Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τέλος εποχής
Victoria Jones/ Leon Neal/Pool via AP, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέλος εποχής

  • A-
  • A+
Με βαριά καρδιά η ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου υπό τον Μπόρις Τζόνσον ● Προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα η πραγμάτωση του Brexit έως τα τέλη Γενάρη με εφτά νομοσχέδια

Αυτή τη φορά έγινε… σεμνά και ταπεινά, τηρουμένων πάντα των βρετανικών αναλογιών. Ανευ ιππήλατης άμαξας, διαμαντένιου στέμματος και τουαλέτας, αλλά με λιμουζίνα, απλό καπέλο και παλτουδάκι, η βασίλισσα Ελισάβετ εκπλήρωσε χθες το συνταγματικό της καθήκον (ήθελε - δεν ήθελε, στον απόηχο της πρόσφατης παραπλάνησής της από την κυβέρνηση Τζόνσον, όπως αποφάνθηκε ουσιαστικά η Δικαιοσύνη). Η αρχηγός του κράτους μετέβη στην -ανανεωμένη εκ βάθρων- Βουλή των Κοινοτήτων, για να εκφωνήσει την περιώνυμη ομιλία της, που σηματοδοτεί την έναρξη νέας κοινοβουλευτικής περιόδου· της πιο καθοριστικής για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και δεκαετίες.

Η Ελισάβετ παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της αυτοδύναμης πια κυβέρνησης των Τόρις και του Μπόρις, που κινείται με ορίζοντα δεκαετίας και όχι πενταετίας, όπως τουλάχιστον ευελπιστεί ο ανέκαθεν υπερφιλόδοξος Βρετανός πρωθυπουργός, φροντίζοντας να το ξεκαθαρίσει ρητά μαζί με την «κολοσσιαία αίσθηση υποχρέωσης» που αισθάνεται, λέει, έναντι των πολιτών και ειδικά έναντι των εκλογέων των Εργατικών που του «δάνεισαν» την ψήφο τους.

Ως ύψιστη προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα κυριαρχεί βέβαια η πραγμάτωση του Brexit έως τα τέλη Γενάρη. Από τα τριάντα και πλέον νομοσχέδια που εξαγγέλθηκαν, τα εφτά αφορούν την έξοδο από την Ε.Ε. Δηλωτικά μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο καταργείται στις 31 Ιανουαρίου, εν μέσω πληροφοριών πως ο Τζόνσον έχει δώσει εντολή να καταργηθεί από τότε και ο όρος «Brexit», ούτως ώστε να τονιστεί ακόμα πιο εμφατικά -και συνάμα απατηλά- πως το διαζύγιο συντελέστηκε και εκείνος εκπλήρωσε τη βασική του δέσμευση προς τους ψηφοφόρους. Και λέμε απατηλά, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκέμβρη 2020, όπως προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε ο πρωθυπουργός με την Ε.Ε.

Διαπραγματεύσεις

Στο 11μηνο που απομένει, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Πρακτικά λοιπόν η χώρα θα «απελευθερωθεί» ολοκληρωτικά από τα ευρωπαϊκά «δεσμά» στα τέλη του επόμενου χρόνου.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική ατζέντα, η πρώτη και καλύτερη εξαγγελία έγκειται στην αύξηση χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) με 33,9 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως μέχρι το 2023-2024, η οποία θα γίνει νόμος του κράτους εν είδει εγγύησης. Η σκλήρυνση του δόγματος «νόμος και τάξη» θα έχει επίσης την τιμητική της με οχτώ νομοσχέδια αφιερωμένα στο... «έγκλημα και τιμωρία», προβλέποντας μεταξύ άλλων περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους και αυστηροποίηση τόσο των ποινών για τρομοκρατία, βίαια και σεξουαλικά εγκλήματα όσο και των όρων πρόωρης αποφυλάκισης τρομοκρατών, με αφορμή την πρόσφατη αιματηρή επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Στα νέα μέτρα θα συμπεριληφθεί επίσης η υιοθέτηση του αυστραλιανού μοντέλου για περαιτέρω περιορισμό της νόμιμης μετανάστευσης, αφού θα τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση από και προς την Ε.Ε. Το μοντέλο προβλέπει ένα σύστημα συγκέντρωσης πόντων, βασισμένο κυρίως στις δεξιότητες των επίδοξων μεταναστών, που θα εξισώνει τους Ευρωπαίους πολίτες με εκείνους τρίτων χωρών. Θεσπίζεται πάντως βίζα για fast-track είσοδο στη χώρα γιατρών, νοσηλευτών και επαγγελματιών υγείας με επαρκή προσόντα, ως μέσο αντιμετώπισης της υποστελέχωσης του NHS. Εξαγγέλθηκε ακόμα η προετοιμασία για ανάκληση του εκλογικού νόμου, προκειμένου να δοθεί πλέον η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προκηρύσσει εκλογές χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών…

Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβει πάντως και το νομοσχέδιο για τους εφαρμοστικούς νόμους του Brexit, που κατατίθεται σήμερα στο κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση με στόχο να λάβει τελική έγκριση τον Ιανουάριο. Πέρα από την απαγόρευση διά νόμου της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, που καθιστά ασφυκτικό το χρονικό περιθώριο για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., το νομοσχέδιο μετριάζει ή/και αναστέλλει την προστασία εργατικών δικαιωμάτων, ασυνόδευτων προσφυγόπουλων αλλά και το λέγειν της Βουλής επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

ΕΥΡΩΠΗ
Διπλό «χαστούκι» στον Τζόνσον
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία. Δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία δύο τρίτων η πρότασή του για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου. Διέγραψε τους 21 αντάρτες βουλευτές ο Βρετανός...
Διπλό «χαστούκι» στον Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Το καυτό φθινόπωρο του Brexit
Μια από τις πιο κρίσιμες βδομάδες στη βρετανική Ιστορία αρχίζει σήμερα, με τον Μπόρις Τζόνσον να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τριπλό -κοινοβουλευτικό, νομικό και κοινωνικό- μέτωπο κατά της μεθόδευσης του.
Το καυτό φθινόπωρο του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Κάλεσμα σε λαϊκό ξεσηκωμό
Σε λαϊκό ξεσηκωμό κατά της πραξικοπηματικής απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής καλεί η Momentum, η οργάνωση «από τα κάτω» που στηρίζει τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Κάλεσμα σε λαϊκό ξεσηκωμό
ΕΥΡΩΠΗ
Βγάζει τη Βουλή από τη μέση ο Μπόρις Τζόνσον
Η έκφραση «πολιτική θύελλα» δεν επαρκεί για να αποδώσει τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε ο... Μπόρις ο Τρομερός με τη μεθόδευσή του να αναστείλει για πέντε βδομάδες τη λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Βγάζει τη Βουλή από τη μέση ο Μπόρις Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Διαπραγμάτευση σε ναρκοθετημένη γη
Τεράστια απόσταση χωρίζει Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο σε ορισμένα ζητήματα και είναι απορίας άξιο το πώς θα υπάρξει -αν υπάρξει- προσέγγιση στα παζάρια που ξεκινούν τη Δευτέρα ● Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, δίνει...
Διαπραγμάτευση σε ναρκοθετημένη γη
ΕΥΡΩΠΗ
Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ
Χρησιμοποιώντας για ακόμη μία φορά το άτακτο Brexit ως φόβητρο απέναντι στον λαό του, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε το στίγμα μιας άτεγκτης στάσης εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στις 3 Μαρτίου με την Ε.Ε....
Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας