• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 31.2°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 31.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.6°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.1°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%
AP Photo/Kirsty Wigglesworth
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μανιφέστο χωρίς... ελπίδα

 • A-
 • A+
Το πρόβλημα για τον Κόρμπιν, που όπως όλα δείχνουν θα χάσει σε τρεις εβδομάδες, είναι ότι το διακύβευμα στις συγκεκριμένες κάλπες δεν είναι ταξικό, αλλά υπαρξιακό, δηλαδή το Brexit, για το οποίο δεν έχει πάρει ακόμα μια ξεκάθαρη θέση.

Το πρόβλημα για τον Κόρμπιν, που όπως όλα δείχνουν θα χάσει σε τρεις εβδομάδες, είναι ότι το διακύβευμα στις συγκεκριμένες κάλπες δεν είναι ταξικό, αλλά υπαρξιακό, δηλαδή το Brexit, για το οποίο δεν έχει πάρει ακόμα μια ξεκάθαρη θέση

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ίσως οι κρισιμότερες στην πρόσφατη βρετανική ιστορία, τόσο πιο στριμωγμένος νιώθει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς το κόμμα του δεν έχει καταφέρει να εξαργυρώσει πολιτικά τη φθορά των Συντηρητικών και τις παλινωδίες του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και παραμένει 12-14 μονάδες πίσω από το κυβερνών κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ούτε το μετωπικό «ντιμπέιτ» της Τρίτης φάνηκε να αλλάζει τα δεδομένα, παρά το ότι ο Κόρμπιν τα πήγε κατά γενική ομολογία καλύτερα από τον Τζόνσον, χωρίς όμως να εντυπωσιάσει – οι κακές γλώσσες λένε ότι νικήτρια της τηλεμαχίας αναδείχθηκε η παρουσιάστρια του ITV, η Τζούλι Ετσιγχαμ…

Κι έτσι, ο Κόρμπιν αναγκαστικά χτες θυμήθηκε τις ακροαριστερές καταβολές του και παρουσίασε το δικό του «κόκκινο βιβλιαράκι», το «Μανιφέστο για την ελπίδα», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος το ριζοσπαστικό προεκλογικό πρόγραμμα των Εργατικών.

Εκ πρώτης όψεως, το «Μανιφέστο» είναι πράγματι ένα από τα πιο «αριστερά» και ρηξικέλευθα κείμενα που κυκλοφόρησαν ποτέ με τη σφραγίδα του Εργατικού κόμματος, καθώς υπόσχεται «μετωπική σύγκρουση με το σύστημα», που έχει στηθεί προς όφελος της ισχυρής ελίτ. Και είναι σαφές πως όταν ο Κόρμπιν μιλά για την ελίτ, δεν απευθύνεται μόνο στους αντιπάλους του των άλλων κομμάτων, αλλά και στους «μπλερικούς» στο εσωτερικό του κόμματος.

Στις 107 σελίδες του, λοιπόν, το προεκλογικό «Μανιφέστο» υπόσχεται πλήρη αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των Τόρις, αλλά και του μπλερικού «Νew Labour», μέσα από την εθνικοποίηση στρατηγικών υποδομών, την αύξηση των κοινωνικών δαπανών για την υγεία (η κατάντια του άλλοτε αξιοζήλευτου Εθνικού Συστήματος Υγείας, του NHS, έχει εξελιχθεί σε κεντρικό ζήτημα των εκλογών) και την παιδεία, την ενίσχυση της «πράσινης» οικονομίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με την παραχώρηση πρόσθετων εξουσιών και πόρων στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Στο φορολογικό σκέλος, υποσχέθηκε μηδενική αύξηση φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για το 95% του πληθυσμού, τονίζοντας ότι το κόστος της κρίσης θα το πληρώσουν μόνον οι έχοντες.

Για την ακρίβεια, το κόστος των κοινωνικών πολιτικών του «Μανιφέστου», που υπολογίζεται γύρω στα 82 δισ. λίρες τον χρόνο, θα καλυφθεί από τη φορολόγηση των πλουσίων και των εταιρειών τους – και συγκεκριμένα από φόρους στις οικονομικές συναλλαγές, αυξήσεις φόρων στους υψηλόμισθους και φόρους στα κέρδη από επενδύσεις (capital gains).

Αυξήσεις

Επίσης, έταξε αύξηση του κατώτατου μισθού 10 λίρες ανά ώρα για όλους και αύξηση 5% για τους δημοσίους υπαλλήλους, επενδύσεις άνω των 70 δισ. λιρών για τη Σκοτία και κυρίως επανακρατικοποίηση των σιδηροδρομικών δικτύων και των λεωφορείων, αλλά και των ιδιωτικοποιημένων δικτύων ηλεκτροδότησης και των ταχυδρομείων.

Ειδικά για το παραπαίον NHS, ο Κόρμπιν υπόσχεται να το «αναστήσει» με πρόσθετες δαπάνες 26 δισ. λιρών για την ενίσχυση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της περίθαλψης. Υπόσχεται, επίσης, δωρεάν διαδίκτυο για όλους (μέσα από τη φορολόγηση των τεχνολογικών εταιρειών και την τμηματική εθνικοποίηση της British Telecoms), «πλαφόν» στα νοίκια, κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, δωρεάν προγράμματα μετεκπαίδευσης ενηλίκων και 1.000 νέα κέντρα στήριξης παιδιών.

Και τέλος, εξήγγειλε πρόγραμμα-μαμούθ με 75 δισ. λίρες για την οικοδόμηση 150.000 νέων εργατικών κατοικιών στη διάρκεια της θητείας των Εργατικών. Εξίσου ριζοσπαστική είναι η πρόταση για βαριά φορολόγηση (περίπου 12 δισ. λίρες τον χρόνο) των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Καλά όλα αυτά, εξαιρετικά - splendid. Ομως το πρόβλημα για τον Κόρμπιν είναι πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα... χάσει πανηγυρικά σε τρεις εβδομάδες, καθώς το διακύβευμα των συγκεκριμένων εκλογών δεν είναι ταξικό, αλλά εθνικ(ιστικ)ό και υπαρξιακό: κοινώς, οι εκλογές γίνονται για το Brexit – και ο Κόρμπιν δεν έχει πάρει ακόμη, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, μια καθαρή θέση «μέσα ή έξω» για το κορυφαίο ζήτημα.

Στο «Μανιφέστο» του, λοιπόν, ο ηγέτης των Εργατικών επαναλαμβάνει τις γνωστές αμφισημίες: υπόσχεται μεν μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέσα σε τρεις μήνες, η οποία θα κρατήσει τη Βρετανία σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., ενώ έξι μήνες μετά την εκλογική νίκη των Εργατικών θα τη θέσει σε δημοψήφισμα μαζί με την επιλογή της παραμονής στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή όμως ο Τζόνσον έχει μετατρέψει... αυτές τις εκλογές, και όχι τις επόμενες, σε δημοψήφισμα για το Brexit, «ψαρεύοντας» έτσι και τις ψήφους των ακροδεξιών του Νάιτζελ Φάρατζ, που ανήκουν πρωτίστως στην εργατική τάξη - ενώ ο Κόρμπιν σκιαμαχεί ενάντια στις αόρατες ελίτ...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ενας... παραμένων στη θέση του Κόρμπιν;
Εναν δηλωμένο υποστηρικτή της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., τον 57χρονο βουλευτή και σκιώδη «υπουργό Brexit» Κιρ Στάρμερ, αναδεικνύει δημοσκόπηση της Guardian ως επικρατέστερο διάδοχο του απερχόμενου...
Ενας... παραμένων στη θέση του Κόρμπιν;
ΕΥΡΩΠΗ
Ενδοσκόπηση και περισυλλογή εν όψει αλλαγής ηγεσίας στους Εργατικούς
Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής στο Εργατικό Κόμμα, η οποία πυροδοτήθηκε μετά την εκλογική καταστροφή της 12ης Δεκεμβρίου. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ζητήσει η διαδικασία να...
Ενδοσκόπηση και περισυλλογή εν όψει αλλαγής ηγεσίας στους Εργατικούς
ΕΥΡΩΠΗ
Παίζουν τα ρέστα τους πριν από το φωτο-φίνις
«Γκαζώνουν» Κόρμπιν και Τζόνσον λίγα 24ωρα πριν από τις πρόωρες κάλπες της Πέμπτης ● Νικητής των τελευταίων δημοσκοπήσεων ο Mr. Brexit, αλλά με τους Εργατικούς να κλείνουν την ψαλίδα προμηνύεται εκλογικό...
Παίζουν τα ρέστα τους πριν από το φωτο-φίνις
ΕΥΡΩΠΗ
BREXIT... φωτιά στη στράτα των ψηφοφόρων
Η πιο πιθανή έκβαση της εκλογικής μάχης που δίνεται στη Βρετανία τη 12η Δεκεμβρίου θα είναι η συντριβή των Εργατικών και η ανάδειξη της Ακροδεξιάς του Μπόρις Τζόνσον στη μείζονα πολιτική δύναμη της χώρας.
BREXIT... φωτιά στη στράτα των ψηφοφόρων
ΕΥΡΩΠΗ
Σχέδια για κάλπες πριν το Brexit
Κινούμενη άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις αλλάζουν ακαριαία τα όποια δεδομένα, ξεπερνώντας συχνά τα όρια και της πιο ζωηρής (νοσηρής, αν θέλετε) φαντασίας.
Σχέδια για κάλπες πριν το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη, αλλά... καταϊδρωμένη
​«Πρόσεχε τι εύχεσαι...». Η σοφή αυτή ρήση ταιριάζει στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι εάν τo πρώτο exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 10 η ώρα το βράδυ Βρετανίας, μεσάνυχτα δικά μας, μεταφραστεί σε...
Πρώτη, αλλά... καταϊδρωμένη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας