• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 6.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.3°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 13.0°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 5.5°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  69%
Christian Hartmann, Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρίχνει το πολιτικό κόστος στην Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Στην προεδρία της Ε.Ε., που έχει σειρά να ασκήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η Γερμανία, στρέφει όλο το ενδιαφέρον της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ελπίζοντας ότι έτσι θα βγάλει την κυβέρνησή της από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Η δύναμη της αδράνειας λειτούργησε εξισορροπιστικά έως τώρα στις σχέσεις της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών με τους Σοσιαλδημοκράτες, όμως η πολιτική φθορά και για τις δύο πλευρές είναι μεγάλη και ο κίνδυνος νέων ενδοκυβερνητικών κρίσεων υφέρπει σε κάθε βήμα των εταίρων του μεγάλου συνασπισμού.

Ολα τα θέματα που προκαλούν διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, από το προσφυγικό μέχρι τις προτάσεις για ενίσχυση της ευρωζώνης, θα παραπεμφθούν στην Ε.Ε.

Με τον τρόπο αυτόν, η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ δεν θα μπει ξανά στη βάσανο της εσωτερικής σύγκρουσης, καθώς η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ πιο σύνθετη και αργή και η εφαρμογή τους έχει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Με την παραπομπή στις... ευρωπαϊκές καλένδες εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν και οι τελευταίοι κραδασμοί που προκλήθηκαν στο Βερολίνο μετά την εκλογή του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και της Σάσκια Εσκεν στην ηγεσία του SPD και την πρόταση για φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ με 1% ετησίως και 2% για τις περιουσίες δισεκατομμυρίων.

Η ιδέα είχε τεθεί από το SPD στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυβερνητικό πρόγραμμα και είχε απορριφθεί από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές, με το σκεπτικό ότι θα έστρεφε τις μεγάλες εταιρείες και τα πλουσιότερα πρόσωπα σε άλλες, ευνοϊκότερες φορολογικές έδρες της Ευρώπης.

Τις ίδιες αντιρρήσεις διατύπωσαν και την προηγούμενη εβδομάδα στον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο, Ολαφ Σολτς, ο οποίος δείχνει να τις συμμερίζεται και σχεδιάζει να προτείνει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας στην ευρωζώνη, κατά τα πρότυπα του πλαισίου φορολόγησης των μεγάλων χρηματιστηριακών συναλλαγών, που συμφωνήθηκε από 10 χώρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νέας ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών, αυτός ο ειδικός φόρος θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως έσοδα ύψους 3-4 δισ. ευρώ και να υπερκαλύψει τις απώλειες δημοσίων εσόδων από τη σταδιακή μείωση του φόρου αλληλεγγύης.

Η πρόταση, όμως, δεν αφορά το νέο οικονομικό έτος, αλλά την επόμενη κυβέρνηση, στην οποία μάλλον οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα βρουν θέση.

Παρά τη θετική απήχηση της πρότασης στην κοινή γνώμη, με το 72% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest για το πρώτο κανάλι της τηλεόρασης ARD να την επικροτεί, το SPD δεν δείχνει ικανό να πάρει πολιτικούς πόντους και παραμένει στο 14%, μόλις 1 μονάδα πάνω από την δημοσκόπηση που είχε γίνει πριν από το συνέδριο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν δύο μονάδες και κινούνται στο 27%, ενώ οι Πράσινοι υποχώρησαν δύο μονάδες και βρίσκονται στο 21% με τα άλλα κόμματα, AfD, Αριστερά και Φιλελεύθεροι να διατηρούν τα ποσοστά τους αμετάβλητα.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το ενδεχόμενο ρήξης της νέας ηγεσίας του SPD υπό τον Ν. Βάλτερ - Μπόργιανς και τη Σ. Εσκεν με το CDU της Α. Κραμπ - Καρενμπάουερ και το CSU του Μ. Σέντερ θα ήταν πολιτικά ένα απονενοημένο διάβημα, που θα έφερνε τους ίδιους σε διαδικασία αποδρομής και το κόμμα τους στα πρόθυμα διάλυσης.

Ετσι, δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση, ούτε και αντικατάστασης των σοσιαλδημοκρατών υπουργών στο προσεχές μέλλον, ενώ μετά τον Ιούνιο, που θα αναλάβει η Γερμανία την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ατζέντα των εσωτερικών θεμάτων θα μπει σε δεύτερη μοίρα.

Εντούτοις, το θέμα της παρατεταμένης οικονομικής στασιμότητας τείνει να γίνει μείζον πρόβλημα για την τελευταία κυβέρνηση της Α. Μέρκελ, που δείχνει αδύναμη να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις και επιτύχει στη Γερμανία τους υψηλούς δείκτες ανάπτυξης της προηγούμενης δεκαετίας.

Ο ενδιάμεσος σταθμός

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας του Βερολίνου βρίσκονται το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας και η αναθέρμανση της οικονομίας. Το πόσο ψηλά, όμως, θα μπει ο πήχης θα κριθεί στην πορεία της προεδρίας της Κροατίας, στον ενδιάμεσο σταθμό, τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ επιδιώκει έως τότε να μπει στα σκαριά η νέα συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό και παράλληλα στην τελική φάση η συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Φινλανδίας, δεν σημειώθηκε πρόοδος σε κανένα από τα θέματα που διχάζουν την Ε.Ε. και ο κίνδυνος να συνεχιστεί η ίδια πορεία τον επόμενο χρόνο κάθε άλλο παρά αμελητέος μπορεί να θεωρηθεί.

Τον Μάρτιο, αναμένεται να τεθεί εκ νέου και το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, εάν φυσικά έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις του προέδρου της Γαλλίας, Ε. Μακρόν.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αποδοκιμασία της συγκυβέρνησης, ψηλά οι Πράσινοι
Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Χριστιανοκοινωνιστές είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν κάτω από το 30%, και Σοσιαλδημοκράτες στο 15%.
Αποδοκιμασία της συγκυβέρνησης, ψηλά οι Πράσινοι
ΕΥΡΩΠΗ
Το φάντασμα της Βαϊμάρης πλανάται στη Θουριγγία
Πριν προλάβει να βγει από τη μία κρίση, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ανγκελα Μέρκελ πέφτει σε άλλη, βαθύτερη εσωτερική κρίση, εξαντλώντας με γοργούς ρυθμούς ό,τι απέμεινε από το πολιτικό κεφάλαιο της,
Το φάντασμα της Βαϊμάρης πλανάται στη Θουριγγία
ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
Πιο πολλά χρήματα για το περιβάλλον και περισσότερες διεθνείς πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., πρότεινε η Α. Μέρκελ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!
Με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων των διοικητικών τους οργάνων προσπαθούν τα κυβερνητικά κόμματα του συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ να διαχειριστούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ έμεινε όρθια το 2018, το 2019 ποιος θα μείνει όρθιος;
Το 2019 θεωρείται για όλες τις πολιτικές δυνάμεις έτος-κλειδί. Οι ευρωεκλογές τον Μάιο χαρακτηρίζονται από τώρα τεστ αντοχής για την κυβέρνηση και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον...
Η Μέρκελ έμεινε όρθια το 2018, το 2019 ποιος θα μείνει όρθιος;
ΕΥΡΩΠΗ
Οι παραιτήσεις φέρνουν εσωστρέφεια στο Βερολίνο
Σε νέο κύκλο εσωστρέφειας μπαίνει το Βερολίνο, παρά τις αναταράξεις που προκαλούν στην Ε.Ε. το Brexit και η σύγκρουση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έβαλε στο συρτάρι...
Οι παραιτήσεις φέρνουν εσωστρέφεια στο Βερολίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας