• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.2°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.8°C
  1 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 6.4°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.1°C
  4 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.1°C
  1 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.5°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 8.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.1°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.4°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.2°C / 7.3°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαδικασία 7 βημάτων προτείνει το Παρίσι

 • A-
 • A+
Αναδίπλωση Μακρόν για τα Δ. Βαλκάνια ● Προωθεί αλλαγές στους κανόνες για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ένταξη νέων μελών ● Καμία αναφορά στην Τουρκία.

Η Γαλλία θέτει όρους για την άρση του βέτου της ως προς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την Ε.Ε. Ο βασικός όρος του Παρισιού είναι να αναθεωρηθεί η σημερινή διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαπιστώνοντας ότι το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σπρώχνει τα Σκόπια και τα Τίρανα αλλά και γενικά τις χώρες των Βαλκανίων σε «αγκαλιές» άλλων δυνάμεων, η Γαλλία υπέβαλε πρόταση στα κράτη-μέλη, στην οποία ζητεί να αναθεωρηθεί η διαδικασία διεύρυνσης που ισχύει σήμερα στην Ε.Ε., εκτιμώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα της Ε.Ε. και λίγο πολύ είναι ξεπερασμένη.

Μάλιστα, σε περίπτωση που οι εταίροι συμφωνήσουν με την πρόταση για την αναθεώρηση της διαδικασίας, το Παρίσι είναι πρόθυμο να βάλει νερό στο κρασί του και να αποδεχθεί τον Μάιο του 2020 την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Βήμα προς βήμα

Στο γαλλικό έγγραφο, που κοινοποιήθηκε στα κοινοτικά όργανα, αναφέρεται ότι η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποτελούν, ιστορικά και γεωγραφικά, μέρος της Ευρώπης. Συνεπώς, οι εν λόγω χώρες πρέπει να ενταχθούν στην Ε.Ε. Οχι, όμως, με τη σημερινή διαδικασία, αλλά με μία νέα, βήμα προς βήμα.

Και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι μία υποψήφια χώρα αποκλίνει από το κοινοτικό κεκτημένο, τότε πρέπει να οδηγείται προς την έξοδο. Είναι ενδεικτικό ότι δεν βρίσκει κανείς στο γαλλικό έγγραφο καμία αναφορά για την τύχη της Τουρκίας, η οποία έχει αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το 2005. Η τουρκική υποψηφιότητα αγνοείται επιδεικτικά από το Παρίσι.

Με τη σημερινή διαδικασία, για να ενταχθεί μια υποψήφια χώρα στην Ε.Ε. οφείλει να εκπληρώσει το κοινοτικό κεκτημένο, περνώντας με επιτυχία τον σκόπελο των 35 διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Από την πλευρά των κρατών-μελών, όλες οι αποφάσεις για το άνοιγμα και κλείσιμο των κεφαλαίων λαμβάνονται με ομοφωνία, όπως άλλωστε όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη διεύρυνση.

Τι προτείνει η Γαλλία; Να εξελιχθεί η όλη διαδικασία με βάση εφτά χρονικά στάδια. Το πρώτο περιλαμβάνει το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το δεύτερο την εκπαίδευση και έρευνα, το τρίτο την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, το τέταρτο τις οικονομικές υποθέσεις, το πέμπτο αφορά την εσωτερική αγορά και τη γεωργία με την αλιεία, το έκτο τις εξωτερικές υποθέσεις, ενώ το έβδομο στάδιο θα περιλαμβάνει διάφορα άλλα δευτερεύοντα θέματα.

Σε κάθε στάδιο προβλέπεται παροχή διαφόρων οικονομικών κινήτρων (π.χ. χρηματοδοτικά προγράμματα) και σταδιακή συμμετοχή της υποψήφιας χώρας σε κοινοτικές δράσεις (π.χ. Erasmus)... Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η τελευταία θα εξετάσει τη γαλλική πρόταση. Πάντως, με την κίνηση αυτή, το Παρίσι πέταξε το μπαλάκι της διεύρυνσης στους εταίρους του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστολή-παρέμβαση 10 πρώην Υπ.Εξ. για τα Δυτικά Βαλκάνια
Δέκα πρώην υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών με επιστολή-παρέμβασή τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την καλούν να ξεπεράσει τις διαφορές στο εσωτερικό της για το θέμα της διεύρυνσης με τις χώρες των Δυτικών...
Επιστολή-παρέμβαση 10 πρώην Υπ.Εξ. για τα Δυτικά Βαλκάνια
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν: Αποτύχαμε, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για τίποτα
​«Δεν μπορούμε να έχουμε συνομιλίες με παγκόσμιους ηγέτες, σε έναν όλο και πιο βίαιο κόσμο, και να είμαστε ένα “κλαμπ” 28 ηγετών χωρίς ποτέ να μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Μακρόν: Αποτύχαμε, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για τίποτα
ΕΥΡΩΠΗ
Κλειστή η πόρτα της Ε.Ε. στην Τουρκία
Τα βήματα προόδου εκτιμήθηκαν για Τίρανα και Σκόπια, σε πλήρη αντίθεση με την Αγκυρα η οποία... απομακρύνεται από την Ευρώπη εξαιτίας των οπισθοδρομήσεων στον τομέα του κράτους δικαίου.
Κλειστή η πόρτα της Ε.Ε. στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Η «Ευρώπη των αξιών» χτίζει... αποθήκες ψυχών
Με το ανθρωπιστικό προσωπείο της Ευρώπης να έχει πέσει προ πολλού, δεν εκπλήσσει το σχέδιο για ανέγερση στρατοπέδων σε χώρες εκτός Ε.Ε. αλλά εντός Ευρώπης -επικρατέστερες Αλβανία, Κόσοβο- όπου θα στοιβάζονται...
Η «Ευρώπη των αξιών» χτίζει... αποθήκες ψυχών
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν της πέρασε της Γερμανίας για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Παρόλο που είναι μία από τις φορές που το Βερολίνο δικαίως επιμένει για τη Βόρεια Μακεδονία, κάποια κράτη μέλη -βλέπε Γαλλία, Αυστρία και Βουλγαρία- δεν της έκαναν το... χατήρι.
Δεν της πέρασε της Γερμανίας για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
ΕΥΡΩΠΗ
Καθησυχάζει ο Μπορέλ για την ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας
«Πρέπει να προωθήσουμε την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας και, παρεμπιπτόντως, δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση αποσύνδεσης των δύο χωρών στην ενταξιακή διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε.
Καθησυχάζει ο Μπορέλ για την ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας