Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κλιματική αλλαγή απειλεί 500 εκατ. ανθρώπους στη Μεσόγειο

Βάρκα στην ξερή τεχνητή λίμνη της Εντρεπένας στη Μούρθια της Ισπανίας - φωτ. αρχείου

AP Photo/Bernat Armangue, File

Η κλιματική αλλαγή απειλεί 500 εκατ. ανθρώπους στη Μεσόγειο

  • A-
  • A+

Πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι, οι κάτοικοι των χωρών της Μεσογείου, βρίσκονται λίγα βήματα πριν από το χείλος της καταστροφής, εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έρευνα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας και Οικολογίας, με έδρα τη Γαλλία, η περιοχή αυτή υπερθερμαίνεται ταχύτερα από τον μέσο όρο στον υπόλοιπο πλανήτη, όπου οι επιπτώσεις είναι σοβαρότερες από άλλα μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βόλφγκανγκ Κράμερ, η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο έχει ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, απόδειξη ότι η υπερθέρμανση εδώ γίνεται με ρυθμό 20% ταχύτερο από ό,τι αλλού στη Γη.

Όπως τονίζει αν δεν ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 2,2 βαθμούς Κελσίου έως το 2040 και πιθανώς τους 3,8 βαθμούς έως το 2100.

Πρώτη και βασική συνέπεια θα είναι να περιέλθουν μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες σε κατάσταση φτώχειας περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαιτίας της ξηρασίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, για την οποία εργάστηκαν 80 επιστήμονες, θα παρουσιαστούν στη Βαρκελώνη σήμερα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κράμερ, πρώτη φορά διεξήχθη μια τόσο μεγάλη έρευνα για την περιοχή και τα στοιχεία είναι εξόχως ανησυχητικά, ενώ οι συνέπειες για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών θα είναι συντριπτικές.
 
Αυτές θα αφορούν κατ' αρχάς την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, που εκτιμάται ότι έως το 2100 θα ξεπεράσει το ένα μέτρο, ένα από τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για όλο τον πλανήτη. Άνοδος του επιπέδου της θάλασσας αυτού του ύψους θα επηρεάσει το ένα τρίτο των κατοίκων της Μεσογείου. Μόνο στην Αφρική, 37 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνέψουν πολύ σοβαρά. Πρώτη επίπτωση θα είναι αλάτωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων στα δέλτα και σε εκβολές ποταμών όπως ο Νείλος, ο Έβρος (στην Ισπανία), ο Ροδανός και ο Πο. 

Επόμενη συνέπεια θα είναι η έλλειψη πόσιμου νερού, τα κύματα ξηρασίας και οι καύσωνες. Οι ξηρασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1950 και σύμφωνα με την έκθεση, αν και η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο είναι μικρότερη από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, οι κάτοικοι της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλη έλλειψη πόσιμου νερού.

Εκτιμάται ότι γύρω στο 2040, 250 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν από υδάτινη φτώχεια, καθώς θα είναι διαθέσιμα μόλις 1.000 κυβικά νερού κατ' άτομο ετησίως, ενώ αυτή η έλλειψη αναμένεται να αυξήσει τις συγκρούσεις στην περιοχή.

Άλλες επιπτώσεις θα αφορούν την υγεία και την επάρκεια τροφίμων, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα αυξηθούν οι θάνατοι και οι ασθένειες, σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, ειδικά στις πόλεις, που θα μετατραπούν σε νησίδες θερμότητας.

Επιπλέον, η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα, των εδαφών και των υδάτων εξαιτίας της ρύπανσης και της μόλυνσης θα περιορίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλή και υγιή τρόφιμα.

«Ποσοστό 90% των αλιευμάτων στη Μεσόγειο έχουν υποστεί υπεραλίευση και αναμένεται ότι το μέσο βάρος των αλιευμάτων θα μειωθεί κατά 49% έως το 2050», τονίζουν οι επιστήμονες.

Άλλη σοβαρή συνέπεια είναι η απώλεια οικοσυστημάτων, καθώς όπως αναφέρεται «πολλά από αυτά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τις αλλαγές στη χρήση γη, τη μόλυνση και την υπερεκμετάλλευση». Ήδη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ω συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχουν χαθεί το 41% των ζώων, μεταξύ των οποίων και τα θαλάσσια θηλαστικά. Επίσης έχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί των μεδουσών, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, οι πληθυσμοί του κουνουπιού-τίγρη, αλλά και η εμφάνιση ειδών-εισβολέων που βλάπτουν τα «ιθαγενή» είδη ψαριών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι για μεγα-πυρκαγιές, όπως τις χαρακτηρίζουν, αυξάνονται διαρκώς, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και αλλαγής του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ εκτιμάται ότι στο μέλλον οι καμένες περιοχές μπορεί να αυξηθούν έως και 40% -κι αυτό με το πιο αισιόδοξο σενάριο, της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βόλφγκανγκ Κράμερ, η λήψη μέτρων είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει άμεσα σε όλη τη Μεσόγειο και ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς πρέπει να βοηθήσει ώστε οι οικονομίες του Νότου να παραμείνουν σταθερές. Επίσης, θα πρέπει οι οικονομίες του Βορρά να εφαρμόσουν πολιτικές συμβατές με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: El Pais

ΕΥΡΩΠΗ
Λιγότερες δραστηριότητες, μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση
Οι δορυφόροι δείχνουν μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικές περιοχές όλης της Ε.Ε., εξαιτίας της μειωμένης βιομηχανικής και κυκλοφοριακής δραστηριότητας στις χώρες της Ένωσης.
Λιγότερες δραστηριότητες, μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στις Βρυξέλλες, φόβοι για κλείσιμο συνόρων
Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 στην Ιταλία έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, οι οποίες για πρώτη φορά εξετάζουν τη λήψη έκτακτων μέτρων στο σύνολο της Ε.Ε. καθώς εκτιμούν ότι τα έως σήμερα...
Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στις Βρυξέλλες, φόβοι για κλείσιμο συνόρων
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Τερματίζει τη «Σοφία», ξεκινά επιχείρηση για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
Σε νέα ναυτική αποστολή για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων, που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Ε.Ε.: Τερματίζει τη «Σοφία», ξεκινά επιχείρηση για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
ΕΥΡΩΠΗ
Χοακίν Φίνιξ: «Γίνε βίγκαν»
Προτροπή στους ανθρώπους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να γίνουν βίγκαν απηύθυνε ο διάσημος ηθοποιός Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής μιας διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των ζώων στο...
Χοακίν Φίνιξ: «Γίνε βίγκαν»
ΕΥΡΩΠΗ
Με «συναίνεση της βασίλισσας», νόμος του κράτους η Συμφωνία του Brexit
Γράφτηκε και η προτελευταία λέξη για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε. καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ υπέγραψε τον Νόμο Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Αυτό ήταν το τελευταίο βήμα για την...
Με «συναίνεση της βασίλισσας», νόμος του κράτους η Συμφωνία του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
SOS Μεσόγειος: Η «κυνική Ε.Ε.» αναμένει από τη Λιβύη να κάνει διασώσεις στη Μεσόγειο
Τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωσης SOS Μεσόγειος, τονίζοντας ότι παρά τα «εκατομμύρια ευρώ» βοήθεια που έχει λάβει από την Ε.Ε. η εμπόλεμη Λιβύη...
SOS Μεσόγειος: Η «κυνική Ε.Ε.» αναμένει από τη Λιβύη να κάνει διασώσεις στη Μεσόγειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας