Η ιταλική κυβέρνηση διχάζεται και πάλι σε σχέση με το πώς πρέπει να διαχειριστεί, σε διεθνές επίπεδο το προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσε ανοιχτά ότι η συμφωνία με τη Λιβύη (η οποία δίνει στην Τρίπολη το κύριο δικαίωμα ελέγχου των μεταναστευτικών ροών) μπορεί ενδεχομένως να βελτιωθεί, αλλά δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
«Θα συζητήσουμε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μνημονίου συνεργασίας, με κύριο αίτημα να βελτιωθούν οι συνθήκες στα κέντρα παραμονής των μεταναστών στη Λιβύη», δήλωσε ο Ντι Μάιο. Κέντρα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί πραγματικές φυλακές -με κακοποιήσεις και βασανιστήρια- από σειρά ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Παρά τις τόσες κριτικές που ασκήθηκαν στη σκληρή γραμμή «μηδενικής ανοχής» του Ματέο Σαλβίνι, οι Πεντάστεροι δεν αλλάζουν πορεία πλεύσης με καθοριστικό τρόπο και επαναλαμβάνουν (όπως και ο γραμματέας της Λέγκας) πως «είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι αποβιβάσεις από 170.000 μειώθηκαν στις 2.000».
Την ίδια ώρα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν από τη Ρώμη να θέσει τέλος στη συνεργασία με την Τρίπολη και υπενθυμίζουν ότι «αν δεν υπάρξει μια σαφής κίνηση, αύριο αυτό το μνημόνιο συνεργασίας θα ανανεωθεί αυτόματα για άλλη μια τριετία».
Το όλο θέμα διχάζει, λοιπόν, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την ίδια την κυβερνητική συμμαχία των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος: ενώ ο Ντι Μάιο υπερασπίζεται τη στρατηγική που υιοθετήθηκε έως τώρα, ο γραμματέας των Δημοκρατικών Νικόλα Τζινγκαρέτι, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Rai, τάχθηκε υπέρ μιας ουσιαστικής αλλαγής των συμφωνιών με τη Λιβύη. Και είκοσι βουλευτές διαφόρων πολιτικών δυνάμεων με επιστολή τους εξέφρασαν επίσης το αίτημα για ολικό πάγωμα της σύμπραξης με τη λιβυκή κυβέρνηση.
Πέρα από τις δηλώσεις και τις επίσημες θέσεις, πάντως, είναι σαφές ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι θέμα που όλα τα κόμματα χειρίζονται με μεγάλη «προσοχή». Και η Κεντροαριστερά, δηλαδή, ξέρει καλά ότι η Λέγκα εκμεταλλεύεται την υπόθεση στον ανώτατο βαθμό και δεν θέλει να φανεί υπερβολικά ελαστική.
Ολα γίνονται στον βωμό της πρόθεσης ψήφου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 104 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν επί έντεκα ημέρες στο πλοίο Ocean Viking μπόρεσαν να αποβιβαστούν μόνον αφού έγιναν, την Κυριακή, οι τοπικές εκλογές στην περιφέρεια Ούμπρια της κεντρικής Ιταλίας. Εστω κι αν είχε ήδη συμφωνηθεί ανακατανομή των «απελπισμένων της θάλασσας» σε Γαλλία και Γερμανία, όλοι θεώρησαν ότι οι ψηφοφόροι δεν θα έπρεπε ουσιαστικά να «ενοχληθούν» με το όλο πρόβλημα, πριν από το τέλος της προεκλογικής περιόδου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας