Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιπλέον μέτρα για την Πράσινη Συμφωνία ζητούν 20 ευρωβουλευτές
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SIPA/CHRISTIAN HARTMANN

Επιπλέον μέτρα για την Πράσινη Συμφωνία ζητούν 20 ευρωβουλευτές

  • A-
  • A+

Σε κοινή ανακοίνωση, με αφορμή την επίσημη παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Κομισιόν, της «Πράσινης Συμφωνίας» (GreenNewDeal), η οποία προορίζεται να αποτελέσει τη νέα στρατηγική ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προχώρησαν 20 ευρωβουλευτές από τρεις Πολιτικές Ομάδες - Ευρωομάδα της Αριστεράς, Σοσιαλιστές, Πράσινοι - που έχουν δραστηριοποιηθεί για την ανασύσταση και διεύρυνση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (ProgressiveCaucus) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές καλωσορίζουν τα στοιχεία ευαισθητοποίησης που επιδεικνύει στις προτάσεις της η Κομισιόν, την καλούν όμως, να αναλάβει περαιτέρω δράση, παίρνοντας επιπλέον πρωτοβουλίες και μέτρα, με σκοπό «να μπορέσουμε να δώσουμε μια ολική και πειστική απάντηση στις προκλήσεις και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας και τα οποία χρήζουν άμεσης δράσης και κινητοποίησης».

Συγκεκριμένα, ζητούν, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με ένα «Πράσινο Σύμφωνο Βιωσιμότητας», το οποίο θα παρέχει το δικαίωμα αξιοπρεπούς και ενεργειακά αποδοτικής στέγασης, αλλά και την διαμόρφωση ενός φιλόδοξου δημόσιου επενδυτικού σχεδίου ευρείας κλίμακας, το οποίο θα συνδέεται με τα οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα και θα σέβεται πλήρως τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι στόχοι για το κλίμα πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, επισημαίνουν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας πως οι εμπορικές και επενδυτικές πολιτικές και συμφωνίες θα πρέπει επίσης, να συμμορφώνονται με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα

Η ανακοίνωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (ProgressiveCaucus)

Εμείς, οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουμε στην «Προοδευτική Συμμαχία» (ProgressiveCaucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλωσορίζουμε την ευαισθητοποίηση που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις της για μία Νέα Πράσινη Συμφωνία -«GreenNewDeal». Ωστόσο, θα θέλαμε να καλέσουμε την Κομισιόν για περαιτέρω δράση και να πάρει επιπλέον πρωτοβουλίες και μέτρα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μια ολική και πειστική απάντηση στις προκλήσεις και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας και τα οποία χρήζουν άμεσης δράσης και κινητοποίησης.

Για τον λόγο αυτό, ζητούμε να υπάρξει μια ριζική αλλαγή στο εφαρμοζόμενο μοντέλο πολιτικής, το οποίο θα αμφισβητήσει το κυρίαρχο, μέχρι σήμερα, δόγμα ανάπτυξης.   

Την ίδια στιγμή, περιμένουμε να δημιουργηθεί ένα φιλόδοξο δημόσιο επενδυτικό σχέδιο ευρείας κλίμακας, το οποίο θα συνδέεται με τα οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα και θα σέβεται πλήρως τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

- Οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, καθώς και η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα. Επομένως, η πρόταση για μια Νέα Πράσινη Συμφωνία - «GreenNewDeal», στη βάση της οποίας δεν επαναπροσδιορίζονται ή αμφισβητούνται αυτές οι πολιτικές, εξακολουθεί να είναι ασυνεπής. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζητάμε οι στόχοι για το κλίμα να ενσωματωθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Επίσης, οι εμπορικές και επενδυτικές πολιτικές και συμφωνίες πρέπει να εγγυώνται ότι όλα τα φιλόδοξα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα γίνονται σεβαστά και τηρούνται.

- Η αλλαγή στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε, είναι δεδομένο πως θα αλλάξει και τον κόσμο της εργασίας. Επομένως, πρέπει να φορολογήσουμε τις εταιρίες για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετασχηματισμού, το οποίο θα εκπαιδεύει τους εργαζομένους και τους ανέργους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας προς μια δίκαιη μετάβαση και οικολογική μεταστροφή. 

- Χωρίς αλλαγή των ισχυόντων κανόνων δεν μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζητάμε να δημιουργηθεί ένα «Πράσινο Σύμφωνο Βιωσιμότητας’», το οποίο θα αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο χρυσός κανόνας αυτού του Συμφώνου θα πρέπει να είναι το δικαίωμα σε αξιοπρεπή και ενεργειακά αποδοτική στέγαση.

- Χρειαζόμαστε πραγματικά εφαρμόσιμες νομικές εγγυήσεις στην Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συμμόρφωση με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Για αυτό τον σκοπό, πρέπει να επεκτείνουμε και να προσθέσουμε στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής αυτές που αφορούν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Υπογράφουν οι Ευρωβουλευτές της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (ProgressiveCaucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

PAPADIMOULISDimitrios, Ελλάδα - GUE/NGL, URTASUNErnest, Ισπανία - Greens/FreeAlliance, ARENAMaria, Βέλγιο - S&D, LALUCQAurore, Γαλλία - S&D, METZTilly, Λουξεμβούργο - Greens/FreeAlliance, KOKKALISPetros, Ελλάδα - GUE/NGL, BRICMONTSaskia, Βέλγιο -Greens/FreeAlliance, AUBRYManon, Γαλλία - GUE/NGL, NOICHLMaria, Δανία - S&D, ANDRESENRasmus, Γερμανία - Greens/FreeAlliance, MAURELManuel, Γαλλία - GUE/NGL, KÖSTERDietmar, Γερμανία - S&D, RUIZDEVESADomenec, Ισπανία - S&D, ARVANITISKonstantinos, Ελλάδα - GUE/NGL, VANAMonika, Αυστρία - Greens/EFA, BURKHARDDelara, Γερμανία - S&D, GLUCKSMANNRaphaèl, Γαλλία - S&D, CAREMEDamien, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, SCHOLZHelmut, Γερμανία - GUE/NGL, BITEAUBenoît, Γαλλία - Greens/FreeAlliance.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Κοινή θέση 17 ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας εν όψει νέας Κομισιόν
Εν όψει των ακροάσεων των υποψήφιων επιτρόπων που θα στελεχώσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, 17...
Κοινή θέση 17 ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας εν όψει νέας Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Βέμπερ συγκρούεται με τον Ορμπαν... προς ίδιον όφελος
Η αντιπαράθεση του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον Βίκτορ Ορμπαν βοηθάει τον συντηρητικό πολιτικό από τη Βαυαρία στην...
Ο Βέμπερ συγκρούεται με τον Ορμπαν... προς ίδιον όφελος
ΕΥΡΩΠΗ
Βιομετρικό σύστημα παρακολούθησης εισάγει το Ευρωκοινοβούλιο για τους βουλευτές του
Σε εφαρμογή ετοιμάζεται να βάλει δοκιμαστικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καινούριο σύστημα βιομετρικής παρακολούθησης της προσέλευσης των βουλευτών. Δεν έλειψαν οι αντιδράσεις.
Βιομετρικό σύστημα παρακολούθησης εισάγει το Ευρωκοινοβούλιο για τους βουλευτές του
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Κομισιόν θέμα παραβίασης της ΕΣΔΑ στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis
Θέμα παραβίασης του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για την προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων θέτουν με έρωτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ευρωβουλευτές του...
Στην Κομισιόν θέμα παραβίασης της ΕΣΔΑ στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή «καμπάνα» σε Λαγό για το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας
Τις ποινές που επιβλήθηκαν στον πρώην χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό για την προκλητική του συμπεριφορά εντός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ο Νταβίντ Σασόλι.
Ευρωπαϊκή «καμπάνα» σε Λαγό για το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας
ΕΥΡΩΠΗ
Τελευταίες ευρωπαϊκές υπογραφές για το Brexit
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ υπέγραψαν το κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Απομένει η επικύρωσή του από το ΕΚ, στις 29 Ιανουαρίου.
Τελευταίες ευρωπαϊκές υπογραφές για το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας