Νέες απειλές για άνοιγμα των συνόρων και όξυνση της μεταναστευτικής κρίσης εκστόμισε χθες ο Ερντογάν, λέγοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» να υπάρξουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του 2015.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την επαρχία Ιντλίμπ λόγω των βομβαρδισμών του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, σημειώνοντας ότι «κάνει ό,τι μπορεί» σε συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές.
«Δεν θα φέρουμε μόνοι μας το βάρος 80.000 μεταναστών από το Ιντλίμπ της Συρίας που πορεύονται προς την Τουρκία», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Είναι αναπόφευκτο για την Ευρώπη να βιώσει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 αν δεν βοηθήσει να σταματήσει η βία στην περιοχή, συνέχισε και ανακοίνωσε την αποστολή τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα.
Όπως έγινε γνωστό, στη ρωσική πρωτεύουσα μεταβαίνει τουρκική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, για να συζητήσει την κρίση στη Συρία και τη Λιβύη.
«Το αποτέλεσμα (αυτών των συνομιλιών) θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας», πρόσθεσε χθες ο Ερντογάν και ανέφερε πως θα γίνουν δύο συναντήσεις.
Το Ιντλίμπ και ορισμένοι τομείς όμορων επαρχιών της Συρίας ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλες ισλαμιστικές και ανταρτικές μικρότερες ομάδες.
Ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν την επαρχία Ιντλίμπ είναι ακόμα μεγαλύτερος απ' αυτόν που ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση. «Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις νότιες περιοχές (του Ιντλίμπ) προς τον βορρά λόγω των κλιμακούμενων επιθέσεων έφθασε τις 120.000», δήλωσε ο Σελίμ Τοσούν, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) στη Συρία.
Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 40.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί από την Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η τελευταία στρατιωτική επιχείρηση.
Στο τραπέζι των συζητήσεων στη Μόσχα αναμένεται να τεθεί και η συμφωνία περί στρατιωτικής υποστήριξης της Τουρκίας στη Λιβύη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας