Δύο βδομάδες απομένουν μέχρι τις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκέμβρη και η δημοσκοπική ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αρχίσει να κλείνει, εν προκειμένω στις 11 μονάδες -Τόρις 43% (+1), Εργατικοί 32% (+2), Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 13% (-3) και Κόμμα του Brexit 4% (+1)- σύμφωνα με χθεσινό γκάλοπ του YouGov.
Αν ληφθεί υπόψη αφενός πως οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους τόσο για το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit το 2016 όσο και για τις πρόωρες εκλογές το 2017, υποτιμώντας τραγικά τις ψήφους υπέρ των Εργατικών υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, και αφετέρου πως αυξήθηκε εντυπωσιακά η εγγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους (συγκεκριμένα 3,85 εκατομμυρίων, χωρίς να αποκλείονται οι διπλοεγγραφές), από τους οποίους το 67% είναι εκλογείς κάτω των 35 ετών που θεωρητικά τάσσονται κατά του διαζυγίου από την Ε.Ε. και συνιστούν τη βασική ομάδα στόχο (target group) -ή τη... σανίδα σωτηρίας, αν προτιμάτε- των Εργατικών, το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να κρύβει πάλι εκπλήξεις.
Περί αυτοδυναμίας
Οπως όλα δείχνουν, οι Τόρις υπό τον Μπόρις Τζόνσον θα επικρατήσουν στις κάλπες, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα της αυτοδυναμίας που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν ακάθεκτοι στα σχέδιά τους για Brexit τον Γενάρη.
Αν όμως δεν συγκεντρώσουν απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αποτύχουν να αποσπάσουν τη στήριξη άλλων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως του βορειοϊρλανδικού υπερσυντηρητικού DUP, το οποίο πνέει μένεα κατά της συμφωνίας αποχώρησης που έκλεισε ο Τζόνσον με την Ε.Ε. λόγω του ειδικού τελωνειακού καθεστώτος που προβλέπει για τη Βόρεια Ιρλανδία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο να βρεθεί ο Κόρμπιν στη θέση εντολοδόχου πρωθυπουργού.
Κι αν αυτό συμβεί, το σοσιαλδημοκρατικό εθνικιστικό SNP της Σκοτσέζας πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον ανήγγειλε επίσημα χθες, κατά την παρουσίαση του προεκλογικού μανιφέστο, πως προτίθεται να σχηματίσει «προοδευτική συμμαχία» με τους Εργατικούς για να κρατήσει τους Τόρις μακριά από την εξουσία, ζητώντας συγκεκριμένα ανταλλάγματα.
Το πιο κομβικό είναι η διεξαγωγή εντός του 2020 νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας - πρόταση που ο Κόρμπιν δεν απορρίπτει αλλά δεν σκοπεύει να προωθήσει, λέει, τα δύο-τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του.
Μεταξύ άλλων, η Στέρτζον αξιώνει επίσης την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων του προγράμματος Trident από τη Σκοτία και τη συνακόλουθη εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων λιρών από κρατικά κονδύλια προς όφελος επενδύσεων για την ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών, με πρώτο φυσικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) που έχει βρεθεί μαζί με το Brexit στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας.
Η «κρυφή ατζέντα»
Κι αν με τη διακηρυγμένη «ουδετερότητά» του έναντι της εξόδου από την Ε.Ε. ο Κόρμπιν απογοητεύει σημαντικό τμήμα του φιλοευρωπαϊκού ακροατηρίου του, κυρίως τη νέα γενιά, το ριζοσπαστικά αριστερό μανιφέστο των Εργατικών αλλά και η... ρελάνς που επιχείρησε να κάνει χθες με όχημα το NHS αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές των ψηφοφόρων.
Επικαλούμενος ένα ντοσιέ 451 σελίδων με κυβερνητικά έγγραφα, που αναφέρονται σε έξι γύρους προκαταρκτικών επαφών μεταξύ Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 με θέμα τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit, κατήγγειλε πως διαθέτει «αποδείξεις» ότι οι Τόρις σκοπεύουν να βγάλουν «προς πώληση» το βρετανικό ΕΣΥ στις ΗΠΑ.
Κατηγόρησε μάλιστα τον Τζόνσον πως επιχείρησε να «συγκαλύψει» την «κρυφή ατζέντα» του και τις «μυστικές συνομιλίες» για κλείσιμο συμφωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα προβλέπει πλήρη πρόσβαση και ανάθεση υπηρεσιών του NHS σε ιδιώτες και δη σε αμερικανικές εταιρείες, με απότοκο μεταξύ άλλων την αύξηση στις τιμές των φαρμάκων.
«Το υλικό δεν είναι και τόσο ενοχοποιητικό όσο υποστήριξε ο Κόρμπιν», σχολίαζε ωστόσο η Guardian, καθώς «δεν δείχνει πως η κυβέρνηση συμφώνησε οτιδήποτε που θα άφηνε αμερικανικούς κολοσσούς να πάρουν τον έλεγχο του NHS».
Επεσήμανε δε πως τα έγγραφα είχαν δημοσιοποιηθεί πρόσφατα στο ίντερνετ. Οι Τόρις έκαναν λόγο για ψεύδη του Κόρμπιν, εγκαλώντας τον με τη σειρά τους για απόπειρα αντιπερισπασμού από τις κατηγορίες για αντισημιτισμό - μια αμφιλεγόμενη υπόθεση που ανατροφοδοτήθηκε από τα βέλη που εκτόξευσε εναντίον του (φιλο-παλαιστίνιου και αντι-ρατσιστή) ηγέτη των Εργατικών ο αρχιραβίνος Εφραίμ Μίρβις σε μια πρωτοφανή και ανοίκεια εκλογική παρέμβαση, κατά την οποία ισχυρίστηκε πως ο Κόρμπιν αρνείται να αποπέμψει αντισημίτες από το κόμμα του, αφήνοντας αυτό το δηλητήριο να ριζώσει, εξού και δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.
Ο Κόρμπιν έριξε λάδι στη φωτιά, αρνούμενος σε προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη να ζητήσει συγγνώμη από τους Εβραίους του Ηνωμένου Βασιλείου - κάτι που είχε κάνει πάντως το καλοκαίρι του 2018.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας