• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.4°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 27.9°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 28.7°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 25.7°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 23.1°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.8°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.5°C / 27.2°C
  1 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.1°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  0 BF
  40%
AP Photo/Renata Brito
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιταλική στροφή στο μεταναστευτικό

 • A-
 • A+
H συμφωνία της Μάλτας σώζει ζωές. Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη διάθεση των πλοίων Ocean Viking και Alan Kourdi τα λιμάνια της Μεσίνας και του Ποτσάλο για τους 121 πρόσφυγες και μετανάστες

Η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να μην τροποποίησε, ακόμη, τη νομοθεσία που είχε επιβληθεί από τον Ματέο Σαλβίνι για το μεταναστευτικό, αλλά έχει προχωρήσει σε ουσιαστική αλλαγή της στάσης της. Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη διάθεση των πλοίων Ocean Viking και Alan Kourdi τα λιμάνια της Μεσίνας και του Ποτσάλο, στην Κάτω Ιταλία. Και σε ειδική ανακοίνωσή του το υπουργείο, του οποίου στο παρελθόν προΐστατο ο Σαλβίνι, έκανε γνωστό ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τη διαδικασία για την ανακατανομή των συνολικά 121 μεταναστών που βρίσκονται στα δύο πλοία». Συνεχίζεται, δηλαδή, η εφαρμογή των όσων είχαν συμφωνηθεί στη Μάλτα, με στόχο την κατανομή των βαρών στις πλάτες όλων (ή τουλάχιστον αρκετών) των χωρών- μελών της Ενωσης.

H κυβέρνηση Κόντε, παράλληλα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι το Παρίσι και το Βερολίνο δήλωσαν ήδη διατεθειμένα να φιλοξενήσουν μέρος των μεταναστών και προσφύγων αυτών. Ο δε δήμαρχος του Παλέρμο, άλλωστε, Λεολούκα Ορλάντο, τόνισε ότι η πόλη του προσφέρεται να δεχθεί τους «απελπισμένους της θάλασσας».

Η αντιπολίτευση της Λέγκας, βέβαια, δεν εγκαταλείπει τις ξενοφοβικές της διαθέσεις. Πανηγυρίζει, επειδή το ειδικό δικαστήριο που κρίνει τα αδικήματα των εν ενεργεία υπουργών, αποφάνθηκε ότι μπορούν να θεωρηθούν «ασφαλή λιμάνια» όλα τα λιμάνια της εκάστοτε χώρας που έχει δώσει τη σημαία της σε διασωστικό σκάφος ΜΚΟ. Μια απόφαση με σκεπτικό που πλησιάζει αρκετά σε αυτά που έλεγε ο Ματέο Σαλβίνι, όταν άρχισε να εφαρμόζει την πολιτική των «κλειστών λιμανιών».

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν προέχει, πάντα, η διάσωση των ναυαγών. Βάσει της κύριας αυτής αρχής, ακριβώς, αθωώθηκε από τα ιταλικά δικαστήρια και η Γερμανίδα καπετάνιος Κάρολα Ρακέτε, η οποία παραβίασε, ως γνωστόν, την απαγόρευση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών και πριν από πέντε μήνες μετέφερε τους μετανάστες του πλοίου Sea Watch στην ξηρά.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, στη φάση αυτή διαπιστώνει με ικανοποίηση την όλο και ουσιαστικότερη εφαρμογή της συμφωνίας της Μάλτας, η οποία βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης. Με την ελπίδα να περάσουμε, κάποια στιγμή, από τον εθελοντικό της χαρακτήρα στην υποχρεωτική υιοθέτηση από όλες τις χώρες της Ενωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Δώρο των εταίρων για την αποπομπή Σαλβίνι
Η Ιταλία επιδίωξε τη συμφωνία της Μάλτας για το προσφυγικό και πρόκειται σαφώς και για ένα «δώρο» των εταίρων προς τη νέα κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία εγκατέλειψε την ακραία ρητορική του Ματέο Σαλβίνι.
Δώρο των εταίρων για την αποπομπή Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
Παρά τα θανατηφόρα ναυάγια, η ιταλική γραμμή δεν αλλάζει
Τα Πέντε Αστέρια, τα οποία τις περασμένες μέρες είχαν υιοθετήσει μια πιο ελαστική γραμμή σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο,...
Παρά τα θανατηφόρα ναυάγια, η ιταλική γραμμή δεν αλλάζει
ΕΥΡΩΠΗ
Ρήξη Ιταλίας-Γαλλίας για το μεταναστευτικό
Η στρατηγική του Ματέο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό προκαλεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων και πολιτικών προβλημάτων. Η Ρώμη έστειλε τους 629 μετανάστες «στο καλό», αλλά δεν δέχεται μαθήματα πολιτικής ηθικής...
Ρήξη Ιταλίας-Γαλλίας για το μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ματέο Σαλβίνι κλείνει τα ιταλικά λιμάνια στους πρόσφυγες
Η νέα ιταλική κυβέρνηση άρχισε να δίνει τα πρώτα σαφή δείγματα γραφής. Ενώ στην οικονομία τα Πέντε Αστέρια καθησυχάζουν τις αγορές ότι δεν πρόκειται να γίνουν υπερβολικές δημόσιες δαπάνες, στο μεταναστευτικό η...
Ο Ματέο Σαλβίνι κλείνει τα ιταλικά λιμάνια στους πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Κάθε λιμάνι και καημός (του Κόντε)
Οι αποβιβάσεις μεταναστών στην Κάτω Ιταλία συνεχίζονται. Το «Alan Kurdi» έφτασε στο λιμάνι του Τάραντα με 88 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στον Τάραντα και άλλοι 152 στο Ποτσάλο.
Κάθε λιμάνι και καημός (του Κόντε)
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Κόντε πατάει σε δύο βάρκες
Βαθιά απογοητευμένοι μένουν μέχρι στιγμής όσοι περίμεναν κάποια ουσιώδη αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική μετά την διαφοροποίηση στην κυβέρνηση, καθώς τα Πέντε Αστέρια πατούν στα χνάρια του Ματέο Σαλβίνι.
Ο Κόντε πατάει σε δύο βάρκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας