Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια από το SPD

Ο Ν. Βάλτερ-Μπόργιανς και η Σ. Εσκεν πανηγυρίζουν την εκλογή τους στην ηγεσία του SPD

AP Photo/Jens Meyer
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια από το SPD

  • A-
  • A+
Προγραμματικές... προτάσεις εν αμαρτίαις για το συγκυβερνών κόμμα ● Το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, που ολοκληρώθηκε χθες, επικύρωσε πανηγυρικά την εκλογή της νέας ηγεσίας, του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και της Σάσκια Εσκεν.

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά δεκαπέντε προτάσεις έβγαλε το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας για τη βελτίωση της προγραμματικής συμφωνίας με την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Οι προτάσεις είναι προς συζήτηση, δίχως όρους. Τους όρους τούς έθεσε και πάλι ο ισχυρότερος κυβερνητικός εταίρος, διά στόματος της Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία απαίτησε άμεση δέσμευση για τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ.

Το συνέδριο του SPD, που ολοκληρώθηκε χθες, επικύρωσε πανηγυρικά την εκλογή της νέας ηγεσίας, του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και της Σάσκια Εσκεν, με ποσοστά 89% και 76% αντίστοιχα, υψηλότερα και από το ποσοστό που είχε πάρει η προκάτοχός τους Αντρέα Νάλες, 66%, πριν από έναν χρόνο. Η νέα ηγεσία είναι η πρώτη που εξελέγη από τη βάση του κόμματος απέναντι στον υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο Ολαφ Σολτς και την Κλάρα Γκάιβιτς με 53,6% έναντι 45,3%. Είναι το πρώτο ηγετικό δίδυμο στην ιστορία του κόμματος, ακολουθώντας το μοντέλο που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς οι Πράσινοι και η Αριστερά.

Και αυτό το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών ήταν μια άσκηση κομματικών ισορροπιών και στο τέλος όλοι βγήκαν ικανοποιημένοι. Οι νέοι ηγέτες, ο Ν. Βάλτερ-Μπόργιανς και η Σ. Εσκεν, έχουν την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών, όπως αποτυπώθηκε στην ψηφοφορία των 600 αντιπροσώπων στο συνέδριο.

Ομως στη βάση του κόμματος δεν προκαλούν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ενώ στο σύνολο των ψηφοφόρων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου τριημέρου στη δημόσια τηλεόραση ARD, στα ΜΜΕ του ομίλου Funke και στην κυριακάτικη Bild, περνούν αδιάφορα. Το ερώτημα τώρα είναι αν και οι προτάσεις τους θα έχουν την ίδια τύχη.

Οι δεκαπέντε προτάσεις τoυ συνεδρίου και της νέας ηγεσίας του SPD είναι ένα εκτενές ευχολόγιο, χωρίς καμία αναφορά στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει το κόμμα από την κυβέρνηση της Αν. Μέρκελ στην περίπτωση που απορριφθούν από την Ενωση CDU/CSU. Θα μπορούσαν να αναληφθούν και από τον Ολ. Σολτς και την Κλ. Γκάιβιτς που θεωρούνται υπέρμαχοι της κυβέρνησης, ενώ ο Ν. Βάλτερ-Μπόργιανς και η Σ. Εσκεν ήταν υπέρ της αποχώρησης από την κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτοί οι νέοι όροι συνεργασίας.

Για το πιο προβεβλημένο ζήτημα, της άμεσης αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου από τα 10 ευρώ στα 12, το SPD λέει τώρα ότι έχει στόχο να επιτύχει την αύξηση αυτή στο μέλλον.

Ανάλογες είναι οι διατυπώσεις και σε όλα τα άλλα ζητήματα, των συντάξεων, των ενοικίων, της κλιματικής κρίσης, της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας. Η μόνη πρόταση που θα μπορούσε να θεωρηθεί νέα, αφορά τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όμως και αυτή δεν τίθεται επιτακτικά.

H κυβερνητική συμφωνία

Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και υπουργός Αμυνας Αν. Κραμπ-Καρενμπάουερ με σειρά συνεντεύξεων (στην τηλεόραση ZDF και στις εφημερίδες FAZ και Bild) ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική συμφωνία δεν μπαίνει σε συζήτηση και κάλεσε την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών να ξεκαθαρίσουν τι θέλει.

Η νέα συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σ. Εσκεν έσπευσε να δηλώσει μέσω της τηλεόρασης ARD ότι δεν θέλει τη διάλυση της κυβέρνησης και χαρακτήρισε το πλαίσιο των προτάσεων βήμα γνωριμίας με την άλλη πλευρά, αν και αυτή είναι η τρίτη κυβερνητική συνεργασία του κόμματός της με την Αν. Μέρκελ.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει την Αν. Κραμπ-Καρενμπάουερ να χαμηλώσει τους τόνους και να μην αναβάλει την κυβερνητική συμφωνία για την αύξηση των κατώτατων συντάξεων. Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα με τη σύγκληση της επιτροπής των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

H νέα ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές είναι τριπλή με την αναρρίχηση του προέδρου της Νεολαίας Κέβιν Κούνερτ στο προεδρείο του κόμματος, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την ανανέωση και μέσω αυτής θα ανεβάσει τα εκλογικά ποσοστά στο 30%, από 20% στις προηγούμενες εκλογές και 13-16% που αποτυπώνεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις.

Μεγαλύτερη αίσθηση όμως προκάλεσαν τα λόγια του οικονομικού διευθυντή Ντίτμαρ Νίταν, ότι λόγω της απώλειας του 53% των ψηφοφόρων του από το 1998 και του 41% των μελών του, το κόμμα έχει χάσει και την οικονομική ευρωστία του και σύντομα δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξει τις κομματικές λειτουργίες με τη σημερινή τους μορφή.

ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
Πιο πολλά χρήματα για το περιβάλλον και περισσότερες διεθνείς πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., πρότεινε η Α. Μέρκελ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία ψάχνει «αναχώματα» στην Ακροδεξιά
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όμως οι εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη γερμανική πρωτεύουσα επισκιάζονται από την αγωνία για τις τοπικές εκλογές σε τρία...
Η Γερμανία ψάχνει «αναχώματα» στην Ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
«Θερμό» φθινόπωρο στη Γερμανία με ορατά τα σύννεφα της ύφεσης
Για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δέχεται τόσο μεγάλες πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης και να παρακάμψει...
«Θερμό» φθινόπωρο στη Γερμανία με ορατά τα σύννεφα της ύφεσης
ΕΥΡΩΠΗ
Ανω-κάτω η γερμανική κυβέρνηση λόγω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Πέρα από κάθε φαντασία είναι όλα όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο μετά την απόφαση του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. για προώθηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ανω-κάτω η γερμανική κυβέρνηση λόγω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΕΥΡΩΠΗ
Η κυβέρνηση της Μέρκελ  κούρασε και... κουράστηκε
Σε βαθιά παρακμή φαίνεται πως βυθίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός ύστερα από τις ευρωεκλογές, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας δηλώνει ανικανοποίητο από το έργο της κυβέρνησης Μέρκελ, ενώ πληθαίνουν...
Η κυβέρνηση της Μέρκελ  κούρασε και... κουράστηκε
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!
Με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων των διοικητικών τους οργάνων προσπαθούν τα κυβερνητικά κόμματα του συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ να διαχειριστούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας