• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.6°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  0 BF
  88%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.8°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 15.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
ΑP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεργιακή παλίρροια πλημμύρισε τη Γαλλία

 • A-
 • A+
Εως και 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν -σύμφωνα με τα συνδικάτα- στους δρόμους σε πάνω από 70 πόλεις της Γαλλίας, ξεκινώντας εξαιρετικά δυναμικά τη μαζική απεργία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν.

Μαζική απεργία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προετοιμάζει ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε από χθες στη Γαλλία, αρχίζοντας ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ συνδικάτων και κυβέρνησης, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.

Συνολικά 250 διαδηλώσεις έγιναν σε ολόκληρη τη Γαλλία. Η κινητοποίηση ήταν μαζική, στο Παρίσι μετείχαν 250.000 άτομα σύμφωνα με το συνδικάτο CGT και σχεδόν 1,5 εκατ. διαδηλωτές σε 70 πόλεις.

Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν ένα τεράστιο εθνικό κίνημα διαμαρτυρίας, που σπάνια έφτασε σε αυτόν τον βαθμό συμμετοχής.

AP PHOTO

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα έντασης. Ακόμα μια φορά σημειώθηκαν επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις.

Περίπου 500 από τα «μαύρα μπλοκ» επιτέθηκαν σε δημόσιες υποδομές, πυρπόλησαν ηλεκτρικά σκούτερ, έβαλαν φωτιά σε εργοτάξιο. Κάηκε επίσης είσοδος του μετρό στην πλατεία της Δημοκρατίας.

Οι πυροσβέστες έσβησαν τις φωτιές. Ακόμη και ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν κατήγγειλε τη στάση της αστυνομίας, που αφήνει τους ταραχοποιούς να δράσουν για να βρει αφορμή να διαλύσει τις μαζικές ειρηνικές κινητοποιήσεις.

Αστυνομικά μέτρα

AP PHOTO

Η κυβέρνηση περίμενε την εισβολή ομάδων «μαύρων μπλοκ» και «ριζοσπαστικών κίτρινων γιλέκων». Η αστυνομία ζήτησε από καταστήματα, καφενεία και εστιατόρια που βρίσκονταν στη διαδρομή της διαδήλωσης να κλείσουν.

Πάνω από 6.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες κινητοποιήθηκαν για την ασφάλεια στο Παρίσι, με 180 μοτοσικλετιστές ως δύναμη ταχείας επέμβασης.

Ο Πύργος του Αϊφελ παρέμεινε κλειστός γιατί μέλη του προσωπικού συμμετείχαν στην απεργία. Το 90% των τρένων υψηλής ταχύτητας και το 80% των δρομολογίων-εξπρές προς την επαρχία ακυρώθηκαν. Στο Παρίσι ήταν κλειστές 11 γραμμές του μετρό.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στις μεταφορές και στα τρένα υψηλής ταχύτητας. Οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να περιορίσουν κατά 20% τις πτήσεις τους και πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Η Γαλλία παρέλυσε με τις απεργίες στα μεταφορικά μέσα. Τα συνδικάτα του RATP (μετρό) και του SNCF (σιδηρόδρομοι) είχαν καλέσει σε «μια πρώτη μέρα διεπαγγελματικής απεργίας».

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα μεγάλα συνδικάτα CGT, FO, FSU Solidaires, CFE-CGC, τα συνδικάτα Air France, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, οργανώσεις μαθητών λυκείων, δικηγόροι, αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, πυροσβέστες, «κίτρινα γιλέκα».

Η αναστάτωση ήταν σημαντική σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στις μεταφορές και στην εθνική εκπαίδευση.

Στόχος της χθεσινής απεργιακής κινητοποίησης είναι το «ενιαίο σύστημα» συνταξιοδότησης που προωθεί ο Μακρόν με μια μεταρρύθμιση που προορίζεται να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά κ.λπ.).

AP PHOTO

Η κυβέρνηση υπόσχεται ένα «πιο ευανάγνωστο» και πιο «λογικό», «πιο δίκαιο» σύστημα, ενώ οι επικριτές του καταγγέλλουν «επισφάλεια» για τους συνταξιούχους.

Μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων εκτιμά ότι είναι αναγκαίο για την κυβέρνηση να διευκρινίσει και να εξηγήσει περαιτέρω το περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης, η οποία είναι ασαφής. Ομως όλοι συμφωνούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να μην εγκαταλείψει την πρόθεσή της σχετικά με τις συντάξεις, γιατί υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το σημερινό σύστημα που θεωρείται ξεπερασμένο.

Ο Μακρόν επιδιώκει τη θέσπιση ενός «κοινού συστήματος» συνταξιοδότησης που θα αντικαταστήσει αυτό που ισχύει μέχρι τώρα, το οποίο προβλέπει διαφορετική ηλικία συνταξιοδότησης και διαφορετικά επιδόματα.

Περίπου 61% των Γάλλων πιστεύει ότι είναι θετική πρόταση η ευθυγράμμιση των ειδικών συνταξιοδοτικών συστημάτων και του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων με το γενικό καθεστώς.

Θεωρούν ότι πρέπει να υπαχθούν όλοι στους ίδιους κανόνες και η ηλικία συνταξιοδότησης δεν μπορεί να διαφέρει από το ένα επάγγελμα στο άλλο.

Ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη διαβούλευση, εάν θέλει να επιτύχει μια ισορροπημένη μεταρρύθμιση.

Το 16% των Γάλλων πιστεύει τελικά ότι είναι απαραίτητο να «αναβληθεί» επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στη χώρα, με κίνδυνο για βιαιότητες, όπως έγινε στα επεισόδια με τα «κίτρινα γιλέκα».

Ανυποχώρητος Μακρόν

AP PHOTO

Παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις η γαλλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει. «Εχω ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη χώρα μας, δεν θα το εγκαταλείψω», δήλωσε ο Μακρόν και ανακοίνωσε ότι «θα απευθυνθεί στους Γάλλους τη στιγμή που θα θεωρήσει κατάλληλη.

Αντιμέτωπη με τις μαζικές απεργίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση.

Τα Ηλύσια ανακοίνωσαν ότι ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα το λεπτομερές σχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές του 2020.

Η κυβέρνηση άφησε ένα παράθυρο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μετά το 2025, καθώς και για ορισμένες υποχωρήσεις ως προς σημεία που θεωρούνται πολύ σημαντικά από τους συνδικαλιστές.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πεδίο μάχης η γαλλική Εθνοσυνέλευση για τις συντάξεις
Την ανάκτηση της υποστήριξης της κοινής γνώμης επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος, με καθημερινές του δημόσιες εμφανίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις, με στόχο τον διάλογο με τους πολίτες που τον πολιορκούν.
Πεδίο μάχης η γαλλική Εθνοσυνέλευση για τις συντάξεις
ΕΥΡΩΠΗ
22.000 τροπολογίες για την αισχρή μεταρρύθμιση Μακρόν!
Σε θυελλώδη ατμόσφαιρα και με έντονους διαξιφισμούς ξεκίνησε τη Δευτέρα η εξέταση της επίμαχης μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων από ειδική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης
22.000 τροπολογίες για την αισχρή μεταρρύθμιση Μακρόν!
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρα ντε φερ συνδικάτων-κυβέρνησης
Μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη Γαλλία, με σκλήρυνση της απεργίας στα μέσα συγκοινωνίας και νέες απεργίες.
Μπρα ντε φερ συνδικάτων-κυβέρνησης
ΕΥΡΩΠΗ
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο κατά του συνταξιοδοτικού του Μακρόν
Δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι, σιδηροδρομικοί μεταξύ του πλήθους των πολιτών σήμερα στα πανεθνικά συλλαλητήρια ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιχειρεί ο Εμανουέλ Μακρόν.
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο κατά του συνταξιοδοτικού του Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Εργάτες στο δρόμο, συνδικάτα ενωμένα ενάντια στον Μακρόν
Αλλη μία εβδομάδα αναταραχής διανύει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του. Για πρώτη φορά εννέα συνδικάτα ενώθηκαν σε μια «εθνική ημέρα απεργιών»...
Εργάτες στο δρόμο, συνδικάτα ενωμένα ενάντια στον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Με συναυλία και άρματα η αντι-Μακρόν διαδήλωση
Με αφορμή τον έναν χρόνο της θητείας του Γάλλου προέδρου χιλιάδες λαού κατήγγειλαν την πολιτική του, διακωμωδώντας τη μεγαλομανία του παρομοιάζοντάς τον με Δία, Ναπολέοντα και Δράκουλα • Οι διαδηλωτές...
Με συναυλία και άρματα η αντι-Μακρόν διαδήλωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας