Η Ιταλία, τελικά, δεν έχει γυρίσει σελίδα. Η απόδειξη έφτασε από τις περιφερειακές εκλογές της περιοχής της Ούμπρια, στις οποίες η υποψήφια του Ματέο Σαλβίνι κατάφερε να υπερισχύσει με 57% των ψήφων. Συνολικά, η Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, στο τοπικό αυτό τεστ, μπόρεσαν να εξασφαλίσουν το 50% των ψήφων. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του Φόρτσα Ιτάλια κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη, από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να αγγίξουν ούτε το 6%.
Η Κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια είχαν επιχειρήσει να συνεργαστούν για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση και να υποστηρίξουν έναν αυτόνομο υποψήφιο περιφερειάρχη. Αλλά δεν μπόρεσαν να πείσουν πάνω από το 37% των ψηφοφόρων και είναι σαφές ότι το πείραμά τους απέτυχε και ότι στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Φυσικά, ο γραμματέας της Λέγκας και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι άρχισε να θριαμβολογεί. Ζητά και πάλι πρόωρες εκλογές, θεωρεί ότι η κυβέρνηση συνεργασίας των Πεντάστερων με το Δημοκρατικό Κόμμα θα πέσει πολύ σύντομα και πανηγυρίζει για την κατάρρευση του αριστερού φρουρίου της Ούμπρια: διότι τα τελευταία πενήντα χρόνια την είχαν κυβερνήσει πάντα προοδευτικές περιφερειακές συμμαχίες.
Ξεκάθαρο μήνυμα
Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι η περιοχή αυτή μετρά μόλις επτακόσιες χιλιάδες κατοίκους με δικαίωμα ψήφου και ότι, όπως λέει ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 2% του ιταλικού πληθυσμού. Αλλά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η έστω και περιορισμένης βαρύτητας αυτή εκλογική αναμέτρηση δείχνει ότι, προς το παρόν, η δεύτερη κυβέρνηση Κόντε δεν κατάφερε να ανακόψει την ανοδική πορεία της Λέγκας και των υπόλοιπων ακραίων συμμάχων της.
Πρόκειται για μια φανατική όσο και λαϊκιστική βαθιά Δεξιά, η οποία στέλνει λίγα και απλοϊκά μηνύματα. Τα κυριότερα είναι: «όχι στους μετανάστες», «θέλουμε θεαματική μείωση των φόρων» και «ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη».
Στην αντίπερα όχθη, οι Δημοκρατικοί και τα Πέντε Αστέρια δεν κατάφεραν, έως τώρα, να δημιουργήσουν μια αμεσότερη σχέση με τους πολίτες. Πριν από δύο μήνες κατηγορήθηκαν ότι συμφώνησαν να συγκυβερνήσουν τη χώρα, μόνο και μόνο για να μη χάσουν την εξουσία. Και μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν παρουσίασαν πειστικά δείγματα γραφής για να διαψεύσουν τους επικριτές τους.
Τσακώθηκαν επί δύο εβδομάδες για το ποιος από τους δύο θα έπρεπε να έχει το πάνω χέρι στην κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού και έδωσαν την εντύπωση ότι αυτό που τους ενδιαφέρει, κυρίως, είναι να μη δυσαρεστήσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, έστω κι αν φοροδιαφεύγουν.
Κυβερνητικές προτεραιότητες
Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να ξεκινήσει μια ειλικρινής όσο και δύσκολη συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και το πώς μπορεί να περιοριστεί η διαρκής αύξηση των ποσοστών της άκρας Δεξιάς. Διότι μέχρι την ερχόμενη άνοιξη πρόκειται να κληθούν στις κάλπες οι κάτοικοι άλλων εφτά περιφερειών της χώρας, μεταξύ των οποίων της Τοσκάνης και του Βένετο.
Αν δεν αλλάξει κάτι, ο Σαλβίνι είναι πιθανό να ζητήσει και πάλι -με όλο και μεγαλύτερη έμφαση– την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας