Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
12.4° 9.2°
0 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
9.6° 4.6°
1 BF
75%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 9.4°
2 BF
86%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
1 BF
100%
Βέροια
Αίθριος καιρός
6°C
6.6° 4.0°
1 BF
72%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
0°C
2.9° 0.4°
2 BF
93%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.1° 9.1°
2 BF
85%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
7.9° 6.8°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
58%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.0° 9.0°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
3 BF
63%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
1°C
5.1° 0.9°
1 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 3.5°
1 BF
82%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.8°
2 BF
57%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
12.1° 8.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
1 BF
84%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
7.2° 4.7°
2 BF
83%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
3.2° 3.2°
0 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ταβίτ Ισχανιάν, πρόεδρος της Κ.Ε. του κόμματος Ντασνάκ και βουλευτής στη Βουλή του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) | «Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει τα πετροδολάρια, εμείς έχουμε το φρόνημα»

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ένας αρμενικός αυτόνομος θύλακας μέσα στο κομμουνιστικό Αζερμπαϊτζάν που μετά τον πόλεμο μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, ο οποίος ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, απέκτησε την ανεξαρτησία του. Η Δημοκρατία του Αρτσάχ, όπως ονομάζουν το κράτος τους οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα-μέλος του ΟΗΕ. Οι επιθέσεις των Αζέρων στο Καραμπάχ είναι συχνές, με τελευταία «τον πόλεμο των τεσσάρων ημερών», του 2016.

Το Ντασνάκ είναι το αρχαιότερο κόμμα της Αρμενίας (ιδρύθηκε το 1890) και το ισχυρότερο στην πολυάνθρωπη αρμενική διασπορά. Εκπροσωπείται στα Κοινοβούλια των Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αρμενίας και Λιβάνου. Αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικό κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού και είναι μέλος στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Το Ντασνάκ είναι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα στη Βουλή του Αρτσάχ και συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

• Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Εσείς βρεθήκατε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2016, όταν μας επιτέθηκαν για άλλη μία φορά οι Αζέροι. Από τότε, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πάντα η ασφάλεια των κατοίκων. Οι Αζέροι δεν σταμάτησαν ποτέ τις απειλές εναντίον μας τα τελευταία 25 χρόνια. Ολες μας οι σκέψεις, η ζωή μας, η οικονομία, ο πολιτισμός μας, η διακυβέρνηση, όλα στρέφονται γύρω από αυτή την απειλή.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει τα πετροδολάρια και έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονα όπλα. Εμείς έχουμε το φρόνημα και υπερασπιζόμαστε τα εδάφη των προγόνων μας, τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας. Γι’ αυτό και έχουμε καταφέρει να αποκρούσουμε όλες τις επιθέσεις που μας έκαναν και να αντισταθούμε.

Γίνονται προσπάθειες για διάλογο από την ομάδα του Μινσκ (με επικεφαλής τις Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν), ωστόσο το Καραμπάχ δεν λαμβάνει επίσημα μέρος στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αν και θα το θέλαμε. Πιστεύουμε ότι χωρίς τη συμμετοχή μας στον διάλογο δεν μπορεί να βρεθεί λύση.

• Την άνοιξη του 2020 θα έχετε στο Καραμπάχ προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ποια είναι η δική σας ιδιαιτερότητα;

Διαφέρουμε από την Ευρώπη, γιατί το διακύβευμα είναι άλλο, δεν είναι απλά η διακυβέρνηση. Η διατήρηση της ειρήνης είναι το πρωταρχικό για εμάς και βεβαίως η ενότητα του λαού, καθώς μόνο με την ενότητα μπορούμε να αντισταθούμε στις εξωτερικές απειλές. Με πρωτοβουλία του Ντασνάκ, κάνουμε διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα για κοινό προεδρικό υποψήφιο και συγκλίσεις σε βασικά θέματα. Στόχος είναι πάντα η εθνική ενότητα καθώς το ζήτημα της ύπαρξής μας ως χώρας είναι υπεράνω και σημαντικότερο από τις ιδεολογικές διαφωνίες των κομμάτων.

• Πώς εκτιμάτε την αναγνώριση της αρμενικής Γενοκτονίας από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων;

Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς βουλευτές που ψήφισαν με τόσο μεγάλη πλειοψηφία την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αργησαν πολύ, βέβαια, αν σκεφτούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκδώσει ανάλογο ψήφισμα ήδη από το 1987 και ακολούθησε και η Ρωσία. Πιστεύουμε ότι θα ψηφιστεί και από την αμερικανική Γερουσία. Οι λόγοι που το έκαναν τώρα είναι γεωπολιτικοί και σχετίζονται με την τουρκική εισβολή στη Συρία, τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αγκυρας και τον ρωσικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή. Εμείς πάντως, μετά και την ψήφιση από τη Γερουσία, θα διεκδικήσουμε στα αμερικανικά δικαστήρια αποζημιώσεις από την Τουρκία, όπως έκαναν και οι Εβραίοι με τους Γερμανούς.

• Πώς εκτιμάτε την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία;

Τα τελευταία 150 χρόνια οι στόχοι της τουρκικής πολιτικής δεν έχουν αλλάξει, παραμένουν σταθεροί στο όραμα του παντουρκισμού, που έφερε τις σφαγές Αρμενίων και Ποντίων. Οσον αφορά τη Συρία, αυτό το είδαμε στο παρελθόν με την προσάρτηση του Χατάι, αλλά και πρόσφατα, με την κατάληψη του κουρδικού Αφρίν, της Τζαραμπλούς, τη μάχη στο Κομπάνι και τώρα με τη νέα εισβολή. Η Τουρκία αναθεωρεί τις συνθήκες στην πράξη και θέλει να διευρύνει τα εδάφη της εις βάρος άλλων κρατών. Αυτό έγινε και με την Κύπρο το 1974. Σε πολλούς χάρτες στην Τουρκία, το Καραμπάχ και η Αρμενία εμφανίζονται ως τουρκικά εδάφη. Απέναντι στην πολιτική του παντουρκισμού, η μόνη απάντηση μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο και η αντίσταση των λαών στις επεκτατικές βλέψεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Το Αζερμπαϊτζάν έχει τα πετροδολάρια, εμείς έχουμε το φρόνημα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας