Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραίτηση Ακιντζί ζητούν κοινοβουλευτικά κόμματα στα Κατεχόμενα

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί

AP Photo/Petros Karadjias

Παραίτηση Ακιντζί ζητούν κοινοβουλευτικά κόμματα στα Κατεχόμενα

  • A-
  • A+

Η πλειονότητα των κομμάτων του «κοινοβουλίου» στα Κατεχόμενα ζητούν την παραίτηση του Μουσταφά Ακιντζί, μετά την ανάρτησή του στο Facebook με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία. Στη συνεδρίαση του σώματος τόσο ο πρωθυπουργός της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης Ερσίν Τατάρ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησαν τη σύσταση επιτροπής της «Βουλής». Επίσης, αναμένεται μια κοινή δήλωση των κομμάτων με τις θέσεις επί του θέματος.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, που η θητεία του λήγει την άνοιξη του 2020, έχει εκλεγεί με τη λαϊκή ψήφο (τον Απρίλιο του 2015) και δεν έχει διοριστεί από τη «Βουλή» στα Κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2018, το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση αποτελείται σήμερα από έναν συνασπισμό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του κεντρώου Λαϊκού Κόμματος

Στην ανάρτησή του, ο Ακιντζί ανέφερε ότι στην τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία «χύνεται αίμα» και πως «μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις "ναι " ή " όχι . Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου η Συρία να μπορεί να φροντίσει τα δικά της σύνορα και εδάφη υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει νέα οπτική στις σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών και κάνοντας παραλληλισμούς με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επισήμανε:

«Το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική γλώσσα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία · όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Ειρηνική Άνοιξη" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».
 
Ωστόσο η δήλωση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, τόσο στην Τουρκία όπου ο Ερντογάν τη χαρακτήρισε «απολύτως αμετροεπή» όσο και στα Κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο.

Στη συνεδρίαση του τουρκοκυπριακού «κοινοβουλίου», σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης την παραίτηση Ακιντζί ζητούν και το εθνικιστικό Κόμμα Αναγέννησης, με τον ηγέτη του Ερχάν Αρικλί να υποστηρίζει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρέπει να ζητήσει ξανά την ψήφο του λαού.

Ο «βουλευτής» του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Ζεκί Τσελέρ, πάντως τον υποστήριξε, λέγοντας είπε ότι γίνονται προσπάθειες διχασμού του «λαού», προσθέτοντας πως όταν ο κ. Ακιντζί μίλησε για αιματοχυσία αναφερόταν και στο αίμα των Τούρκων στρατιωτών και ότι όλοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην κριτική τους στον Μουσταφά Ακιντζί, που προκαλεί διχασμό στην κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις λέξεις που χρησιμοποιούν και πως υπάρχουν κάποια σημεία στη δήλωση Ακιντζί που δεν θα έπρεπε να είχαν ειπωθεί με αυτό τον τρόπο. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ασκείται κριτική στην «προεδρία», αλλά όχι στον βαθμό που γίνεται προσβολή ή λιντσάρισμα.

Επίσης, το μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, αν και καταδίκασε την προσπάθεια λιντσαρίσματος του Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα έπρεπε να είχε εκφραστεί υποστήριξη προς την Τουρκία από την πρώτη μέρα.

Πάντως, το κλίμα στα Κατεχόμενα είναι πολύ βαρύ κατά του Μουσταφά Ακιντζί, με εθνικιστικές οργανώσεις να αφήνουν μαύρο στεφάνι στο «προεδρικό» και κάλεσαν τον Ακιντζί να παραιτηθεί. Επίσης, εξέδωσαν διακήρυξη στην οποία τον κατηγορούν ότι πλήττει τη φήμη του ψευδοκράτους και τους δεσμούς με την Τουρκία.

«Από πότε η υπεράσπιση της ειρήνης είναι έγκλημα;»

Απάντηση στους επικριτές του που φτάνουν να συζητούν ακόμη και την διαγραφή από κόμμα του, λόγω των δηλώσεων του για την τουρκική εισβολή στη Συρία, έδωσε μέσω του λογαριασμού στο Facebook o Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Στο κείμενο που ανήρτησε αναρωτιέται: «Από πότε η υπεράσπιση της ειρήνης είναι έγκλημα; Ποιος κερδίζει όταν αυτή η επιθυμία (για ειρήνη) κατηγορείται και δυσφημείται;».

Επίσης, μιλώντας στην εφημερίδα «Χαμπέρ Τουρκ», είπε ότι η δήλωσή του έχει παρεξηγηθεί και ότι στην αναφορά του για διάλογο δεν εννοούσε τον διάλογο με την οργάνωση ΡΚΚ, αλλά με τη Συρία.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε: «Όπως είπα και στον κ. Ερντογάν και θα το λέω πάντα, δεν χρειάζονται οι πόλεμοι, δεν χρειάζονται νέα θύματα. Αυτή είναι μια άποψη μου που στηρίζω και επαναλαμβάνω πάντοτε».

Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι καταλαβαίνουν το σκεπτικό πίσω από τις απόψεις του και πρόσθεσε ότι «όλοι στην Κύπρο  ξέρουν σε τι αναφέρομαι. Είμαι παλιός πολιτικός και ξέρουν όλοι που στέκομαι και τι αντιπροσωπεύω».
 
«Δεν εννοώ να αρχίσει ο διάλογος με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε.
 
«Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία. Το μήνυμα μου παρεξηγήθηκε λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης» ανέφερε.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ακιντζί για το δημοψήφισμα στην Τουρκία
Την ευχή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία να συμβάλει θετικά για το μέλλον της Τουρκίας, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί που έστειλε επιστολές τόσο στον...
Ο Ακιντζί για το δημοψήφισμα στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
«Είμαι εδώ για υποστήριξη» είπε ο Μπ. Τζόνσον από την Κύπρο
Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Κυπριακό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, δίνοντας συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την ηγετική...
«Είμαι εδώ για υποστήριξη» είπε ο Μπ. Τζόνσον από την Κύπρο
ΕΥΡΩΠΗ
Κλίμα δυσπιστίας πριν την τριμερή για το Κυπριακό
Δέκα ημέρες πριν την άτυπη τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, το κλίμα δυσπιστίας φαίνεται να κυριαρχεί. Την ίδια...
Κλίμα δυσπιστίας πριν την τριμερή για το Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
Σ. Σοϊλού: Από Δευτέρα θα αρχίσουμε να στέλνουμε τζιχαντιστές στη Δύση
Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να μετατραπεί σε «ξενοδοχείο τζιαντιστών» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής μας χώρας.
Σ. Σοϊλού: Από Δευτέρα θα αρχίσουμε να στέλνουμε τζιχαντιστές στη Δύση
ΕΥΡΩΠΗ
Σκληρό πόκερ Ερντογάν με φόντο τα πετρέλαια
Εκ νέου απειλεί την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τις πύλες στους πρόσφυγες ● Τι θα συζητήσει την Τετάρτη στη συνάντηση με Τραμπ ● Το Πεντάγωνο ερευνά καταγγελίες ότι η Τουρκία εξόπλισε με αμερικανικά όπλα Σύρους...
Σκληρό πόκερ Ερντογάν με φόντο τα πετρέλαια
ΕΥΡΩΠΗ
Πέντε νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εξήγγειλε ο Ερντογάν
Πράσινο φως να συνεχιστούν το 2020 οι δισδιάστατες έρευνες 3 χιλιάδων χλμ και τρισδιάστατες έρευνες 20 χιλιάδων 707 χλμ. έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για πέντε γεωτρήσεις για...
Πέντε νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εξήγγειλε ο Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας