• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  90%

Τα «αόρατα σύνορα» στην ιρλανδική νήσο

Photo/Peter Morrison
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμόγελα ανακούφισης από τους ηγέτες των 27

 • A-
 • A+

Με ανακούφιση δέχθηκαν οι ηγέτες των «27» την επίτευξη συμφωνίας με τη βρετανική κυβέρνηση για μια συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι εργασίες της διήμερης συνόδου κορυφής. Βέβαια, απομένει να ψηφιστεί το Σάββατο η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά στο στρατόπεδο των εταίρων επικρατεί αισιοδοξία ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα τα καταφέρει.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των «27» Μισέλ Μπαρνιέ, «ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι θα περάσει». Το μπαλάκι βρίσκεται πάλι στο Λονδίνο...

Ολοι οι ηγέτες χαιρέτισαν την πολυπόθητη συμφωνία, η οποία χαρακτηρίστηκε «δίκαιη και ισορροπημένη» από τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Είναι μια απόδειξη της δέσμευσής μας να βρίσκουμε λύσεις», είπε περιχαρής ο Λουξεμβούργιος.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου προκειμένου να μπει στις ράγες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016. Η πρώτη, την οποία διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι, απορρίφθηκε τρεις φορές από τους Βρετανούς βουλευτές και οδήγησε στην παραίτηση της πρωθυπουργού.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και επικεντρώθηκαν στα γνωστά επίμαχα προβλήματα:

α) να αποφευχθεί η επιστροφή σε «σκληρά» σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που αποτελεί μέλος της Ε.Ε., και της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελεί επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου,
β) να ρυθμιστεί το θέμα των τελωνειακών ελέγχων μεταξύ των δύο πλευρών,
γ) να διευθετηθεί το δικαίωμα συγκατάθεσης επί της συμφωνίας των αρχών της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με άλλα λόγια, έπρεπε να βρεθούν λύσεις για το ιρλανδικό πρόβλημα που να γίνουν αποδεκτές από τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Μπέλφαστ. Η νέα συμφωνία ικανοποιεί τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, αλλά το Μπέλφαστ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις. Το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Παράλληλα, η Σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον «γκρινιάζει» και ζητά νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκοτίας. Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, η νέα συμφωνία περιλαμβάνει μια «νέα προσέγγιση» για το ιρλανδικό.

Ο πολύπλοκος μηχανισμός του backstop της συμφωνίας με την Τερέζα Μέι, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Μπέλφαστ και το Λονδίνο, εγκαταλείπεται.

Τα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας είναι:

α) οι ευρωπαϊκοί τελωνειακοί κανονισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει ελέγχους στα σύνορα,
β) η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει τελωνειακά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου για την ενιαία αγορά. Ετσι, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιβάλλουν δασμούς σε τρίτες χώρες, εφόσον τα προϊόντα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δεν κινδυνεύουν να εισαχθούν στην ενιαία αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται δασμοί της Ε.Ε.,
γ) για τον ΦΠΑ προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά,
δ) θα υπάρχει «μηχανισμός συναίνεσης» της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το τοπικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, αλλά μπορεί να παραταθεί για ένα ή δύο χρόνια, εάν συμφωνηθεί από κοινού. Η συμφωνία, είπε, προσφέρει «νομική ασφάλεια» τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Οδηγός επιβίωσης σε ένα άτακτο Brexit
Εάν το Η.Β. αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, θα καταστεί τρίτη χώρα χωρίς μεταβατικές ρυθμίσεις. Σήμερα το πρώτο μέρος του οδηγού, που αφορά γενικά τους Ευρωπαίους πολίτες
Οδηγός επιβίωσης σε ένα άτακτο Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Το διαζύγιο του αιώνα είναι πια γεγονός
Τα πυροτεχνήματα και οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν σηματοδότησαν και το οριστικό διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. ύστερα από 47 χρόνια συνύπαρξης ● Ολες οι... καυτές πατάτες πλέον στα χέρια του Μπόρις...
Το διαζύγιο του αιώνα είναι πια γεγονός
ΕΥΡΩΠΗ
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας και το τέλος του Erasmus στη Βρετανία
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε και την αποχώρηση της χώρας του από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας και το τέλος του Erasmus στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
«Ύστατη προσπάθεια» συμφώνησαν Βρυξέλλες - Λονδίνο
Σε κοινή τους δήλωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές είχαν την ευθύνη να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τα εκκρεμή ζητήματα.
«Ύστατη προσπάθεια» συμφώνησαν Βρυξέλλες - Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Παραμένει ορθάνοιχτο το χάσμα του Brexit
Χωρίς κατάληξη οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου.
Παραμένει ορθάνοιχτο το χάσμα του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο πιθανό το Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία, λένε και οι δύο πλευρές
Η πρόεδρος της Κομισιόν πληροφόρησε τους 27 ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση άνευ εμπορικής συμφωνίας στο τέλος του έτους είναι πλέον περισσότερο πιθανή, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή....
Πιο πιθανό το Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία, λένε και οι δύο πλευρές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας