Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Την Πέμπτη τα σπουδαία για το Brexit
AP Photo

Την Πέμπτη τα σπουδαία για το Brexit

  • A-
  • A+
Ξεκαθαρίζει το τοπίο στη Σύνοδο Κορυφής ● Τι είπε ο Μπόρις Τζόνσον στους υπουργούς του ● «Μάχη» με τους σκληρούς και το ιρλανδικό DUP ● Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης.

Στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η οποία διεξάγεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για μία προσωρινή τεχνική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του Brexit. 

Διπλωματικές πηγές αναμένουν «συνολική υποστήριξη» από την κυβέρνηση του Λονδίνου και συμπληρώνουν πως «οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί».

Οι συνομιλίες που προηγήθηκαν φέρεται να είχαν στο επίκεντρο εκκρεμότητες όπως το καθεστώς του ΦΠΑ. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά το Brexit με μοναδική εξαίρεση τον ΦΠΑ.

Σίγουρος εμφανίστηκε νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί και πως θα μπορέσουν να την εγκρίνουν οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο. 

«Θέλω να πιστεύω ότι μια συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και πως θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Τουλούζη.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει ότι σε λίγες ώρες θα υπάρξει «σαφήνεια» για το Brexit. «Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα. Οι βάσεις για τη συμφωνία είναι έτοιμες», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μετέδωσε το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

Θέμα ωρών εκτιμά ο Τουσκ πως είναι η συμφωνία

AP Photo

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, αλλά ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούσαν ότι μια παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη, ακόμη και εάν ολοκληρωθούν θετικά οι διαπραγματεύσεις.

«Ακόμη περιμένουμε ένα σήμα από την άλλη πλευρά του Καναλιού (σ.σ. Μάγχη) ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης «Πολλά μπορούν να συμβούν μεταξύ των συζητήσεων στο υπουργικό, με το DUP και τους οπαδούς του σκληρού Brexit».

Αισιόδοξος ο Μπαρνιέ παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις

AP Photo

Τι είπε ο Μπόρις στους υπουργούς του

Νωρίτερα, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για μερικές ώρες με τον Μισέλ Μπαρνιέ να έχει κρίσιμη συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. και τον Μπόρις Τζόνσον να ενημερώνει το δικό του υπουργικό συμβούλιο, αλλά και την επιτροπή των σκληρών του Brexit.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού, Τζέιμς Σλακ, ο Τζόνσον δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα» είπε στους υπουργούς του για να συμπληρώσει ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα για συμφωνία» στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα έχει περαιτέρω συναντήσεις με το βορειοιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) η στήριξη του οποίου είναι κομβικής σημασίας για να περάσει η όποια συμφωνία από το Κοινοβούλιο.

Το πλάνο του Τζόνσον είναι να κλείσει μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια να την παρουσιάσει στους βουλευτές σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο.

«Μάχη» με υπουργούς, «σκληρούς» του Brexit και... Βορειοϊρλανδούς

AP Photo

Το DUP διατηρεί επιφυλάξεις

Βασική τροχοπέδη στα σχέδια του Τζόνσον, ο οποίος έχει ήδη αποδεχτεί συγκεκριμένες υποχωρήσεις στο ζήτημα των τελωνειακών ελέγχων στην Ιρλανδία, είναι το βορειοιρλανδικό κόμμα (DUP) το οποίο έχει εκφράσει εξαρχής σημαντική διαφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος στα θέματα του Brexit, Σάμι Γουίλσον, εξέφρασε τις ανησυχίες του DUP στην διακομματική επιτροπή της Βουλής για το Brexit. 
Βρετανία-ΕΕ-Brexit: Τις επιφυλάξεις του DUP για το σχέδιο του Brexit παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο εκπρόσωπος του βορειοϊρλανδικού κόμματος για την αποχώρηση

Αν και δεν είπε ότι το DUP αντιτάσσεται στο σχέδιο που συζητείται, εξέφρασε στον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ τις διαφωνίες του κόμματός, όχι τόσο για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα τελωνεία, αλλά για το ζήτημα της αφαίρεσης της δυνατότητας του βέτο από το DUP σε μελλοντικές διευθετήσεις, όπως αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιό του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η στέρηση αυτής της δυνατότητας θα παραβίαζε τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (σύμφωνα με την οποία τα σημαντικά θέματα που αφορούν την επαρχία θα πρέπει να υποστηρίζονται τόσο από τα ενωτικά κόμματα όσο και από τα εθνικιστικά στη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας), ενώ το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση θα «μειώσει» τις εξουσίες της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας - η οποία ωστόσο παραμένει ανενεργή εδώ και τρία χρόνια.

Επιπλέον, επικαλέστηκε δηλώσεις αξιωματούχων που ισχυρίζονται ότι, εάν παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στις επιχειρήσεις της βόρειας επαρχίας της Βρετανίας 500 εκατομμύρια λίρες επιπλέον και ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα περίμεναν αποζημίωση για τα επιπλέον κόστη.

Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ απάντησε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα συμφωνία για τη βόρεια Ιρλανδία και σχετικά με το θέμα της συναίνεσης στη βορειοϊρλανδική συνέλευση περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία του Μπέλφαστ.
 

ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ενώ η κλεψύδρα αδειάζει
Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στα αιτήματα των Ευρωπαίων για τα ιρλανδικά σύνορα όμως, η συμφωνία δεν έχει ακόμα κλείσει.
Brexit: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ενώ η κλεψύδρα αδειάζει
ΕΥΡΩΠΗ
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το Brexit
Οι τελικές λεπτομέρειες φαίνεται πως έχουν απομείνει για να «δώσουν τα χέρια» Λονδίνο και Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε..
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
«Μπόρις έχεις μέχρι τα μεσάνυχτα…»
Διορία ελάχιστων ωρών φέρεται να έδωσαν οι Βρυξέλλες στη βρετανική κυβέρνηση για να δεχθεί τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις στο ζήτημα του Brexit. Διαψεύδει το Λονδίνο.
«Μπόρις έχεις μέχρι τα μεσάνυχτα…»
ΕΥΡΩΠΗ
«Μη ικανοποιητική η βρετανική πρόταση για το Brexit»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συζήτησης για το Brexit μετά την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ. Διαβεβαιώσεις Τζόνσον ότι οι Βρετανοί θα συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν...
«Μη ικανοποιητική η βρετανική πρόταση για το Brexit»
ΕΥΡΩΠΗ
«Αδύνατη» μια έγκαιρη συμφωνία για το Brexit
Συνέχεια στην αποτυχία για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μοιάζει αδύνατο να γίνει με συμφωνία εντός της προθεσμίας.
«Αδύνατη» μια έγκαιρη συμφωνία για το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας