Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Νεκρές» για τρίτη μέρα μεταφορές - μετακινήσεις στη Γαλλία

«Νεκρές» για τρίτη μέρα μεταφορές - μετακινήσεις στη Γαλλία

  • A-
  • A+

Αψιμαχίες με διαδηλωτές των κίτρινων γιλέκων είχε το Σάββατο η παρισινή αστυνομία, στη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για ριζική αλλαγή του εθνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, με τους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών και τις διακοπές σιδηροδρομικών δρομολογίων να διαταράσσουν τα εκδρομικά σχέδια του Σαββατοκύριακου.

AP Photo/Francois Mori

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το συγκρότημα του υπουργείου Οικονομικών στον ποταμό Σηκουάνα, προς το νοτιοανατολικό Παρίσι, φωνάζοντας συνθήματα για οικονομική δικαιοσύνη, με αιχμή την συνταξιοδοτική αναθεώρηση που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση. Οι περισσότεροι πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά, αλλά κάποιοι πέταξαν πέτρες και κινήθηκαν εναντίον αστυνομικών, που απάντησαν με χημικά. 

Οι διαδηλωτές φαίνεται να ενθαρρύνθηκαν από την μαζικότερη των τελευταίων ετών εθνική κινητοποίηση, την περασμένη Πέμπτη, που πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να επανασχεδιάσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

AP Photo/Francois Mori

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που μετρούν ήδη τρεις ημέρες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας πολλές γραμμές του μετρό και των τρένων. Στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι στις μεταφορές και άλλες ειδικότητες. 

Φορτοεκφορτωτές απεργούν κατά της αύξησης του φόρου στα καύσιμα, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται μεταφορές από την περιφέρεια της Προβάνς στα νοτιοανατολικά, μέχρι τη Νορμανδία στα βορειοδυτικά.

AP Photo/Francois Mori

Ένας αντίστοιχος φόρος, πυροδότησε την κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων πέρυσι, με τις τωρινές διαμαρτυρίες να θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την προεδρία του Μακρόν. 

Μέχρι στιγμής πάντως, το χάος στις μεταφορές και τις μετακινήσεις δε φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση. Απευθυνόμενος με διάγγελμα, την Παρασκευή, στο γαλλικό λαό, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε: «Θα πρέπει να δουλεύετε περισσότερο». 

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Φιλίπ θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του νέου νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δε θα αυξηθεί το επίσημο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, ωστόσο το νέο πλαίσιο αναμένεται να περιλαμβάνει τέτοιες οικονομικές συνθήκες, που οι άνθρωποι θα αναγκάζονται να δουλεύουν και μετά τα 62. Ο πρωθυπουργός πάντως, προσέφερε «κλάδο ελαίας», σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα είναι σταδιακές και όχι βίαιες. 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι η σύμπτυξη ενός στρεβλού συστήματος με 42 ειδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, θα κάνει το σύστημα πιο δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο.

Τα συνδικάτα όμως, βλέπουν τα κυβερνητικά σχέδια ως απειλή για τα δικαιώματα των σκληρά αγωνιζόμενων εργατών και δηλώνουν αποφασισμένα για απεργία διαρκείας. Παράλληλα, προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, για την ερχόμενη Τρίτη, παρά την άγρια καταστολή που υπέστησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, στις κινητοποιήσεις της περασμένης Πέμπτης. 

AP Photo/Rafael Yaghobzadeh
ΕΥΡΩΠΗ
Πεδίο μάχης η γαλλική Εθνοσυνέλευση για τις συντάξεις
Την ανάκτηση της υποστήριξης της κοινής γνώμης επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος, με καθημερινές του δημόσιες εμφανίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις, με στόχο τον διάλογο με τους πολίτες που τον πολιορκούν.
Πεδίο μάχης η γαλλική Εθνοσυνέλευση για τις συντάξεις
ΕΥΡΩΠΗ
22.000 τροπολογίες για την αισχρή μεταρρύθμιση Μακρόν!
Σε θυελλώδη ατμόσφαιρα και με έντονους διαξιφισμούς ξεκίνησε τη Δευτέρα η εξέταση της επίμαχης μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων από ειδική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης
22.000 τροπολογίες για την αισχρή μεταρρύθμιση Μακρόν!
ΕΥΡΩΠΗ
Αναδίπλωση Μακρόν μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις στη Γαλλία
Υπαναχωρεί στα σχέδιά του ο Γάλλος πρόεδρος, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και πολίτες της χώρας. 
Αναδίπλωση Μακρόν μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρα ντε φερ συνδικάτων-κυβέρνησης
Μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη Γαλλία, με σκλήρυνση της απεργίας στα μέσα συγκοινωνίας και νέες απεργίες.
Μπρα ντε φερ συνδικάτων-κυβέρνησης
ΕΥΡΩΠΗ
Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Γαλλίας για τις συντάξεις
Από μαζική συμμετοχή χαρακτηρίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. 
Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Γαλλίας για τις συντάξεις
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν υποχωρούν οι Γάλλοι στο συνταξιοδοτικό του Μακρόν
Στη χρήση δακρυγόνων προχώρησε η αστυνομία στο κέντρο του Παρισιού για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και ακτιβιστών των «Κίτρινων Γιλέκων».
Δεν υποχωρούν οι Γάλλοι στο συνταξιοδοτικό του Μακρόν