Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψυχρολουσία για Μέρκελ και Σολτς

Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και Σάσκια Εσκεν πανηγυρίζουν τη νίκη τους στις εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλδημοκρατών

Joerg Carstensen/dpa via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψυχρολουσία για Μέρκελ και Σολτς

  • A-
  • A+
Η νέα ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών θέλει αλλαγή πολιτικής. Το δίδυμο Βάλτερ-Μπόργιανς και Εσκεν έχει υποσχεθεί προώθηση των προτάσεων για αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού, της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και των δημόσιων επενδύσεων σε πείσμα των μηδενικών ελλειμμάτων και του Ολαφ Σολτς που ως υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που κατάρτισε για το 2020.

Σε νέα περιδίνηση μπαίνει η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ μετά την ήττα του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς στην κούρσα για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Ο αντίπαλός του, πρώην υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς (γνωστός στην Ελλάδα για τη λίστα φοροφυγάδων που διαβίβασε και στην Αθήνα), με τη συνυποψήφιά του, Σάσκια Εσκεν, επικράτησαν του Ολ. Σολτς και της συνυποψήφιάς του Κλάρα Γκάιβιτς, με ποσοστό 53% έναντι 45%, και το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο συνέδριο του κόμματος, αναμένεται να αναδειχτούν στο πρώτο ηγετικό δίδυμο στην ιστορία του SPD.

Το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας ήταν μια ψυχρολουσία για τον Σολτς που θεωρούνταν φαβορί για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και στους Χριστιανοδημοκράτες. Ο άπειρος ως προς την ομοσπονδιακή πολιτική σκηνή Ν. Βάλτερ-Μπόργιανς κέρδισε τελικά τη μάχη έχοντας στο πλευρό του την επίσης άγνωστη βουλευτή από την περιφέρεια της Βάδης-Βιρτεμβέργης Σ. Εσκεν, δηλωμένη αντίπαλο του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού.

Στον πρώτο γύρο μεταξύ επτά υποψήφιων ζευγαριών Βάλτερ-Μπόργιανς και Εσκεν ήρθαν δεύτεροι με 21% ενώ το πρώτο ζευγάρι, Σολτς και Γκάιβιτς, είχαν πάρει 22,6%. Εάν όμως για τον Σολτς η ήττα είναι συντριπτική, για τον Βάλτερ-Μπόργιανς η νίκη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πανηγυρική. Μόλις το 54% των 425.000 μελών του SPD πήρε μέρος στην ψηφοφορία, ενώ στην προηγούμενη διαδικασία, για την παραμονή ή όχι στην κυβέρνηση της Αν. Μέρκελ, είχε συμμετάσχει το 78%.

Η αριστερή πτέρυγα

Οι Βάλτερ-Μπόργιανς και Εσκεν εκφράζουν την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών και κυρίως την ομάδα των μεσαίων στελεχών που από την επομένη της τρίτης συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας με την Αν. Μέρκελ διαφώνησαν και στοιχήθηκαν πίσω από την πρόταση του προέδρου της Νεολαίας Κ. Κένερτ για ρήξη με την Ενωση CDU/CSU, πρόταση που δεν έχει ερείσματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η σύγκρουση οδήγησε σε παραίτηση τον Μάρτιν Σουλτς και τη διάδοχό του, Αντρέα Νάλες.

Υπό την πίεση των περιστάσεων η μεταβατική ηγεσία του SPD δέχτηκε την εκλογή της νέας ηγεσίας από τη βάση και υιοθέτησε το μοντέλο των Πράσινων, της Αριστεράς και του AfD για δίδυμο ηγεσίας, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Το συνέδριο των αντιπροσώπων το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να επικυρώσει την εκλογή, ειδάλλως το κόμμα θα μπει σε νέα, χειρότερη περιπέτεια.

Ο Σολτς παραδέχτηκε την ήττα του και κάλεσε τα μέλη και τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από τη νέα ηγεσία. Ο Βάλτερ-Μπόργιανς εμφανίστηκε συγκρατημένος και άφησε την Εσκεν να βάλει την ατζέντα, όπως και έκανε, δηλώνοντας στη δημόσια τηλεόραση ότι στο συνέδριο θα συζητηθούν οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών για επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Χριστιανοδημοκράτες έσπευσαν να απορρίψουν κάθε τέτοια συζήτηση.

Το δίδυμο Βάλτερ-Μπόργιανς - Εσκεν έχει υποσχεθεί προώθηση των προτάσεων για αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού, της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και των δημόσιων επενδύσεων σε πείσμα των μηδενικών ελλειμμάτων και του Ολαφ Σολτς που ως υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που κατάρτισε για το 2020.

Καγκελάριος σε αναμονή

Στην περίπτωση που οι προτάσεις αυτές περάσουν από το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, η θέση του Σολτς στην κυβέρνηση θεωρείται επισφαλής και η περαιτέρω πορεία της αβέβαιη. Ευθέως θέμα παραμονής του SPD στην κυβέρνηση δεν αναμένεται να τεθεί το Σαββατοκύριακο, όμως εάν προκριθούν οι προτάσεις επαναδιαπραγμάτευσης ουσιαστικά θα εγερθεί αυτό το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής των τριών κυβερνητικών εταίρων, που εκτιμάται ότι θα συγκληθεί την άλλη εβδομάδα από τη Μέρκελ.

Η καγκελάριος για την ώρα ακούει τις εκτιμήσεις των στενών συνεργατών της και των κορυφαίων στελεχών της Ενωσης περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εσωκομματικών διαδικασιών του SPD. Να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας έχει δηλώσει πως δεν θα το κάνει αλλά και η αποχώρησή της με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου για το κόμμα της και τη διάδοχό της Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ.

ΕΥΡΩΠΗ
Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια από το SPD
Δεκαπέντε προτάσεις έβγαλε το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας για τη βελτίωση της προγραμματικής συμφωνίας με την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Οι προτάσεις είναι προς...
Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια από το SPD
ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
Πιο πολλά χρήματα για το περιβάλλον και περισσότερες διεθνείς πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., πρότεινε η Α. Μέρκελ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία ψάχνει «αναχώματα» στην Ακροδεξιά
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όμως οι εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη γερμανική πρωτεύουσα επισκιάζονται από την αγωνία για τις τοπικές εκλογές σε τρία...
Η Γερμανία ψάχνει «αναχώματα» στην Ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
«Θερμό» φθινόπωρο στη Γερμανία με ορατά τα σύννεφα της ύφεσης
Για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δέχεται τόσο μεγάλες πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης και να παρακάμψει...
«Θερμό» φθινόπωρο στη Γερμανία με ορατά τα σύννεφα της ύφεσης
ΕΥΡΩΠΗ
Εκπλήξεων συνέχεια από τη Μέρκελ
Τοποθέτησε την πρόεδρο του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ως υπουργό Αμυνας αιφνιδιάζοντας τους Σοσιαλδημοκράτες. Πολλοί ερμηνεύουν την επιλογή ως προετοιμασία αποχώρησής της από την καγκελαρία.
Εκπλήξεων συνέχεια από τη Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Ανω-κάτω η γερμανική κυβέρνηση λόγω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Πέρα από κάθε φαντασία είναι όλα όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο μετά την απόφαση του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. για προώθηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ανω-κάτω η γερμανική κυβέρνηση λόγω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας