Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με «μπλόκο» σε συμφωνία για το κλίμα απειλούν 4 χώρες 
AP Photo/Francisco Seco

Με «μπλόκο» σε συμφωνία για το κλίμα απειλούν 4 χώρες 

  • A-
  • A+

Μια μέρα μετά την παρουσίαση της «Πράσινης συμφωνίας» από την πρόεδρο της Κομισιόν με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ένα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται επίσης ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, η ευρωζώνη, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ στο περιθώριο θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας  αλλά και οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μάλτα για την υπόθεση δολοφονίας της δολοφονίας Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Απαραίτητη για τη σύναψη συμφωνίας για το κλίμα είναι η υποστήριξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, που είναι προσανατολισμένες προς την εκμετάλλευση ρυπογόνων ορυκτών και σήμερα απείλησαν να την εμποδίσουν.

«Είναι προς το συμφέρον μας να μετατρέψουμε τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής» δήλωσε προσερχόμενη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προτείνει το μπλοκ να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα τουλάχιστον κατά 50% έως το 2030, ενώ ο στόχος σήμερα είναι του 40%.  

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής, Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε πως «η κλιματική αλλαγή είναι η υπ΄αριθμόν 1 προτεραιότητα για αυτήν την απογευματινή συνάντηση. Ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία. Η κλιματική ουδετερότητα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος».

Όμως, η Ουγγαρία θέτει τους όρους της πριν δώσει την υποστήριξή της σε νέες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το κλίμα, όπως η αναγνώριση από την Ε.Ε. ότι η πυρηνική ενέργεια θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Επίσης, η Τσεχία θέλει διαβεβαιώσεις ώστε  κανείς να μην «μας σταματήσει στην κατασκευή μονάδων πυρηνικής ενέργειας. Απλώς θέλουμε να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια για τον κόσμο, για τις επιχειρήσεις, και θέρμανση. Και αυτό είναι προτεραιότητα και θα δω. Δεν αποκλείω τίποτε».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Μπάμπις, προσθέτοντας πως «η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια, χωρίς καθόλου εκπομπές. Και δεν ξέρω γιατί πολλές χώρες έχουν πρόβλημα με αυτό. Δεν καταλαβαίνω αυτήν την προσέγγιση , κυρίως από την Αυστρία. Εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε κράτος μέλος έχει διαφορετικό ενεργειακό μείγμα».

«Η ουδετερότητα άνθρακα για την Τσεχική Δημοκρατία θα κοστίσει 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ. Πώς θα αναγκάσουμε την Κίνα, την Ρωσία και την Ινδία να μειώσουν τις εκπομπές; Αυτό είναι ένα θέμα» είπε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις ηγετών

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε από την πλευρά του ότι το κόστος είναι βαρύ για τις φτωχότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης τονίζοντας ότι θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια. «Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μέρος της μετάβασης» δήλωσε μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος. «Όλες οι χώρες άνθρακα δεν θα μπορέσουν να μεταβούν σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές εν μία νυκτί»  πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως «τον Μάρτιο ήμασταν μόνο δύο χώρες και σιγά σιγά πείσαμε περισσότερους ανθρώπους. Σήμερα το απόγευμα θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η μετάβαση είναι απαραίτητη».

Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως «η Γερμανία έχει ήδη δεσμευθεί να έχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σήμερα θα συζητήσουμε εάν όλες οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά η ήπειρος που έχει κλιματική ουδετερότητα το 2050, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τη συζήτηση».

Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης φιλόδοξων στόχων για το κλίμα. «Οι νέες γενιές περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε δράση και οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων. Ανησυχώ για το θέμα του κλίματος. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε ταχύτερα. Αφορά το μέλλον των παιδιών μας» είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λέβεν, είπε πως «θα είναι πραγματικά κακό εάν δεν επιτύχουμε συμφωνία για τον στόχο του 2050».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του προϋπολογισμού ο Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε πως «πρέπει να συζητήσουμε για το ύψος των φιλοδοξιών μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πρέπει επίσης να συζητήσουμε την σωστή ισορροπία ανάμεσα στις κλασικές πολιτικές όπως η σύγκλιση και η γεωργία, και τις νέες πολιτικές, όπως η μετανάστευση, το κλίμα και η καινοτομία».

«Ορισμένοι θέλουν να πληρώσουν λιγότερα, ορισμένοι θέλουν να πάρουν περισσότερα, άλλοι θέλουν να κάνουν καινούργια πράγματα. Δεν ήμουν ο καλύτερος στα Μαθηματικά, αλλά αυτό, μου φαίνεται, δεν βγάζει καλή εξίσωση» εξήγησε ο Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Η Σλοβακία θα ταχθεί μαζί με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών» δήλωσε ο Πέτερ Πελεγκρίνι. «Η Εσθονία υποστηρίζει το στόχο της Ε.Ε. για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Είναι τόσο σημαντικό για εμάς, είναι τόσο σημαντικό για την Ευρώπη και φυσικά για τον κόσμο».

ΕΥΡΩΠΗ
Κλιματική αλλαγή και προϋπολογισμός δυσκολεύουν τους «27»
Μακρές και έντονες αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050, που συναντούν όμως τις αντιρρήσεις Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας.
Κλιματική αλλαγή και προϋπολογισμός δυσκολεύουν τους «27»
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρυξέλλες τώρα ξύπνησαν
Με ουκ ολίγες σπασμωδικές κινήσεις προσπαθούν να συντονιστούν οι Βρυξέλλες, μετά την ανησυχητική εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία ● Συνεντεύξεις Τύπου και αναπάντητα ερωτήματα.
Οι Βρυξέλλες τώρα ξύπνησαν
ΕΥΡΩΠΗ
Γαλλικό βέτο στην ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην Ε.Ε.
Η Γαλλία με τη στήριξη δύο ακόμα χωρών μπλόκαραν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, σκορπώντας απογοήτευση στα δύο κράτη των Βαλκανιών.
Γαλλικό βέτο στην ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας