Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοι εναντίον ενός κι ένας εναντίον όλων

Στιγμιότυπο από το βρετανικό ντιμπέιτ, στο οποίο συμμετείχαν οι αρχηγοί των Συντηρητικών, του Εργατικού Κόμματος, του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Βρετανίας, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, των Πράσινων, του ουαλικού Πλάιντ Κάμρι και του Εθν. Κόμματος Σκοτίας

EPA/ KEN MCKAY

Ολοι εναντίον ενός κι ένας εναντίον όλων

  • A-
  • A+

Αν κάτι βγήκε από την τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών των εφτά κομμάτων της Βρετανίας είναι η αντίθεση που εξέφρασαν οι έξι από αυτούς στον Νάιτζελ Φάρατζ, τον αρχηγό του άκρως ευρωσκεπτικιστικού, ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας της Βρετανίας (UKIP).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φάρατζ εμμέσως πλην σαφώς επιτέθηκε σε όλους τους μετανάστες ακόμη και σε άτομα που πάσχουν από AIDS και καταφεύγουν στη Βρετανία για να θεραπευτούν, καθώς οι δικές τους χώρες δεν μπορούν να τους παράσχουν τέτοιου είδους περίθαλψη. Ο Φάρατζ υποστήριξε ότι αυτή είναι μια από τις βασικές αιτίες για την οποία πάσχει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Κατά τα λοιπά στη δίωρη τηλεμαχία ξεχώρισαν οι αναμενόμενα έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του Εντ Μίλιμπαντ και του Ντέιβιντ Κάμερον. Ο αρχηγός των Εργατικών προσπάθησε να αποδείξει πως έχει ηγετικές ικανότητες κι ότι μπορεί να γίνει ένας καλός πρωθυπουργός.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής των Συντηρητικών ζήτησε από τους Βρετανούς να τον ξαναψηφίσουν για να ολοκληρώσει, όπως είπε, το οικονομικό «συμμάζεμα» της χώρας. Ενα «συμμάζεμα» το οποίο, όπως επισήμανε, ξεκίνησε ο ίδιος και η κυβέρνησή του πριν από πέντε χρόνια.

Ο Νικ Κλεγκ, ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ζήτησε από τον κόσμο να τον ψηφίσει γιατί, όπως υπογράμμισε, είναι αυτός που για μία ακόμη φορά μπορεί να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή και να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα στη χώρα. «Δεν θέλουμε ούτε τη βαριά λιτότητα που επιβάλλουν οι Συντηρητικοί ούτε τον τεράστιο δανεισμό που ζητούν οι Εργατικοί για να εφαρμόσουν την κοινωνική πολιτική τους». Τέσσερα ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν:

Οικονομία

AP Photo/Leon Neal, Pool

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία τόνιζε πως την τελευταία πενταετία τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες πάλεψαν σκληρά για να μπει η χώρα στον σωστό δρόμο και να πετύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Οπως επίσης επισήμανε, ο ίδιος χρειάζεται δύο ακόμη χρόνια για να ολοκληρώσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του.

«Ή πάμε πίσω σε μια κακιά πολιτική η οποία δανειζόταν λεφτά για να ξοδεύει ή συνεχίζουμε την πολιτική του νοικοκυρέματος που έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια και που είναι η μόνη ελπίδα για τις νέες γενιές», είπε μεταξύ άλλων ο Κάμερον, για να λάβει την απάντηση του Μίλιμπαντ πως τα τελευταία πέντε χρόνια το κόστος ζωής έχει μεγαλώσει δραματικά με συνέπεια να έχουν αυξηθεί οι Βρετανοί πολίτες που ζουν σε καθεστώς ανέχειας. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «μέχρι το 2020, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, ένα εκατομμύριο παιδιά σε αυτή τη χώρα θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Οι εφτά αρχηγοί συμφώνησαν πως το ΕΣΥ είναι το πιο πολύτιμο δημόσιο αγαθό που έχει η Βρετανία, με τη Νίκολα Σέρτζεν, την αρχηγό του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, να λέει πως είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησής του. Ο Μίλιμπαντ υπογράμμισε ότι χρειάζονται οχτώ δισεκατομμύρια στερλίνες μέχρι το τέλος της επόμενης πενταετίας για να ξαναγίνει το ΕΣΥ λειτουργικό και να εξυπηρετεί χωρίς προβλήματα του Βρετανούς πολίτες.

Τόνισε ότι αυτά τα χρήματα θα τα βρει από φόρους που θα επιβάλει η κυβέρνησή του μεταξύ άλλων στις πολυτελείς κατοικίες, τα hedge funds και τα υψηλά κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της καπνοβιομηχανίας κ.ά. «Με αυτά τα χρήματα θα προσλάβουμε περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και θα περιοριστούν οι τεράστιες ουρές στα νοσοκομεία». Ο Κάμερον απάντησε πως ένα δυνατό ΕΣΥ χρειάζεται μια ισχυρή οικονομία και γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το οικονομικό πρόγραμμα και μετά να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο το ΕΣΥ αλλά και άλλοι κοινωνικοί φορείς.

Ο αρχηγός του UKIP ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βρετανική οικονομία «πηγάζουν από τους μετανάστες οι οποίοι έχουν κατακλύσει τη χώρα». Οπως τόνισε, η Βρετανία δεν μπορεί να απορροφά κάθε χρόνο 300.000 νέους μετανάστες, επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτοί επιβαρύνουν το ΕΣΥ με δύο δισεκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο. Για να λάβει την απάντηση από τον Κλεγκ ότι δεν μπορούν να διασπείρουν φόβο στη βρετανική κοινωνία καθώς υπάρχει και καλή μετανάστευση η οποία ωφελεί την οικονομία. «Η Βρετανία πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους για να προσφέρει δουλειές και να δέχεται νέα μυαλά».

Νέα γενιά

Ολοι παραδέχτηκαν ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τη βρετανική οικονομία και, όπως επισημάνθηκε, θα είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που η νέα γενιά θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή εκπαίδευση για όλους τους νέους, τόνισε ο Μίλιμπαντ και υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τα ετήσια δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων από τις 9.000 στερλίνες που είναι σήμερα στις 6.000, ενώ ο Κάμερον τόνισε ότι την τελευταία πενταετία δημιουργήθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει άλλες τόσες τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΕΥΡΩΠΗ
Η... πέτρινη στήλη με τις έξι «εντολές»
Μια πέτρινη στήλη πάνω από 2,5 μέτρα ύψος, στην οποία θα έχουν χαραχθεί οι έξι βασικές θέσεις του προεκλογικού μανιφέστου των Εργατικών, θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ. Αυτό...
Η... πέτρινη στήλη με τις έξι «εντολές»
ΕΥΡΩΠΗ
Ανεβαίνουν οι Εργατικοί, παραληρεί ο Φάρατζ
Ο Εντ Μίλιμπαντ κέρδισε στη δεύτερη προεκλογική τηλεμαχία, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 35% θεωρεί ότι ο επικεφαλής των Εργατικών και υποψήφιος πρωθυπουργός ήταν καλύτερος από όλους....
Ανεβαίνουν οι Εργατικοί, παραληρεί ο Φάρατζ
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο πιθανό από ποτέ το Brexit
«Οποιαδήποτε μορφή κρίσης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενισχύει τους ευρωσκεπτικιστές» επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Kings College του Λονδίνου, Αναντ Μένον, όταν...
Πιο πιθανό από ποτέ το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Τελικά... δέχεται 20.000 Σύρους
Η Βρετανία θα υποδεχθεί τελικά 20.000 Σύρους πρόσφυγες σε 5 χρόνια. Αυτό ανακοίνωσε χθες το απόγευμα μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλάζοντας έτσι την απόφαση που είχε πάρει μόλις πριν από...
Τελικά... δέχεται 20.000 Σύρους
ΕΥΡΩΠΗ
«Απαράδεκτες» εικόνες στο Καλέ
«Εντελώς απαράδεκτες». Ετσι χαρακτήρισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, μέσα στη βρετανική Βουλή, τις εικόνες των εκατοντάδων μεταναστών που τρέχουν πίσω από φορτηγά, με την ελπίδα να σκαρφαλώσουν στην καρότσα τους και να...
«Απαράδεκτες» εικόνες στο Καλέ
ΕΥΡΩΠΗ
Μήνυμα κατά της λιτότητας
«Αν νομίζουν ότι κέρδισαν τον πόλεμο της λιτότητας στις 7 Μαΐου, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούν». Αυτό δήλωσε ο Λεν ΜακΚλάσκι, ο γενικός γραμματέας της Unite Union, της μεγαλύτερης ένωσης εργαζομένων στη...
Μήνυμα κατά της λιτότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας