Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλιματική αλλαγή και προϋπολογισμός δυσκολεύουν τους «27»
AP Photo/Virginia Mayo

Κλιματική αλλαγή και προϋπολογισμός δυσκολεύουν τους «27»

  • A-
  • A+

Μακρές και έντονες αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες με θέμα τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050, που συναντούν όμως τις αντιρρήσεις των τριών χωρών που είναι προσανατολισμένες προς την εκμετάλλευση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας.

Εν μέσω των εργασιών της Διάσκεψης της Μαδρίτης για το Κλίμα (COP25) και την επομένη της παρουσίασης της Πράσινης Συμφωνίας από την Κομισιόν, η απουσία συναίνεσης ως προς την ουδετερότητα άνθρακα θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα. Χθες το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας ως προς τον προσδιορισμό των πράσινων επενδύσεων.

Οι πράσινοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνδέονται επίσης με το άλλο θέμα που προκαλεί πολεμική και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής: τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. 

Διαμαρτυρία της Greenpeace

Νωρίς το πρωί, η Greenpeace φρόντισε να αυξήσει την πίεση αφού 28 ακτιβιστές της σκαρφάλωσαν στην πρόσοψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συνεδριάσουν οι «27» και άπλωσαν ένα πανώ με το σύνθημα «Κλιματική Εκτακτη Ανάγκη» στα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και πολωνικά.

Σύμφωνα με το Associated Press, η βελγική αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές, που κατάφεραν νωρίτερα να ανέβουν στο κτίριο χρησιμοποιώντας τη σκάλα ενός παλιού πυροσβεστικού οχήματος.

Χρησιμοποίησαν επίσης εφέ για να δώσουν την εντύπωση ότι το κτίριο φλέγεται. Πριν τη λήξη της κατάληψης, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες της συνόδου κορυφής είναι πιθανόν να μεταφερθούν στο γειτονικό κτίριο Justus Lipsus. «Κάναμε το καθήκον μας» , δήλωσε ύστερα η Λόρα Ούλμαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Χωρίς τη Βρετανία

Την ίδια ώρα άνοιγαν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί το Brexit να μην συνιστά αυτήν την φορά κεντρικό θέμα στη σύνοδο, αλλά οι Ευρωπαίοι θα έχουν ωστόσο τα βλέμματα στραμμένα προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Διότι το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της συμφωνίας που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Λονδίνο, η οποία προβλέπει το διαζύγιο να τεθεί σε εφαρμογή στις 31 Ιανουαρίου.

Απουσία του Μπόρις Τζόνσον, τα βρετανικά συμφέροντα θα εκπροσωπηθούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η μετά το Brexit περίοδος θα συζητηθεί αύριο, δεύτερη ημέρα της συνόδου, την επομένη των εκλογών και το θέμα θα είναι η διαπραγμάτευση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης ανάμεσα στο Λονδίνο και τους «27».

Η Πράσινη Συμφωνία της Ούρσουλα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να εγκρίνουν έναν στόχο που βρίσκεται στο κέντρο της συμφωνίας της Πράσινης Συμφωνίας, που παρουσίασε χθες η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτυχε μικτής υποδοχής.

Πρόκειται για την επίτευξη «κλιματικής ουδετερότητας» μέχρι το 2050, με την μείωση στο μάξιμουμ των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αντιστάθμιση του υπολοίπου με μέτρα απορρόφησης.

Ο Μισέλ ελπίζει να κάμψει την αντίσταση των τριών χωρών που εξαρτώνται από την ρυπογόνα ενέργεια των ορυκτών καυσίμων, και κυρίως του άνθρακα: Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία.

Το νούμερο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις που προβλέπει η Κομισιόν στο πλαίσιο ενός «μηχανισμού δίκαιης μετάβασης» αφορά τις περιοχές και τους τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι. Ομως είναι αρκετό για να πειστούν;

Τίποτε δεν είναι λιγότερο πιθανόν. Η πράσινη μετάβαση σημαίνει «σημαντικά κόστη και προβλήματα για τις οικονομίες μας», τόνισε πολωνική πηγή. «Μία τέτοια μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη, ισορροπημένη από κοινωνικής απόψεως και να λάμβάνει υπ΄όψιν την ιδιαίτερη κατάσταση των χωρών».

Οι αντιρρήσεις Τσεχίας και Ουγγαρίας

Ο Τσέχος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο «αστρονομικό κόστος» της μετάβασης στην ουδετερότητα άνθρακα, εκτιμώντας το για την χώρα του σε 26,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θέλουμε η Ε.Ε. να το λάβει υπ΄ όψιν», έγραψε ο Αντρέι Μπάμπις στο Twitter.

Κάλεσε δε τις Βρυξέλλες να εξετάσουν την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ενέργειας που μπορεί να στηριχθεί από πράσινη χρηματοδότηση. Την άποψη αυτήν στηρίζουν όλες οι χώρες που χρησιμοποιούν τη πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία. Αντίθετες είναι χώρες όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία.

Επίσης, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει τους όρους της πριν δώσει την υποστήριξή της σε νέες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το Κλίμα. Σε αυτούς τους όρους περιλαμβάνεται η αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η πυρηνική ενέργεια θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γκεργκέλι Γκούλιας είπε σε την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Ουγγαρία θα ζητήσει από την Ε.Ε. εγγυήσεις ότι η συμφωνία για το Κλίμα δεν θα προκαλέσει αύξηση τιμών στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων και ότι το κόστος θα βαρύνει τους μεγάλους ρυπαντές.

«Η Ουγγαρία συμφωνεί με τους φιλόδοξους στόχους που έθεσε η Ε.Ε., αλλά δεν μπορούμε να υπογράψουμε λευκή επιταγή. Οι κλιματικοί στόχοι του 2050 δεν μπορούν να έχουν ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας», είπε ο επικεφαλής του γραφείου του Βίκτορ Ορμπάν. Η εκπλήρωση του στόχου της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050 θα κοστίσει στην Ουγγαρία 50 τρισεκατομμύρια φιορίνια, ποσόν απαγορευτικό, προειδοποιεί η Βουδαπέστη.

«Θα γίνει μεγάλος καυγάς»

«Θα γίνει μεγάλος καυγάς», «είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα», σχολιάζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ο Μισέλ θα πρέπει να καταφέρει να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες που ερίζουν για το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η φινλανδική προεδρία και το οποίο προβλέπει εθνικές συνεισφορές 1.087 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 1,07% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ). Εναντι του 1,114% που προτείνει η Κομισιόν και το 1,3% που προτείνει το Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι οι περικοπές που προβλέπει το φινλανδικό σχέδιο αφορούν κυρίως την άμυνα, την φύλαξη των συνόρων, την ψηφιακή οικονομία και τις προσπάθειες για την πράσινη οικονομία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΥΡΩΠΗ
Κλίμα και προϋπολογισμός στην ατζέντα της σύνοδου κορυφής
Με το μυαλό τους στις βρετανικές εκλογές οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συνέρχονται σήμερα και αύριο στη βελγική πρωτεύουσα, έχοντας στο τραπέζι μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως την κλιματική αλλαγή και το...
Κλίμα και προϋπολογισμός στην ατζέντα της σύνοδου κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου για τα κονδύλια
Σε αδιέξοδο κατέληξε η ολονύχτια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2011-27 • Αν δεν βρεθεί λύση, θα ξανασυζητήσουν τον Μάρτιο.
Χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου για τα κονδύλια
ΕΥΡΩΠΗ
Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για τον ευρω-προϋπολογισμό
Συνεχίζονται μέχρι σήμερα -και με προοπτική να κρατήσουν ώς και το Σαββατοκύριακο- οι συνομιλίες των 27 Ευρωπαίων ηγετών για τον νέο μακροπρόθεσμο κοινοτικό προϋπολογισμό, δεδομένης της «τρύπας» 75 δισ. ευρώ...
Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για τον ευρω-προϋπολογισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Χωρίς την Πολωνία η συμφωνία για κλιματική ουδετερότητα
Η συμφωνία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, μέχρι το 2050, η οποία όμως, εξαιρεί την Πολωνία, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής της...
Χωρίς την Πολωνία η συμφωνία για κλιματική ουδετερότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας