Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γερμανία: επικράτηση της Αριστεράς στη Θουριγγία

Τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους βασικούς υποψήφιους στις εκλογές της Θουριγγίας. Από αριστερά η Ανια Ζίγκεσμουντ των Πράσινων (πήρε 5,2%), ο Βόλφγκανγκ Τίφενζεε των Σοσιαλδημοκρατών (8,2%), ο Μάικ Μόρινγκ των Χριστιανοδημοκρατών (21,8%), ο Μπόντο Ράμελο της Αριστεράς (31%), ο συντονιστής της συζήτησης Κρίστιαν Μίλερ και ο Μπιορν Χέκε του ακροδεξιού AfD (23,4%).

AP Photo/Jens Meyer
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γερμανία: επικράτηση της Αριστεράς στη Θουριγγία

  • A-
  • A+

Βαριά ήττα στο κρατίδιο της Θουριγγίας στην Ανατολική Γερμανία υπέστησαν τα δύο κόμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, στις τοπικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Αριστερά πρώτη φορά στα χρονικά, όμως αυτή η ιστορική νίκη επισκιάζεται από τη φοβερή άνοδο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που διπλασίασε τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2014 και είναι δεύτερη πολιτική δύναμη.

Οι δημοσκοπήσεις, που είχαν προηγηθεί των εκλογών και προμήνυαν πολιτικό σεισμό στη Θουριγγία, επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω. Ο αριστερός Μπόντο Ράμελο, πρωθυπουργός του κρατιδίου από το 2014, με τη συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, κατάφερε όχι απλώς να διαχειριστεί τη φθορά της διακυβέρνησης αλλά να αυξήσει τα ποσοστά που είχε πάρει με την Αριστερά από το 28,2% πριν από πέντε χρόνια στο 31%.

Πλην όμως οι κυβερνητικοί του εταίροι δεν είχαν την ίδια τύχη. Οι Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στο 8,2%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό στο κρατίδιο, από το 12,4% που είχαν στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και οι Πράσινοι υποχώρησαν από το 5,7% στο 5,2%, ενώ σε όλα τα άλλα κρατίδια καταγράφουν αύξηση των ποσοστών τους.

Ο κίνδυνος να επικρατήσει το ακροδεξιό AfD και μάλιστα με επικεφαλής τον Μπγιορν Χέκε, από τους πιο ακραίους εθνικιστές του κόμματος, έθεσε σε λειτουργία τα ανακλαστικά του εκλογικού σώματος και έφερε κύμα συσπείρωσης προς το πρόσωπο του Μπόντο Ράμελο.

Η συμμετοχή την Κυριακή ήταν 64,9% από 52,7% στις προηγούμενες εκλογές και οι μετακινήσεις προς τον μετριοπαθή υποψήφιο της Αριστεράς ήταν κυρίως από τους Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Από την άλλη, στους Χριστιανοδημοκράτες, που ήταν στις προηγούμενες τοπικές εκλογές πρώτο κόμμα, με 33,5%, αλλά δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, οι μετακινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις ήταν αθρόες, με αποτέλεσμα να καταγράψουν μία τεράστια ήττα με ποσοστό μόλις 21,8%.

Ενα μικρό ποσοστό των δυσαρεστημένων συντηρητικών ψηφοφόρων πήγε στο Φιλελεύθερο FDP που κατάφερε οριακά να μπει στη νέα τοπική Βουλή με 5%, όμως το μεγαλύτερο στράφηκε προς το ακροδεξιό AfD, το οποίο πήρε 23,4% από 10,6% που είχε πάρει το 2014.

Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ανατολική Γερμανία, στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, τον Σεπτέμβριο, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να περιορίσουν τις εκλογικές ζημιές και να αφήσουν πίσω το AfD. Στη Θουριγγία όμως είναι αμφίβολο εάν μπορούν να διαχειριστούν τη βαριά αποδοκιμασία που εισέπραξαν.

Ο γραμματέας του CDU Π. Τσίμιακ έκανε λόγο για μια πικρή μέρα και έσπευσε να αποκλείσει κάθε συνεργασία με την Αριστερά, λέγοντας ότι «ο λόγος που είχε δοθεί πριν από τις εκλογές ισχύει και μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξει συμμαχία του CDU με το Die Linke ή το AfD». Ωστόσο, ο επικεφαλής του CDU στη Θουριγγία Μ. Μόρινγκ, αν και αναγκασμένος να ακολουθεί αυτή την ώρα την κεντρική γραμμή του κόμματος, επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να σκεφτούμε με σύνεση τι είναι σημαντικό για το κρατίδιό μας και πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τη δημοκρατία».

Στη νέα τοπική Βουλή, με 90 έδρες, η Αριστερά παίρνει 29, το AfD 22, οι Χριστιανοδημοκράτες 21, οι Σοσιαλδημοκράτες 8 και οι Πράσινοι με τους Φιλελεύθερους από 5. Μια επανάληψη της προηγούμενης συμμαχίας Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων δεν δίνει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Οι Φιλελεύθεροι επίσης αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής και, έτσι, στην περίπτωση που δεν δεχθούν να συνεργαστούν οι Χριστιανοδημοκράτες, ο Μπόντο Ράμελο πρέπει να συμβιβαστεί με μία κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα έχει την ανοχή των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Μ. Ράμελο δήλωσε ότι θα αρχίσει αμέσως τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα, πλην του AfD, για τη διαμόρφωση μιας κυβερνητικής συμφωνίας, απευθύνοντας πρόσκληση και προς τους Χριστιανοδημοκράτες. «Ολα τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να είναι σε θέση να συνομιλούν μεταξύ τους», τόνισε ο νικητής των εκλογών και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει πολύ γρήγορα από τη νέα Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να αρθεί η αίσθηση αβεβαιότητας.

ΕΥΡΩΠΗ
Ευρύτατη συμμαχία απέτρεψε νίκη της ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία
Είναι η πρώτη φορά που οι Χριστιανοδημοκράτες συνεργάζονται με την Αριστερά, έστω και σε επίπεδο δημοτικών εκλογών, και αυτή η συνεργασία στο Γκέρλιτς ανοίγει το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας και σε επίπεδο...
Ευρύτατη συμμαχία απέτρεψε νίκη της ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Το φάντασμα της Ακροδεξιάς αλλάζει τη στάση της Μέρκελ
Να κλείσει τις ρωγμές της Ενωσης CDU/CSU και να περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά, τους Φιλελεύθερους και την Ακροδεξιά του ΑfD, προσπαθεί λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες η Ανγκελα Μέρκελ. Χθες το...
Το φάντασμα της Ακροδεξιάς αλλάζει τη στάση της Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Το άστρο του Σουλτς δεν λάμπει πια αλλά και της Μέρκελ... δεν βγάζει μάτια
Εξι εβδομάδες πριν από τις κάλπες στη Γερμανία, δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των κομμάτων έχουν παγιωθεί παρά το γεγονός ότι οι δείκτες δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών υποχωρούν - και...
Το άστρο του Σουλτς δεν λάμπει πια αλλά και της Μέρκελ... δεν βγάζει μάτια
ΕΥΡΩΠΗ
Χέρι-χέρι χριστιανοδημοκράτες και φασίστες στη Θουριγγία
Τουλάχιστον αμήχανη ήταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου μόλις αναγγέλθηκε η σύμπραξη-έκπληξη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με το ακροδεξιό AfD στις τοπικές εκλογές της Θουριγγίας.
Χέρι-χέρι χριστιανοδημοκράτες και φασίστες στη Θουριγγία
ΕΥΡΩΠΗ
Μαθήματα και... παθήματα από τις τοπικές εκλογές σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο
Τα πράγματα στην Ανατολική Γερμανία πάνε από το κακό στο χειρότερο για την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ - κι ας δηλώνουν ικανοποιημένες οι ηγεσίες.
Μαθήματα και... παθήματα από τις τοπικές εκλογές σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο
ΕΥΡΩΠΗ
Αναμενόμενος πολιτικός σεισμός
​Ενα νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνει το αποτέλεσμα των χθεσινών τοπικών εκλογών στη Βαυαρία. Οι Χριστιανοκοινωνιστές με ιστορικές απώλειες χάνουν την αυτοδυναμία, αλλά έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν...
Αναμενόμενος πολιτικός σεισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας