Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο οι νόμοι για το Brexit

Μπόρις Τζόνσον

AP Photo/Alberto Pezzali

Την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο οι νόμοι για το Brexit

  • A-
  • A+
Ο προγραμματισμός του Μπόρις Τζόνσον εν όψει έναρξης εργασιών του Κοινοβουλίου

Μία μέρα μετά την Ομιλία της Βασίλισσας, δηλαδή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο Μπόρις Τζόνσον θα καταθέσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο τους νόμους για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να εγκριθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος δήλωσε ότι «προβλέπουμε να αρχίσουμε τη διαδικασία πριν από τα Χριστούγεννα και θα το πράξουμε συμφώνως προς το Σύνταγμα» σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, που θα εκλεγεί αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, στόχος του νομοσχεδίου θα είναι να γίνουν νόμος οι όροι της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι θα εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Βρυξέλλες.

Βέβαια, το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για «ταχύρρυθμη» διαδικασία για το Brexit μπορεί να σκοντάψει ακριβώς στο γεγονός ότι την Πέμπτη θα γίνει στη Βουλή των Κοινοτήτων η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, πράγμα που ενδεχομένως να συναντήσει την αντίρρηση του προέδρου του Κοινοβουλίου.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει στους δημοσιογράφους άλλες πληροφορίες σε σχέση με το νομοσχέδιο για το Brexit, όπως για παράδειγμα αν θα είναι ίδιο με αυτό που απορρίφθηκε πριν από τις εκλογές και αν θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι στόχος του Λονδίνου είναι μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι μια ελεύθερη εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η οποία δεν θα εμπεριέχει την απαίτηση «πολιτικής συμμόρφωσης» με την Ε.Ε.
 
Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Μπόρις Τζόνσον στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, όπως και να απαντήσει στο ερώτημα αν θα υπάρχει εμπορική συμφωνία έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Νέα κυβέρνηση και συνάντηση με βουλευτές

Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον υποδέχεται σήμερα στο κοινοβούλιο τους 109 νέους βουλευτές, που εκλέχθηκαν με το κόμμα των Συντηρητικών την περασμένη Πέμπτη, όπου αναμένεται να τους τονίσει ότι έχουν ευθύνη να αλλάξουν το κόμμα και να τον βοηθήσουν να φέρει σε πέρας όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, κυρίως για τις περιοχές του βορρά και των Μίντλαντς, από όπου προέρχεται ένας σημαντικός αριθμός των νέων βουλευτών. 

Η ορκωμοσία των βουλευτών έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, ενώ επίσημα οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων ξεκινούν την Πέμπτη, μετά την Ομιλία της Βασίλισσας.

Στις προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να ακουστούν μέτρα όπως σκληρότερη νομοθεσία στις ποινές σε εγκληματίες, προτάσεις για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και ευημερία για όλους, αλλά το επίκεντρο θα είναι το νέο νομοσχέδιο για γενναία αύξηση δαπανών στο Σύστημα Υγείας και στα σχολεία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει και έναν μικρό ανασχηματισμό για να αναπληρώσει τις θέσεις στα υπουργεία Πολιτισμού, Ουαλίας και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου οι υπουργοί είτε είχαν αποχωρήσει πριν από τις εκλογές είτε δεν επανεκλέχθηκαν. Η κυβέρνηση κατά τα λοιπά αναμένεται να παραμείνει ως έχει, ενώ μεγαλύτερος ανασχηματισμός αναμένεται από τις αρχές του νέου έτους και μόλις ολοκληρωθεί η αποχώρηση από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζόνσον στοχεύει σε μεγάλες αλλαγές στην κρατική διοίκηση, που θα φέρουν σημαντικές ανατροπές στις αλλαγές που είχε εισαγάγει η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, μεταξύ των οποίων την κατάργηση του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης και τη συγχώνευσή του με το υπουργείο Εξωτερικών, την κατάργηση του υπουργείου για την Αποχώρηση από την Ε.Ε., η ευθύνη του οποίου θα περάσει στο υπουργικό συμβούλιο, και η συγχώνευση του υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου με το υπουργείο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας.

ΕΥΡΩΠΗ
Με «συναίνεση της βασίλισσας», νόμος του κράτους η Συμφωνία του Brexit
Γράφτηκε και η προτελευταία λέξη για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε. καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ υπέγραψε τον Νόμο Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Αυτό ήταν το τελευταίο βήμα για την...
Με «συναίνεση της βασίλισσας», νόμος του κράτους η Συμφωνία του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Ψεκάστε, σκουπίστε αλλά... δεν τελειώσατε
Το νερό μπήκε τάχιστα στ’ αυλάκι και το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει πια ολοταχώς για το ιστορικό και άκρως επεισοδιακό, όπως αποδείχτηκε, διαζύγιό του από την Ε.Ε. στις 31 του μήνα.
Ψεκάστε, σκουπίστε αλλά... δεν τελειώσατε
ΕΥΡΩΠΗ
Θέλει διαζύγιο χωρίς παρατάσεις
Το νομοσχέδιο για τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε. θα περιλαμβάνει τροπολογία που θα καθιστά παράνομη οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου
Θέλει διαζύγιο χωρίς παρατάσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Απαγόρευση διά νόμου παράτασης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit προωθεί ο Τζόνσον
Τροπολογία στο νομοσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit θα καταθέσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ώστε να τεθεί εκτός νόμου οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου μετά την 31η Ιανουαρίου, καταληκτική...
Απαγόρευση διά νόμου παράτασης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit προωθεί ο Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Κόρμπιν διαψεύδει τον Τζόνσον για τη σχέση Λονδίνου - Δουβλίνου μετά το Brexit
Eμπιστευτική κυβερνητική έκθεση που δείχνει ότι θα υπάρχουν όντως τελωνειακοί έλεγχοι ανάμεσα σε Βόρεια Ιρλανδία και Βρετανία, στο πλαίσιο του Brexit που διαπραγματεύθηκε ο πρωθυπουργός Τζόνσον, αποκάλυψε ο...
Ο Κόρμπιν διαψεύδει τον Τζόνσον για τη σχέση Λονδίνου - Δουβλίνου μετά το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
«Ίση μεταχείριση» στους Ευρωπαίους μετανάστες με τους τρίτους επιφυλάσσει ο Τζόνσον
Οι πολίτες της Ε.Ε. θα πρέπει να περιμένουν τυπικά μια πενταετία πριν να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληρωμές κοινωνικών παροχών, ενώ θα πρέπει να πληρώνουν κάποια πρόσθετη οικονομική χρέωση για να έχουν...
«Ίση μεταχείριση» στους Ευρωπαίους μετανάστες με τους τρίτους επιφυλάσσει ο Τζόνσον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας