Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιέζει ο Τζόνσον να γίνει σήμερα ψηφοφορία για τη συμφωνία του
Jessica Taylor/House of Commons via AP

Πιέζει ο Τζόνσον να γίνει σήμερα ψηφοφορία για τη συμφωνία του

  • A-
  • A+

Στη διενέργεια ψηφοφορίας επί της νέας συμφωνίας του Brexit, που έκανε ο Μπόρις Τζόνσον την περασμένη εβδομάδα, προσβλέπει άμεσα η βρετανική κυβέρνηση, όπως τονίζει η Ντάουνιγνκ Στριτ.

Τώρα, ο Τζόνσον θέλει ένα καθαρό «ναι» ή «όχι» στη συμφωνία, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η επιστολή της Βουλής να οδηγήσει σε καθυστερήσεις».

Έτσι, η κυβέρνηση θα κάνει σήμερα μια δεύτερη προσπάθεια να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή για να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία, χωρίς την τροπολογία Λέτγουιν, που ψηφίστηκε το Σάββατο και υποχρέωσε τον Τζόνσον να ζητήσει την αναβολή του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομοθεσίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απ’ την Ντάουνινγκ Στριτ σημείωναν ότι «η τροπολογία Λέτγουιν μετέτρεψε την ψηφοφορία του Σαββάτου σε κάτι ανούσιο και αρνήθηκε στους βουλευτές και στον κόσμο τη δυνατότητα να τερματίσουν την αβεβαιότητα».

«Η Βουλή πρέπει να διεξαγάγει μια ψηφοφορία πάνω στη συμφωνία. Οι βουλευτές θέλουν να σεβαστούν το δημοψήφισμα όπως υποστηρίζουν… ή θέλουν να προκαλέσουν απογοήτευση και να ακυρώσουν τελικά το Brexit;», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει σήμερα στη Βουλή τη νομοθεσία που απαιτείται για την εφαρμογή της συμφωνίας για το Brexit, το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Όμως το θέμα της ψηφοφορίας έγκειται στην κρίση του προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, που είναι άγνωστο τι θα πράξει και σίγουρα θα μπορούσε να αποκλείσει μια τέτοια συζήτηση με την αιτιολογία ότι θα ήταν μια δεύτερη συζήτηση για το ίδιο θέμα.

Χθες, Κυριακή, υπουργοί επέμεναν ότι στην κυβέρνηση εξακολουθούν να πιστεύουν πως έχουν επαρκή υποστήριξη για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή και η χώρα να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

Οι ελπίδες του Τζόνσον να κερδίσει καθαρή πλειοψηφία στο σχέδιο του για το Brexit ψαλιδίζονται από μια νέα απειλή που προέκυψε τη νύχτα της Κυριακής, καθώς οι Εργατικοί ξεκαθάρισαν πως αναζητούν συμφωνία με τους αντάρτες των Τόρις και το βορειοϊρλανδικό DUP για τροπολογίες που θα αναγκάσουν τον πρωθυπουργό είτε να αποσύρει από το τραπέζι τη συμφωνία του είτε να αποδεχθεί ένα πιο ήπιο Brexit.

Καθώς οι δύο πλευρές αναζητούν διακαώς κοινοβουλευτική υποστήριξη, ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, ο Κιρ Στάρμερ, ανέφερε ότι οι Εργατικοί προετοιμάζονται να συζητήσουν με τους πρώην συμμάχους του πρωθυπουργού στο DUP για τη δημιουργία μιας καλύτερης συμφωνίας.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε. εξετάζει το πώς θα απαντήσει στο αίτημα του Λονδίνου για παράταση, αλλά σημειώνει πως οι εξελίξεις του Σαββάτου στο βρετανικό κοινοβούλιο δεν σημαίνουν ότι η συμφωνία απορρίφθηκε. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοίνωσε ότι ενημερώνει τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών-μελών, θα ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times,η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο, εάν ο Τζόνσον δεν καταφέρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει προτείνει.

Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα –την 1η ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο– εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Δεν πρόκειται πάντως να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου.

ΕΥΡΩΠΗ
Στάση αναμονής από E.E. μετά την... ανώνυμη επιστολή για παράταση του Brexit
Δεν θα πάρει ακόμη αποφάσεις η Ε.Ε. για το αίτημα παράτασης του Brexit, όπως αυτό κατατέθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον. Οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν ποια θα είναι η τύχη της συμφωνίας...
Στάση αναμονής από E.E. μετά την... ανώνυμη επιστολή για παράταση του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Tο καλύτερο ξέπλυμα γίνεται στο «Λόντονγκραντ»
Η επιρροή της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και δη στις δημοκρατικές διαδικασίες του είναι πλέον «η νέα κανονικότητα» ● Εκθεση-κόλαφος της διακομματικής επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας του βρετανικού...
Tο καλύτερο ξέπλυμα γίνεται στο «Λόντονγκραντ»
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: πολύ λίγα σε πολύ λίγους
Το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 30 δισ. στερλινών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρίσι Σουνάκ, είναι μικρό σε σχέση με τα αντίστοιχα σε χώρες της Ε.Ε. και ευνοεί τις ελάχιστες μεγάλες...
Βρετανία: πολύ λίγα σε πολύ λίγους
ΕΥΡΩΠΗ
Η διπλωματική απάντηση Τζόνσον για το ταξίδι του πατέρα του και το «καρφί» για καραντίνα
Απαντήσεις για το ταξίδι του πατέρα του στην Ελλάδα, παρά την απαγόρευση των απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία, κλήθηκε σήμερα να δώσει ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς το θέμα απασχόλησε τον διεθνή και ελληνικό Τύπο.
Η διπλωματική απάντηση Τζόνσον για το ταξίδι του πατέρα του και το «καρφί» για καραντίνα
ΕΥΡΩΠΗ
Χαμηλές προσδοκίες από τη συμμετοχή Τζόνσον στη συζήτηση με τους ηγέτες της Ε.Ε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα συμμετάσχει σήμερα σε βιντεοδιάσκεψη με τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη μελλοντική σχέση της χώρας του με το μπλοκ των 27, αλλά αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν τρέφουν...
Χαμηλές προσδοκίες από τη συμμετοχή Τζόνσον στη συζήτηση με τους ηγέτες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Επιτροπή για την καταπολέμηση φυλετικών ανισοτήτων ανακοίνωσε η Βρετανία
«Αυτό που θέλω πραγματικά να κάνω ως πρωθυπουργός είναι να αλλάξω τη ρητορική, ώστε να σταματήσουμε το αίσθημα της θυματοποίησης και των διακρίσεων», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Επικρίσεις από την...
Επιτροπή για την καταπολέμηση φυλετικών ανισοτήτων ανακοίνωσε η Βρετανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας