Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα αξιώματα... από κούνια
AP Photo/Jean-Francois Badias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα αξιώματα... από κούνια

  • A-
  • A+
Οι αριστοκρατικές ρίζες, οι «καραμπόλες» Βερολίνου - Παρισιού που την οδήγησαν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προτεραιότητες και οι χαμηλές προσδοκίες ● Τι μπορεί να περιμένει ένας Ελληνας ή οποιοσδήποτε Ευρωπαίος εργαζόμενος που ανήκει στη μεσαία τάξη από μια μεγαλοαστή Γερμανίδα που τα βρήκε όλα έτοιμα στη ζωή της; Λίγα πράγματα, αν όχι τίποτε...

Η Γερμανίδα νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν η «δεύτερη επιλογή» για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που, όπως και να το κάνουμε, αποφασίζουν για τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. ζυγίζοντας τα συμφέροντα των χωρών τους. Προηγήθηκε η υποψηφιότητα του Βαυαρού Μάνφρεντ Βέμπερ, προέδρου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία απορρίφθηκε από τον Εμ. Μακρόν.

Η Αν. Μέρκελ υποστήριξε την υποψηφιότητα Βέμπερ χλιαρά και περισσότερο για να μην ερεθίσει τους Χριστιανοκοινωνιστές CSU, αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) του οποίου ηγείται. Αυτό που ήθελε ήταν να τοποθετήσει δικό της άνθρωπο στην προεδρία της Κομισιόν για να ελέγχει κάθε κίνηση των Βρυξελλών. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ποτέ δεν είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη της Αν. Μέρκελ.

Είχε γερμανική παιδεία, αλλά ορισμένες φορές ήταν αθυρόστομος και απρόοπτος με συναισθηματικές εξάρσεις. Από την άλλη πλευρά, ο Εμ. Μακρόν ζητούσε να ανατεθεί στη Γαλλία η ηγεσία της ΕΚΤ. Η Αν. Μέρκελ δεν έφερε αντίρρηση να καθίσει στη θέση αυτή η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις. Τελικά όμως η Κρ. Λαγκάρντ κατέληξε στην ΕΚΤ.

Η αναρρίχηση

Ετσι, αναζητήθηκε η «δεύτερη επιλογή» από την Αν. Μέρκελ και τον Εμ. Μακρόν για την προεδρία της Κομισιόν, η οποία ήταν μία άγνωστη για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη Γερμανίδα πολιτικός με το όνομα Φον ντερ Λάιεν. Ποια, όμως, είναι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν; Η 61χρονη Ούρσουλα, που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, αποτελούσε μέλος της γερμανικής ελίτ από τη γέννησή της. Ο πατέρας της, πολιτικό στέλεχος, διετέλεσε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πρόγονοί της, χανσεατικής προέλευσης και λουθηρανοί, ήταν όλοι μεγαλοαστοί, έμποροι, βιομήχανοι, διπλωμάτες και γενικά μέλη της άρχουσας τάξης. Στο παρακλάδι της οικογένειάς της που βρέθηκε τον 18ο και 19ο αιώνα στην υπό βρετανική κυριαρχία Βόρεια Αμερική βρίσκει κανείς ακόμη και εμπόρους με ειδικότητα στα σκλαβοπάζαρα -ένας είχε περισσότερους από 200 σκλάβους...

Μετά από σπουδές στη Μ. Βρετανία (πέρασε από το Stanford και το London School of Εconomics με ψευδώνυμο, φοβούμενη ότι θα αποτελέσει στόχο τρομοκρατών της RAF λόγω της πολιτικής δραστηριότητας του πατέρα της), επέστρεψε στη Γερμανία και έκανε σπουδές Ιατρικής. Παντρεύτηκε έναν επίσης εύπορο μεγαλοαστό και είναι μητέρα επτά παιδιών. Στην πολιτική ακολούθησε πιστά την Ανγκελα Μέρκελ, ανέλαβε διάφορα υπουργεία και τελικά βρέθηκε υπουργός Αμυνας.

Συντέλεσε στο να αποφασιστεί για πρώτη φορά από τη γερμανική κυβέρνηση η αποστολή όπλων στους Κούρδους και τους Ιρακινούς, σπάζοντας τη γερμανική παράδοση που δεν επέτρεπε την εξαγωγή όπλων σε εμπόλεμες περιοχές. Και ενίσχυσε τη γερμανική παρουσία στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ.

Απειρία και πείσμα

Στο τέλος της θητείας της στο υπουργείο Αμυνας η Φον ντερ Λάιεν δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία (ποσοστό κάτω από 30%). Και όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός της στις Βρυξέλλες, μόνο το 33% των Γερμανών εκτίμησε ότι θα είναι καλή πρόεδρος για την Επιτροπή.

Μετά τον διορισμό της, αποτέλεσμα του δούναι και λαβείν μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν, ασκήθηκε έντονη κριτική στις Βρυξέλλες για τις πρώτες κινήσεις της Φον ντερ Λάιεν ως προς τη σωστή αξιολόγηση των υποψήφιων επιτρόπων που πρότειναν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών και τους τίτλους των χαρτοφυλακίων.

Η ανάθεση του χαρτοφυλακίου για τη Διεύρυνση στον υπουργό Δικαιοσύνης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βικτόρ Ορμπαν, ο τίτλος «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» στο χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά (μετανάστευση) και οι περιπτώσεις της Ρουμάνας υποψήφιας αλλά και της Γαλλίδας (σύγκρουση συμφερόντων) προκάλεσαν έντονη πολεμική με αποτέλεσμα την απόρριψη τριών υποψήφιων επιτρόπων (Ούγγρος, Ρουμάνα και Γαλλίδα) από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο βρήκε την ευκαιρία να επιδείξει τη δύναμη που διαθέτει. Ορισμένοι αποδίδουν τους λανθασμένους χειρισμούς της Γερμανίδας στην απειρία της και άλλοι στο πείσμα που τη διακρίνει.

Ισως είναι και τα δύο. Πρέπει, όμως, να ληφθεί υπόψη ότι πίσω από κάθε βήμα της Φον ντερ Λάιεν βρίσκεται η Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος παίζει λίγο-πολύ τον ρόλο γκουρού για τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν και θα καθοδηγεί τα βήματά της.

Τι περιμένει η Ελλάδα από τη Φον ντερ Λάιεν και τη νέα Επιτροπή; Στα χρόνια των μνημονίων, η Φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από την Ανγκελα Μέρκελ να απαιτήσει από την Ελλάδα την παροχή εγγυήσεων για τα δάνεια που οι εταίροι «προθυμοποιήθηκαν» να χορηγήσουν για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Την ίδια περίοδο, σε συνέντευξη στο Der Spiegel τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας ομοσπονδιακής Ευρώπης, στο μοντέλο της Ελβετίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Τώρα θέτει ως πρωταρχικούς στόχους την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Αύριο; Τι μπορεί να περιμένει ένας Ελληνας ή οποιοσδήποτε Ευρωπαίος εργαζόμενος που ανήκει στη μεσαία τάξη από μία μεγαλοαστή Γερμανίδα που τα βρήκε όλα έτοιμα στη ζωή της; Λίγα πράγματα, αν όχι τίποτε...

Aρμοδιότητες

Ως προς τα μέλη της νέας Επιτροπής, οι αρμοδιότητες του Ιταλού Πάολο Τζεντιλιόνι (οικονομία) φυσικά ενδιαφέρουν την Ελλάδα που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τα τρία μνημόνια. Ο Ιταλός, όμως, θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση του Λετονού αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις (οικονομία στην υπηρεσία των... ανθρώπων!).

Τον ρόλο του χωροφύλακα είχε αναλάβει ο Λετονός και με τον Γάλλο Πιερ Μοσκοβισί. Οσον αφορά το μεταναστευτικό, άλλο καυτό θέμα για την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, που θα αναλάβει την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» (ο νέος τίτλος του χαρτοφυλακίου του) δεν αναμένεται να έχει ευκολία κινήσεων.

Η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, αλλά όλα δείχνουν ότι θα προτείνει λίγο-πολύ το γερμανικό σχέδιο του συμπατριώτη της υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, το οποίο έχει πολλά κενά (π.χ. επανεγκατάσταση με υποχρεωτικό χαρακτήρα ή εθελοντικό).

Ενα είναι σίγουρο: Η Κομισιόν-Φον ντερ Λάιεν δεν αρχίζει με καλούς οιωνούς. Πολλά λόγια και υποσχέσεις και στο τέλος μένουν μόνο οι «χαμένες προσδοκίες»...

ΕΥΡΩΠΗ
Παζάρι για τα αξιώματα στην Ε.Ε.
Εστω και καθυστερημένα η Γαλλία, ως «αντίβαρο» στη γερμανική κυριαρχία, δημιουργεί συμμαχίες που δίνουν μικρές πιθανότητες στον Μάνφρεντ Βέμπερ να αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Παζάρι για τα αξιώματα στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
FRONTEX αντί εθνικής κυριαρχίας
Η νέα επίδειξη ισχύος της Γερμανίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γαλλία αφορά την επιβολή ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής και συνοροφυλακής, το οποίο θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που...
FRONTEX αντί εθνικής κυριαρχίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοιχτή σε προσφυγή κατά της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Κομισιόν αναλύει την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για την ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εξετάζει τα επόμενα βήματα, ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της Γερμανίας επί...
Ανοιχτή σε προσφυγή κατά της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΕΥΡΩΠΗ
Η έμμεση απειλή της Κομισιόν στη Γερμανία και ο εξ ανατολών κίνδυνος
Αναζητώντας διέξοδο από την κρίση που απειλεί τις νομικές διαδικασίες που κρατούν ενωμένη την Ε.Ε., ενώ Πολωνία και Ουγγαρία καιροφυλακτούν.
Η έμμεση απειλή της Κομισιόν στη Γερμανία και ο εξ ανατολών κίνδυνος
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν προς Τουρκία: Απομακρύνετε τους πρόσφυγες από τα ελληνικά σύνορα
Η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα, διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λίγο πριν τις συνομιλίες της με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Κομισιόν προς Τουρκία: Απομακρύνετε τους πρόσφυγες από τα ελληνικά σύνορα
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Bundestag η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Απαντήσεις σχετικά με το σκάνδαλο των εξωτερικών συμβούλων του γερμανικού υπουργείου Άμυνας τον καιρό που ήταν η ίδια υπουργός καλείται να δώσει την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Bundestag η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας