• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.2°C / 17.3°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.3°C / 17.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.0°C / 17.7°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 10.6°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 17.4°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 20.2°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  0 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 15.7°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 22.1°C
  4 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 17.5°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 16.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 17.8°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  46%

Στο Europe Talks το φετινό βραβείο Ζαν Μονέ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη μεγάλη ευρωπαϊκή καμπάνια διαλόγου «Europe Talks», την οποία διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα De Zeit και στην οποία από την Ελλάδα συμμετείχε μόνο η «Εφ.Συν», μαζί με άλλα 15 μεγάλα μέσα της Ε.Ε., απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Ζαν Μονέ, του λεγόμενου αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Δύο εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές έφερε κοντά πάνω από 16.000 Ευρωπαίους, που συναντήθηκαν σε ζευγάρια από διαφορετικές χώρες, ταυτόχρονα – μέσω βιντεοσύνδεσης ή από κοντά- προκειμένου να συζητήσουν για τον αντίκτυπο της Ε.Ε. στη ζωή των πολιτών και σε κοινά θέματα όπως το περιβάλλον, η υπηκοότητα ή η μετανάστευση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για τη βράβευση του Europe Talks.

Επίσης, σημειώνει ότι η καμπάνια της Zeit Online «υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην ευρωπαϊκή ενοποίηση» και ότι «σε όλα τα επίπεδα, τα μέσα ενημέρωσης – έντυπα, τηλεόραση ή ιστοσελίδες- είναι ένας απαραίτητος πυλώνας της επικοινωνίας μας και της αμοιβαίας κατανόησης».

«Πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές κάποιες εφημερίδες αποφάσισαν να εστιάσουν σε εθνικούς υποψηφίους, εθνικά θέματα συζήτησης και εθνικές προοπτικές. Άλλες αποφάσισαν αντιθέτως να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα τους εαυτούς τους και έτσι να μας φέρουν πιο κοντά. Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος αυτό παραμένει πολύ σημαντικό», προστίθεται.

Η ομάδα του «Europe Talks» (από αριστερά προς δεξιά): Petra Stuiber (Der Standard), Martin Aagaard (Politiken), Alice Kantor (Financial Times), Χρήστος Καλλιμάνης (Εφ.Συν.), Raimo Poom (Delfi Estonia), Jan-Frederik Abbeloos, Klaartje Bonnaire, Koen Vidal, Lies Lecomte (De Standaard), Tina Boeykens (De Standaard), Philip Faigle (ZEIT ONLINE), Martin Kotynek (Der Standard, Fotocredit: Peter Rigaud), Γεωργία Σάκκουλα (Εφ.Συν), Sebastian Horn (ZEIT ONLINE), Hannah Sarney (Financial Times), Adrienne Klasa (Financial Times), Leonie Eland (ZEIT ONLINE), James Sandy (Financial Times), Ingus Bērziņš, Jānis Bagātais (Delfi Latvia), Michael Jarlner (Politiken), Joanna Kao (Financial Times), Joanna Krawczyk (Gazeta Wyborcza), Jochen Wegner (ZEIT ONLINE), Juhani Saarinen, Laura Saarikoski (Helsingin Sanomat), Lilah Raptopoulos (Financial Times), Maria Exner (ZEIT ONLINE), Maria Manner (Helsingin Sanomat), Mikołaj Chrzan (Gazeta Wyborcza), Jarno Hartikainen (Helsingin Sanomat) Sigve Indregaard, Sten Inge Jørgensen (Morgenbladet), Alessio Sgherza (Repubblica), Zsolt Wilhelm (Der Standard). Not in this picture: Joe Sinclair, Richard Topping, Margot Tiounine (Financial Times). Juha Roininen, Tiina Rajamäki, Elina Pikkarainen, Mika Ranta, Anna-Liina Kauhanen, Jenni Virtanen, Annamari Sipilä, Valtteri Parikka, Klaus Welp, Esa Mäkinen (Helsingin Sanomat), Andreas Müller, Silvia Windisch, Judith Wohlgemuth (Der Standard).

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε το πανεπιστήμιο Τιράνων για το πολυετές πρόγραμμά του με τίτλο «η αλβανική κοινωνία προς πλήρη ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οικογένεια», που στόχο είχε να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές σπουδές στην Αλβανία, εστιάζοντας στην ενσωμάτωση μέσω της συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και της διάδοσης των ευρωπαϊκών αξιών.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 300 φοιτητές, 30 ερευνητές, ΜΚΟ και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Αν και τελικά η Ε.Ε. αποφάσισε να βάλει «πάγο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, βραβεύτηκαν οι διοργανωτές του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού προγράμματος για την αφοσίωσή τους στον στόχο να φέρουν την Αλβανία ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην Ε.Ε.

Την τρίτη θέση κατέκτησε το project «Toi d’Europe», για το οποίο δύο νέες γυναίκες ταξίδεψαν στην Ευρώπη επί 18 μήνες προκειμένου να συλλέξουν τις καταθέσεις τουλάχιστον 300 νέων σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ε.Ε. Αποτέλεσμα ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για τη νέα γενιά της Ε.Ε και μια ζωντανή υπενθύμιση ότι «η Ευρώπη δεν είναι η ένωση κρατών αλλά ανθρώπων», κατά τα λόγια του Μονέ, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για το βραβείο.

Το βραβείο, που θεσμοθετήθηκε το 2018, θα απονέμεται σε ετήσια βάση στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα γέννησης του Γάλλου οραματιστή της Ε.Ε.

Η φετινή βράβευση οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η συμμετοχή υποψηφιοτήτων ήταν αυξημένη κατά 2/3 σε σχέση με το 2018.

ΕΥΡΩΠΗ
Οι Ευρωπαίοι μιλάνε για την Ευρώπη που θέλουν
Πάνω από 21.000 άνθρωποι από 33 χώρες έλαβαν μέρος στη μεγάλη καμπάνια Europe Talks, 200 από αυτούς κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, ανά ζευγάρια, για να μιλήσουν για όλα αυτά που τους χωρίζουν αλλά και τους ενώνουν...
Οι Ευρωπαίοι μιλάνε για την Ευρώπη που θέλουν
Ευρωπαϊκή Ένωση - Βρυξέλλες
MEDIA
Η Ευρώπη συζητάει, εσύ θα συμμετέχεις;
Στα τέλη Μαΐου εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες για να εκλέξουν τους καινούργιους αντιπροσώπους τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως πόσο καλά γνωριζόμαστε οι πολίτες της Ευρώπης; Κι αν...
Η Ευρώπη συζητάει, εσύ θα συμμετέχεις;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Η Ευρώπη συζητά»
Εκατό ζευγάρια συνομιλητών από διαφορετικές χώρες, που απάντησαν εκ διαμέτρου αντίθετα στις ερωτήσεις της έρευνας για το «Europe Talks», θα συνομιλήσουν στις Βρυξέλλες.
«Η Ευρώπη συζητά»
ΕΥΡΩΠΗ
Συντονιστείτε στο Europe Talks 2020 [Live]
Από τις 2 έως τις 4 η ζωντανή αναμετάδοση της μεγάλης διαδικτυακής εκδήλωσης Europe Talks 2020, με πάνω από 6.000 ζευγάρια συνομιλητών. Η πανδημία στο επίκεντρο της συζήτησης, αλλά και θέματα αμιγώς της Ε.Ε.
Συντονιστείτε στο Europe Talks 2020 [Live]
ΕΥΡΩΠΗ
Ευχολόγια και... ξόρκια
Η έντονη ανησυχία για την «ιστορική» είσοδο της Ακροδεξιάς στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για την αβεβαιότητα που προκύπτει στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας μετά...
Ευχολόγια και... ξόρκια
ΕΥΡΩΠΗ
Ξεχειλίζει η οργή για τις συλλήψεις δημοσιογράφων
Οργή και σφοδρές επικρίσεις ακολούθησαν τη νέα επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 1.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της αντιπολιτευτικής εφημερίδας «Cumhuriyet»...
Ξεχειλίζει η οργή για τις συλλήψεις δημοσιογράφων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας