Το σκάνδαλο χορήγησης κυπριακής υπηκοότητας και διαβατηρίου μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» στον υπήκοο Μαλαισίας, Τζο Τάεκ Λόου, έναν από τους πλέον καταζητούμενους στον κόσμο για απάτες δισεκατομμυρίων δολαρίων, συγκλονίζει το νησί της Αφροδίτης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», που αποκάλυψε την κυπριακή εμπλοκή στο διεθνές σκάνδαλο, παρενέβη ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β’ προκειμένου να πολιτογραφηθεί ο Λόου σε χρόνο-ρεκόρ.
Ο Μακαριότατος έστειλε (τουλάχιστον) δύο επιστολές (1η και 10 Σεπτεμβρίου 2015) στον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και ζητούσε την πολιτογράφηση του Λόου, ο οποίος θα επένδυε πέντε εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητο στην Αγία Νάπα και ενδιαφερόταν να επενδύσει άμεσα και σε εκτάσεις εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας.
Πέρα από την υλική σχέση που αποκαλύφθηκε (ίσως όχι σε όλη της την έκταση), η πνευματική σχέση του κ. Λόου με τον Μακαριότατο δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης», η επιστολή του αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον υπουργό καταλήγει και με πνευματικές ευχές: «Εκφράζοντάς σας τις ευχαριστίες μας για την κατανόηση, ευχόμαστε πλούσιες τις ευλογίες και την ενίσχυση του Κυρίου στα υπουργικά σας καθήκοντα. Ευχέτης προς Κύριον, ο Κύπρου Χρυσόστομος (με κόκκινο μελάνι)».
Την εποχή εκείνη, το 2015, ο Λόου δεν ήταν ακόμη κατηγορούμενος, ωστόσο ήταν ύποπτος για την κατάρρευση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας, 1MDB, και για απάτες δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπόθεση που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε όλο τον κόσμο.
Είναι απορίας άξιο με βάση ποιον μηχανισμό και ποια κριτήρια, με ποιες δικλίδες ασφαλείας και ποιες αμερόληπτες διαδικασίες πέρασε (στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, μία μέρα μόλις μετά τη δεύτερη επιστολή του Μακαριότατου) ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου η πολιτογράφηση του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία με «νονό» τον αρχιεπίσκοπο και πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί η δυσφήμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υποπτες διαδρομές
Ας σημειωθεί ότι το 2014, δηλαδή έναν χρόνο πριν από την επίμαχη υπόθεση, η Κύπρος είχε θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Δηλαδή πριν τι γινόταν;
Ερώτημα προκύπτει και για τη διαδρομή του χρήματος που κατέθεσε ο Λόου για να πάρει το ακίνητο στην Κύπρο και το διαβατήριο. Κατατέθηκε σε κυπριακή τράπεζα, όπως ορίζει ο νόμος για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει ξέπλυμα;
Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με τις «χρυσές βίζες» και τα διαβατήρια στην Κύπρο, τον ρόλο των τραπεζών και των εταιρειών διαμεσολάβησης, καλό θα ήταν να ερευνήσει κάποιος και το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Το πρόσφατο σκάνδαλο με τα κινεζικά κεφάλαια που ήρθαν στην Ελλάδα για αγορά κατοικίας μέσω POS ίσως ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, που έλιωσε με την άφεση αμαρτιών που έδωσε ο νέος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει το ξέπλυμα χρήματος, μέσω POS, παρά μόνο η ανάπτυξη.
Το θέμα μάλλον πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, αλλά μέχρι τότε, καλό είναι να υπάρξει διαφάνεια και να μάθουμε ποιοι καλοί άνθρωποι πήραν -πληρώνοντας με νόμιμης προέλευσης χρήματα;- ελληνικά διαβατήρια για να κινούνται ελεύθερα στη ζώνη Σέγκεν, καθώς είναι πλέον συμπολίτες μας.
Πώς «βούλιαξε» το επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας
Ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας και διεθνούς φήμης χρηματιστής γεννήθηκε στη Μαλαισία και έχει Κινέζους προγόνους. Εγινε γνωστός όταν το 2015, λίγο πριν πάρει το κυπριακό διαβατήριό του, ξέσπασε το σκάνδαλο του επενδυτικού ταμείου 1MDB της Μαλαισίας.
Το ταμείο συστάθηκε το 2009, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ και σύμβουλο τον Τζο Τάεκ Λόου προκειμένου να αποτελέσει -όπως έλεγαν τότε- το όχημα που θα οδηγούσε τη χώρα στην ανάπτυξη και θα αξιοποιούσε τη δημόσια περιουσία της Μαλαισίας.
Στις 10 Μαρτίου 2015 ο γενικός εισαγγελέας της Μαλαισίας άρχισε έρευνα για το 1MDB το οποίο εν τω μεταξύ είχε καταρρεύσει. Το 2016 η Ιnterpol εξέδωσε ερυθρά αναγγελία για τον Λόου.
Μετά την ήττα του Ραζάκ στις εκλογές του 2018, αποκαλύφθηκε ότι αντί για κέρδη, το ταμείο είχε χρέη 11,73 δισ. δολάρια, ενώ, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές που έκαναν δική τους έρευνα, έχουν κλαπεί με μεταφορά σε προσωπικούς λογαριασμούς πάνω από 4,5 δισ. δολάρια. Στην υπόθεση χρεοκοπίας του ταμείου εμπλέκεται και η Goldman Sachs η οποία βοήθησε στην έκδοση ομολόγου οκτώ δισ.
Οι αρχές της Μαλαισίας συνέλαβαν τον πρώην πρωθυπουργό και έβγαλαν διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον σύμβουλό του, Λόου, ο οποίος εν τω μεταξύ διέφυγε και εκινείτο ανά τον κόσμο με το κυπριακό διαβατήριό του, καθώς το μαλαισιανό διαβατήριο είχε παρακρατηθεί από τις αρχές.
Ο Λόου φέρεται να δημιούργησε μια σειρά από παρένθετες εταιρείες-κελύφη, μέσω των οποίων διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων κατέληξε σε προσωπικούς του λογαριασμούς. Ο ίδιος αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο.
Ερευνάται επίσης από τις δικαστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ έχει έρθει σε συμβιβασμό και θα επιστρέψει ένα δισ. δολάρια. Η ειρωνεία είναι πως ο Λόου ήταν και σύμβουλος εταιρείας παραγωγής της ταινίας «Ο λύκος της Wall Street». Η έρευνα εις βάρος του στις ΗΠΑ σχετίζεται με την προέλευση των χρημάτων που επένδυσε στην παραγωγή της ταινίας.
Η δίκη στη Μαλαισία αναμένεται να αρχίσει το 2020, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην πρωθυπουργό, Νατζίμπ Ραζάκ (αντιμετωπίζει 32 κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), αλλά ο σύμβουλός του και επίσης κατηγορούμενος, ο Κύπριος πλέον Τζο Τάεκ Λόου, προς το παρόν διαφεύγει
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας