Εκτεταμένες καταστροφές, πανικό και τουλάχιστον 21 θανάτους προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ που έπληξε χτες τα χαράματα την περιοχή του Δυρραχίου, στην Αλβανία, και έγινε αισθητός τόσο στη βόρεια Ελλάδα όσο και σε αρκετές ακόμη βαλκανικές χώρες.
Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, μόλις 10 χιλιόμετρα, και το αποτέλεσμα είναι δραματικό: ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα και πολυκατοικίες κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν και πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα χαλάσματα, παρά τη γρήγορη κινητοποίηση διασωστών από όλη την Ευρώπη, που έσπευσαν να συμβάλουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού νεκρών και ζωντανών από τα ερείπια. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 600, εκ των οποίων τουλάχιστον εννιά χαροπαλεύουν.
Επιχειρήσεις διάσωσης
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις διάσωσης των δεκάδων εγκλωβισμένων και η αγωνία για την τύχη τους μεγαλώνει με κάθε ώρα που περνά. Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, ενώ τα περισσότερα θύματα καταγράφονται στην κωμόπολη Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων.
Εως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει ένα παλιό ξενοδοχείο και οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων, ενώ εκατοντάδες άλλα κτίρια έχουν ρωγμές και ήδη κρίνονται κατεδαφιστέα.
Πρόκειται στην πλειονότητά τους για οικοδομές που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και κάποιες νεότερες – όπως μια πολυτελής βίλα που κατέρρευσε στα περίχωρα του Δυρραχίου. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων από το επίκεντρο, από τη Λέζια στον βορρά έως το Φίερι στον νότο.
Μέχρι το βράδυ, πάντως, είχαν ανασυρθεί ζωντανοί τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Ειδικά η διάσωση ενός 8χρονου παιδιού στο Δυρράχιο συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, καθώς το παιδί σώθηκε χάρη στην αυταπάρνηση της γιαγιάς του, που τον κάλυψε με το σώμα της την ώρα της κατάρρευσης του σπιτιού τους...
Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.
Στην πόλη Κούρμπιν, ένας 50χρονος σκοτώθηκε όταν πήδηξε πανικόβλητος από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Ενας άλλος άνδρας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, όταν ο δρόμος υποχώρησε λόγω του σεισμού και «κατάπιε» το αυτοκίνητό του.
Σε αρκετές περιοχές της χώρας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με αρκετούς πολίτες να περνούν τη νύχτα μέσα σε αυτοκίνητα ή πρόχειρους καταυλισμούς από αντίσκηνα που στήνει ο στρατός, καθώς οι μετασεισμοί είναι συνεχείς.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα έσπευσε αμέσως στο Δυρράχιο για να συντονίσει τις επιχειρήσεις, ενώ ευχαρίστησε μέσω τουίτερ όλες τις ξένες κυβερνήσεις που απέστειλαν βοήθεια. Εκτός από τις δυο μονάδες των ΕΜΑΚ που έστειλε αμέσως η Ελλάδα, στην Αλβανία μετέβη το απόγευμα και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στην Αλβανία, ενώ απέδωσε τις εκτεταμένες καταστροφές στην παλαιότητα των οικοδομών. Σύμφωνα, πάντως, με τα αλβανικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια και τον χειρότερο που χτυπά το Δυρράχιο από το μακρινό 1926.
Εμπρακτη αλληλεγγύη από την Ελλάδα
Του Νικόλα Ζηργάνου
Αμεση ήταν η συνδρομή της Ελλάδας στην παροχή έμπρακτης βοήθειας προς την Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φονικού σεισμού που έπληξε τη γείτονα. Ηδη επιχειρούν στην Αλβανία δύο μονάδες της ΕΜΑΚ, από τα Γιάννενα η 5η με 15 διασώστες και ειδικά πυροσβεστικά οχήματα και η 1η, με 27 άτομα, δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό εξοπλισμό, που αναχώρησε από την Ελευσίνα με αεροσκάφος C-130 της Πολεμική Αεροπορίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του, Εντι Ράμα, του εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τη διαθεσιμότητα της χώρας μας να συμβάλλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.
Στο Δυρράχιο μετέβη χθες, εκτάκτως, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στα Σκόπια και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρακολούθησε, μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό. Ακολούθως επισκέφτηκαν μαζί τραυματίες στο στάδιο της πόλης, το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την εκτίμησή του στην Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση.
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε παρουσία του κ. Ράμα: «Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό. Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε».
Ο Νίκος Δένδιας αναχώρησε αργά χθες το βράδυ για τα Τίρανα όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας