Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε ισχύ και η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ

(Turkish Presidency via AP, Pool)

Σε ισχύ και η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης

  • A-
  • A+
Τι προβλέπει η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες ● «Θα στείλουμε και στρατό εάν μας το ζητήσουν» λέει η Άγκυρα ● Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Λιβύη ● Σοβαρές αντιρρήσεις από τη Ρωσία, μηνύματα από την Αθήνα.

Τη συμφωνία με τη Λιβύη και για τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια επικύρωσε σήμερα η τουρκική εθνοσυνέλευση, δίνοντας συνέχεια στο μνημόνιο θαλάσσιας συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες και έχει προκαλέσει διπλωματικό πυρετό παγκοσμίων.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα η συμφωνία προβλέπει να στείλει η Τουρκία τεχνική, αστυνομική και στρατιωτική βοήθεια, αρχικά με τη μορφή συμβουλών, στη χώρα της Βορείου Αφρικής.

Το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας, όπως αναφέρουν μέσα της γειτονικής χώρας, περιλαμβάνει συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κοινές ασκήσεις όχι μόνο για την άμυνα, αλλά και την ανάσχεση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. 

Η Άγκυρα, πάντως, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει και στρατεύματα στην Λιβύη, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από τη Ρωσία.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικά εφόδια στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών» (βλ. Ετσι σπάει το εμπάργκο όπλων η Τουρκία ).

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι και σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη «εάν οι αδελφοί μας το ζητήσουν»

Κυπριακά μέσα επισημαίνουν ότι η τουρκική προεδρία αναφέρει πως η Τουρκία απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι «ένας αναμφισβήτητος παίκτης στην περιοχή».

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο εγκλωβισμός της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας. Τώρα υπάρχει μία Τουρκία που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της εθνικής της κυριαρχίας και που ασκεί μια πιο ενεργή εξωτερική πολιτική στην πράξη. Είναι μία Τουρκία που λειτουργεί εντός των ορίων του νόμου κι όχι με επιθετική πολιτική, όπως έκαναν ορισμένες χώρες, και που επιθυμεί να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φαχρετίν Αλτούν υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Δεν υπάρχει πρόβλημα στον ΟΗΕ…

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διαρροές από τη λιβυκή πλευρά, ο ΟΗΕ δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις στη συμφωνία με την Τουρκία, καθώς δεν παραβιάζει τις αναγνωρισμένες από τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνίας για την προσωρινή κυβέρνηση στη χώρα.

Σύμφωνα με δήλωσε στην ιστοσελίδα του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ κατέθεσε την συγκεκριμένη επιστολή σε αξιωματούχους του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου ανέφερε ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα να υπογράψει συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο και αυτό το δικαίωμά της εξασφαλίζεται από τι διεθνή νομοθεσία.

Διπλωματική κόντρα Μόσχας-Άγκυρας

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις έχει εκφράσει εδώ και καιρό η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι η συμφωνία ασφαλείας εγείρει πολλά ερωτήματα.

Από την πλευρά της η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μείνει σιωπηλή σε περίπτωση που η Ρωσία στείλει στρατό για να συμμετέχει στις ένοπλες συγκρούσεις στη Λιβύη.

Δεν θα δεχθούμε παραβίαση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων

Χθες τοποθετήθηκε και η Αθήνα μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος εξήγησε πως η Ελλάδα θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, όμως δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Βοήθεια ζητά ο Σαράτζ, τελεσίγραφο από τον Χάφταρ

Χθες, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Φάγεζ αλ-Σαράτζ, ζήτησε τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του Χάφταρ στην Τρίπολη, μέσω επιστολών που απευθύνονται στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας.

Στις επιστολές προς τους ξένους ηγέτες ο Σαράτζ προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ.

Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».

Τριήμερη προθεσμία από τον Χάφταρ

Ο αποκαλούμενος Εθνικός Λιβυκός Στρατός υπό τον Χάφταρ έδωσε σήμερα διορία τριών ημερών στις πολιτοφυλακές που υπερασπίζονται την Τρίπολη, να αποχωρήσουν.

Με ανακοίνωσή του απαιτεί από τις ισχυρές πολιτοφυλακές της Μισράτα, που μάχονται υπέρ της κυβέρνησης του Σαράτζ, να αποχωρήσουν τόσο από την Τρίπολη όσο και από την παραθαλάσσια πόλη της Σίρτης.

Η πολιτοφυλακή της Μισράτα έπαιξε βασικό ρόλο στην αποπομπή του Καντάφι.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Χάφταρ κήρυξε την «ώρα μηδέν» για τη μάχη της Τρίπολης, σχεδόν οκτώ μήνες αφότου ξεκίνησε την επίθεση για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.

ΕΥΡΩΠΗ
Οι Τουρκοκύπριοι μετά τα drones θα δέχονται και τουρκικά F-16;
Σε μία κίνηση που αναμένεται να εξάψει περαιτέρω τα πάθη στην ευρύτερη περιοχή φέρεται να προχωρά η κυβέρνηση του ψευδοκράτους λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι τουρκικά drones θα προσγειώνονται σε...
Οι Τουρκοκύπριοι μετά τα drones θα δέχονται και τουρκικά F-16;
ΑΦΡΙΚΗ
Ο Σαράτζ ζητά ξένη βοήθεια και ο Χάφταρ στέλνει τελεσίγραφο
Η κυβέρνηση της Τρίπολης, που ανακοίνωσε ότι έθεσε σε εφαρμογή τη στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία ζητά επίσης βοήθεια από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία και Αλγερία. Κλιμακώνει και ο Χάφταρ.
Ο Σαράτζ ζητά ξένη βοήθεια και ο Χάφταρ στέλνει τελεσίγραφο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουμε φιλικές σχέσεις, δεν ανεχόμαστε παραβιάσεις κυριαρχίας λέει ο Δένδιας
«Δεν θα ανεχθούμε απόπειρες παραβίασης της κυριαρχίας μας, όπως τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι η Ελλάδα απαντά χτίζοντας ισχυρές περιφερειακές συμμαχίες.
Θέλουμε φιλικές σχέσεις, δεν ανεχόμαστε παραβιάσεις κυριαρχίας λέει ο Δένδιας
ΑΦΡΙΚΗ
Λιβύη: «Καρφιά» από την Άγκυρα, «ανησυχία» στη Μόσχα
Ένα 24ωρο μετά την ενεργοποίηση από την Λιβύη της συμφωνίας με την Τουρκία, η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της για μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Άγκυρα προκαλώντας την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ...
Λιβύη: «Καρφιά» από την Άγκυρα, «ανησυχία» στη Μόσχα
ΑΦΡΙΚΗ
H Λιβύη βάζει τον λύκο στο μαντρί
Αναλυτές αναφέρουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αναλάβει μακροπρόθεσμο ρόλο, αφού διατηρώντας δυνάμεις στην Τρίπολη θα έχει το πρόσχημα να περιπολεί παντού. Την ίδια ώρα η Μόσχα επιδιώκει να γίνει ο...
H Λιβύη βάζει τον λύκο στο μαντρί
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανικό ράπισμα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες
Η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) χαρακτηρίζει παραβίαση του διεθνούς δικαίου το μνημόνιο κατανόησης που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και αφορά...
Γερμανικό ράπισμα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας