Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καμπανάκι για μια «χαμένη γενιά»

07/10/2019. Τρεις ανήλικοι μετανάστες «πεταμένοι» στην παραλία του Μανταμάδο της Λέσβου...

AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καμπανάκι για μια «χαμένη γενιά»

  • A-
  • A+

Τον κίνδυνο μιας «χαμένης γενιάς» νεαρών προσφύγων στην Ευρώπη, αν δεν ξεπεραστούν τα εμπόδια για την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνει έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Με επίκεντρο την κατάσταση που επικρατεί σε έξι κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Αυστρία ως οι πέντε χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου και Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής), η έκθεση δίνει έμφαση στις κακές ως επί το πλείστον συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες ηλικίας 16-24 ετών, βάσει δεκάδων συνεντεύξεων δικών τους αλλά και εργαζομένων στο πεδίο.

Κοινοί παρονομαστές ο συνωστισμός στις δομές φιλοξενίας, με παράλληλη έλλειψη ιδιωτικότητας, ασφάλειας και υγιεινής, οι χρονοβόρες διαδικασίες χορήγησης διεθνούς προστασίας, τα νομικά και πρακτικά κωλύματα για οικογενειακή επανένωση και το έλλειμμα εκπαίδευσης και βιοπορισμού, που καθιστούν ιδιαίτερα τους νεαρούς ανθρώπους ακόμα πιο ευάλωτους στα ψυχολογικά προβλήματα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη βία, την εκμετάλλευση και την παραβατικότητα.

Μαρτυρίες

«Είναι καλύτερα να μη μείνω εδώ, θέλω να φύγω. Δεν υπάρχει σχολείο, δεν μπορώ ούτε να εργαστώ, είναι μακριά από τα πάντα» αναφέρει Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος διαμένει σε απομονωμένη περιοχή της Ελλάδας που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, στη χώρα μας μέχρι τον Απρίλιο του 2019 είχαν καταγραφεί 3.817 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εκ των οποίων οι 1.065 ζούσαν σε ανεπίσημες δομές, π.χ. σε καταλήψεις, ή ήταν άστεγοι.

«Μια νύχτα, επειδή κοιμόμουν στο πάρκο, μου επιτέθηκαν και θέλησαν να με βιάσουν» καταγγέλλει προσφυγοπούλα από το Κονγκό που διαβιοί σε μεγάλη ελληνική πόλη.

«Η ζωή μου είναι κόλαση. Νιώθω πως είμαι φυλακή και δεν ξέρω πότε θα με αφήσουν ελεύθερο. […] Από τότε που έφυγε η οικογένειά μου, όταν επικοινωνώ μαζί τους στενοχωριέμαι και νιώθω μόνος. Μοναξιά. Τη νύχτα δεν μπορώ να κοιμηθώ, δεν με παίρνει ο ύπνος. Υπάρχουν γιατροί και πηγαίνω σ’ αυτούς για την αϋπνία, την έλλειψη όρεξης. Μου δίνουν χάπια για όλα αυτά, ώστε να μπορώ να κοιμηθώ και να ξαναβρώ την όρεξή μου» διηγείται Αφγανός πρόσφυγας, από τους χιλιάδες που έχουν καθηλωθεί σε νησιά του Αιγαίου, έχοντας συχνά επιβιώσει από κάποιο ναυάγιο ή έχοντας βιώσει την απώλεια οικείων τους στη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού προς την Ευρώπη.

«Παιδιά που ενηλικιώνονται μεγαλώνοντας μόνα, χωρίς να έχουν καμία εμπειρία για τον κόσμο, είναι πολύ επιρρεπή στο να μετατραπούν σε θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, βίας, απάτης, κ.λπ. […] Η βασική αιτία είναι η απειρία και η έλλειψη γνώσης του κόσμου» υπογραμμίζει κυβερνητικός υπάλληλος, που εργάζεται στον τομέα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων.

Η έκθεση εστιάζει επίσης στα κρούσματα ρατσισμού, κάνοντας μνεία σε Ελληνες γονείς που εμποδίζουν την πρόσβαση προσφυγόπουλων στα σχολεία, αλλά και στην ενίοτε εχθρική στάση της αστυνομίας ή άλλων κρατικών υπηρεσιών έναντι των αιτούντων άσυλο. Αντικρούει δε το κυρίαρχο ξενοφοβικό αφήγημα, ξεκαθαρίζοντας πως η άφιξη και η παρουσία προσφύγων δεν έχει επιφέρει ιδιαίτερη αύξηση της εγκληματικότητας σε κανένα από τα έξι κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες –ειδικά όσων βρίσκονται σε τρυφερή νεαρή ηλικία, έχοντας βιώσει ξεριζωμούς και τραύματα στο σώμα και στην ψυχή– είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον τους. Κι αυτό, σύμφωνα με τον FRA, μπορεί να γίνει όταν οι χώρες υποδοχής τούς εξασφαλίζουν δίκαιη εξέταση και ταχεία χορήγηση ασύλου, αξιοπρεπή και ασφαλή στέγαση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και πάταξη της γραφειοκρατίας για επανένωση με την οικογένειά τους.

Οσο κι αν όλα αυτά μοιάζουν ουτοπικά σε μια όλο και πιο αφιλόξενη Ευρώπη –και Ελλάδα, για να μην ξεχνιόμαστε–, το σωστό και το ηθικό πρέπει να λέγεται και να γράφεται ξανά και ξανά, μπας και κάποτε κάτι αλλάξει προς το καλύτερο.

ΕΥΡΩΠΗ
Αd hoc λύση για αποβίβαση από το «Ocean Viking» των προσφύγων
Εξι ευρωπαϊκές χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο- θα δεχτούν τελικά τους 356 πρόσφυγες και μετανάστες που περισυνέλεξε ανοιχτά της Λιβύης το πλοίο «Ocean Viking» της SOS...
Αd hoc λύση για αποβίβαση από το «Ocean Viking» των προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιμεταναστευτικό «σόου» από Ζεεχό φερ και Σαλβίνι
Σύνοδος υπουργών για το Προσφυγικό στο Ελσίνκι: οι σκληροπυρηνικοί οδήγησαν σε αδιέξοδο τις προσπάθειες για μια έστω και προκαταρκτική συμφωνία ώστε να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση το καλοκαίρι.
Αντιμεταναστευτικό «σόου» από Ζεεχό φερ και Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
Μετανάστες-πιόνια στη σκακιέρα της ντροπής...
Την ώρα που Κόντε και Σαλβίνι διαφωνούν για την τύχη των 49 καταπονημένων μεταναστών και ενώ υπάρχουν χώρες πρόθυμες να τους υποδεχτούν, Ζεεχόφερ και Μάλτα κάνουν τον δικό τους εκβιασμό: ο μεν ξενόφοβος...
Μετανάστες-πιόνια στη σκακιέρα της ντροπής...
ΕΥΡΩΠΗ
Καμιά πατρίδα για τους μετανάστες
Η τελευταία να κλείσει την πόρτα... Η μία μετά την άλλη, αρκετές πλέον χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνούνται να υπογράψουν το -νομικά μη δεσμευτικό- Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη...
Καμιά πατρίδα για τους μετανάστες
ΕΥΡΩΠΗ
Εξακολουθούν οι ιταλικοί εκβιασμοί προς την Ε.Ε. για το προσφυγικό
Από εκβιασμό σε εκβιασμό το πάει η κυβέρνηση της Ιταλίας, με τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να κομπάζει κιόλας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εκβιασμού. Αξονας αυτή τη φορά η ευρωπαϊκή ναυτική...
Εξακολουθούν οι ιταλικοί εκβιασμοί προς την Ε.Ε. για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας