπραξίες στον γεωργικό τομέα».
Ο αναλυτής, της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», Νικόλα Λομπαρντότσι, υποστηρίζει: «η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, από την στιγμή που ένας ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται στη Μόσχα και λέει, ουσιαστικά, ότι είναι ώρα να σταματήσουν οι κυρώσεις. Αποτελεί κίνηση βασικής σημασίας. Και ο Πούτιν ανταπέδωσε, διότι έκανε κάποιες υποσχέσεις οι οποίες δεν θεωρούνται, από τυπικής απόψεως, βοήθειες, αλλά μπορεί να είναι κάτι το πολύ πιο σημαντικό: μια νέα ώθηση στην άλλοτε ασήμαντη ελληνο-ρωσική συνεργασία, με βασικό ρόλο της Αθήνας στη διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου και με πιθανή σύντομη κατάργηση των ρωσικών "αντικυρώσεων"».
«Ο Πούτιν τείνει χείρα συνεργασίας, τα δάνεια στην Ελλάδα είναι εφικτά» εκτιμά το ιταλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rai News 24. Αναφέρει, παράλληλα, ότι η συνάντηση Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια, και ότι ο Πούτιν φάνηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «το 2016 θα είναι το έτος Ελλάδας και Ρωσίας».
Τέλος, ο αναλυτής της εφημερίδας Λα Στάμπα, Αντρέα Τορνιέλλι, αναφέρεται στην κοινή, ορθόδοξη χριστιανική παράδοση των δύο χωρών, υποστηρίζει ότι «μετά το τέλος του κομμουνισμού, η χριστιανική πίστη αποτελεί και πάλι ένα ενωτικό στοιχείο» και υπενθυμίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, πριν γίνει πρωθυπουργός, θέλησε να συναντήσει τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έχει καταδικάσει επανειλημμένα, με μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, την ειδωλολατρία των χρημάτων και την απεριόριστη ισχύ των αγορών».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας