Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισχυρή άνοδος των Πρασίνων, πρώτοι οι δεξιοί λαϊκιστές στην Ελβετία
Ennio Leanza/Keystone via AP

Ισχυρή άνοδος των Πρασίνων, πρώτοι οι δεξιοί λαϊκιστές στην Ελβετία

  • A-
  • A+

Σημαντικά εκλογικά κέρδη για τους Πράσινους στην Ελβετία που ευελπιστούν να ενταχθούν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της χώρας, ενώ η Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου παρέμεινε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη βλέποντας όμως το ποσοστό της να συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, οι Πράσινοι είναι πλέον τέταρτο κόμμα στο Εθνικό Συμβούλιο (κάτω Βουλή), ξεπέρασαν το Κόμμα των Δημοκρατών Χριστιανών και έχουν μόλις μία έδρα λιγότερη από το Φιλελεύθερο Ριζοσπαστικό Κόμμα. 

Αναλυτικότερα, οι Πράσινοι εξασφάλισαν 17 επιπλέον έδρες στην κάτω Βουλή, ή συνολικά 28 έδρες (13,2% των ψήφων), έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι Φιλελεύθεροι Πράσινοι επίσης κατέγραψαν αλματώδη άνοδο, από τις 9 στις 16 έδρες στην κάτω Βουλή (7,8% των ψήφων).

Τα ισχυρότερα κόμματα ιστορικά μοιράζονται τα επτά ομοσπονδιακά υπουργεία βάσει της λεγόμενης «μαγικής» φόρμουλας. Μετά τις εκλογές αυτές, στις οποίες σημειώθηκε «τεκτονική αλλαγή», θα πρέπει «πιθανόν να συζητήσουμε μια νέα», έκρινε η πρόεδρος των Πρασίνων, η Ρέγκουλα Ριτς. Υπέρ της ιδέας έσπευσαν να ταχθούν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Σήμερα η Ένωση του Δημοκρατικού Κέντρου, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Φιλελεύθερο Ριζοσπαστικό Κόμμα μοιράζονται το καθένα δύο υπουργεία, ενώ το έβδομο έχουν οι Δημοκράτες Χριστιανοί.

«Παλίρροια σε εθνική κλίμακα το αποτέλεσμα των εκλογών»

Για την οικολογική οργάνωση Greenpeace, «το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δίνει σαφή εντολή στο κοινοβούλιο» της Ελβετίας. Ήταν κάτι «περισσότερο από κύμα, ήταν παλίρροια σε εθνική κλίμακα», σχολίασε ο πολιτολόγος, Πασκάλ Σκιαρινί. 

Όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα πρώτης γραμμής στην Ελβετία, όπου οι εμβληματικοί παγετώνες των Άλπεων έχουν χάσει περίπου το 10% του όγκου τους μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι εκκλήσεις που απευθύνει μεταξύ άλλων η Γκρέτα Τούνμπεργκ και οι διαδηλωτές του κινήματος «Παρασκευές για το μέλλον» βρήκαν ιδιαίτερη απήχηση στη χώρα 8,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου αρκετές πόλεις και καντόνια κήρυξαν «κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης» και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις «απεργίες για το κλίμα». 

Το πόσο μεγάλη θα αποδειχθεί η ισχυροποίηση των οικολογικών κομμάτων παραμένει ένας από τους αγνώστους της ελβετικής εκλογικής εξίσωσης για τα 200 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου (κάτω Βουλή), που αναδεικνύονται με αναλογικό σύστημα, αλλά και τα 46 μέλη του Συμβουλίου των Κρατιδίων (άνω Βουλή), που εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα, σε δύο γύρους. Η ημερομηνία διεξαγωγής του β΄ γύρου διαφέρει ανά καντόνι.

«Γερνούν» οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου

Σε συνεχή άνοδο από τη δεκαετία του 1990, οι δεξιοί λαϊκιστές της Δημοκρατικής Ένωσης του Κέντρου, οι αφίσες των οποίων, με ξενοφοβική αποφορά, πυροδοτούν συχνά πολεμικές, βγήκαν εξασθενημένοι από τη χθεσινή ψηφοφορία, χάνοντας 12 έδρες (25,6% των ψήφων, έναντι 29,4% το 2015) και περιοριζόμενοι σε συνολικά 54 έδρες.

Το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα ήταν το μόνο που κατήγγειλε την «κλιματική υστερία» και αντέτεινε ότι το «ουσιαστικό ζήτημα», πριν συζητηθεί το «να σώσουμε τον πλανήτη» είναι να προασπιστεί «η ελβετική εθνική κυριαρχία».

Όμως, η εκλογική του βάση γερνάει, δεν καταφέρνει να προσελκύσει τους νεότερους ψηφοφόρους, ενώ σε βάρος του είναι επίσης το γεγονός πως το μεταναστευτικό έχει πλέον πάψει να μεσουρανεί στα πρωτοσέλιδα.

Θα αλλάξει η «μαγική φόρμουλα»;

Οι Σοσιαλδημοκράτες (κεντροαριστερά, 39 έδρες), οι Φιλελεύθεροι Ριζοσπάστες (δεξιά, 29 έδρες) και οι Χριστιανοδημοκράτες (κέντρο, 25 έδρες) είδαν την πολιτική τους ισχύ να μειώνεται.

Για τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κριστιάν Λεβρά, «δεν είναι πλέον λογικό το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η κυβέρνηση) να είναι σε αυτό το στάδιο πιο δεξιό απ’ ό,τι το κοινοβούλιο».

Με δεδομένο πάντως ότι τα δύο οικολογικά κόμματα έχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμαχήσουν τον Δεκέμβριο, όταν θα αναδειχθούν τα μέλη της επόμενης κυβέρνησης.

Γνώστες των ελβετικών πολιτικών πραγμάτων επισημαίνουν ότι οι οικολόγοι είναι υποχρεωμένοι να αποπειραθούν να εδραιώσουν την ισχύ τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, σε τέσσερα χρόνια, πριν διεκδικήσουν υπουργείο, όπως απαιτεί ο κανόνας πριν αλλάξει η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Τέλος, για τον διορισμό υπουργών είναι απαραίτητη η στήριξη της άνω Βουλής, όπου οι Φιλελεύθεροι Πράσινοι είναι απόντες. Οι Πράσινοι έχουν μόλις μία έδρα, αλλά η δύναμή τους σε αυτή ενδέχεται να αυξηθεί.

ΕΥΡΩΠΗ
Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Άνοδος των Πρασίνων, γιγάντια αποχή
Ένα «πράσινο κύμα» σάρωσε τη Γαλλία στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος LREM (Η Δημοκρατία Εμπρός), να κατατοπίζονται με...
Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Άνοδος των Πρασίνων, γιγάντια αποχή
ΕΥΡΩΠΗ
Η κλιματική αλλαγή κυριαρχεί στην ατζέντα των ελβετικών εκλογών
Τη σύνθεση του νέους τους κοινοβουλίου καλούνται να εκλέξουν σήμερα οι Ελβετοί με τα περιβαλλοντικά ζητήματα να κυριαρχούν στην ατζέντα, κάτι που ενδέχεται να ωφελήσει το κόμμα των Πρασίνων.
Η κλιματική αλλαγή κυριαρχεί στην ατζέντα των ελβετικών εκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Και τώρα αρχίζει το μεγάλο παζάρι
Με αποδυναμωμένα τα δυο μεγάλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου και χωρίς σαφείς πλειοψηφίες, έχει αρχίσει ήδη η μεγάλη διαπραγμάτευση για τα αξιώματα εξουσίας. Πρώτη δοκιμασία η προεδρία της Κομισιόν.
Και τώρα αρχίζει το μεγάλο παζάρι
ΕΥΡΩΠΗ
Σκα Κέλερ: Να παλέψουμε από κοινού κατά των ακροδεξιών
Την ανάγκη «να παλέψουμε από κοινού κατά των ακροδεξιών σχηματισμών και κατά της επίθεσης εναντίον της δημοκρατίας» υπογράμμισε η επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων, Σκα Κέλερ, αφού αναμένεται αύξηση της...
Σκα Κέλερ: Να παλέψουμε από κοινού κατά των ακροδεξιών
ΕΥΡΩΠΗ
Η Εση πλήγωσε κι άλλο το Βερολίνο
Μετά τη Βαυαρία και η Εση έστειλε σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας προς τους εταίρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο. ● Σε δεινή θέση Μέρκελ και Νάλες, σε δημοσκοπικό κατήφορο και τα τρία κόμματα του...
Η Εση πλήγωσε κι άλλο το Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού
Ισχυρούς τριγμούς στους εταίρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο προκαλεί ο σχεδόν καταποντισμός των εκλεκτών της στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Εση. Σε δεινή θέση η καγκελάριος Άνγκελα...
Κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας