Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα δύσκολα η Ούρσουλα με το «καλημέρα»
AP Photo/Jean-Francois Badias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα δύσκολα η Ούρσουλα με το «καλημέρα»

  • A-
  • A+
Μια πολύπτυχη αναμέτρηση δυνάμεων αναμένεται κατά την ακροαματική διαδικασία που θα αρχίσει σήμερα και η οποία θα κρίνει την καταλληλότητα των μελών της νέας, υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μια πολύπτυχη αναμέτρηση δυνάμεων αναμένεται κατά την ακροαματική διαδικασία προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητα των μελών της νέας, υπό την προεδρία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα αρχίσει από σήμερα μέχρι τις 8 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολύπτυχη, διότι αποτελεί μια ευκαιρία για το επίσης νέο Ευρωκοινοβούλιο να ορθώσει το ανάστημά του στη νέα πρόεδρο, η οποία καθόρισε τις αρμοδιότητες των επιτρόπων, και κατ’ επέκταση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών που τους διόρισαν. Επίσης, θα είναι η πρώτη αναμέτρηση δυνάμεων μεταξύ των πολιτικών ομάδων του σώματος, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, δεδομένου ότι κάθε μέλος της Κομισιόν έχει την πολιτική ετικέτα του.

Η Επιτροπή της Φον ντερ Λάιεν αποτελείται ως γνωστόν από 9 μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ-Χριστιανοδημοκράτες), 10 μέλη της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, πέντε της Ομάδας των Φιλελευθέρων, έναν που πρόσκειται στους ευρωσκεπτικιστές, ένα μέλος της Ομάδας των Πρασίνων και έναν χωρίς πολιτική ετικέτα. Είναι λογικό, λοιπόν, να βρεθούν οι υποψήφιοι επίτροποι μεταξύ διασταυρούμενων πυρών ανάλογα με την πολιτική ετικέτα τους.

Οι εχθροπραξίες, όμως, άρχισαν πριν ακόμη ξεκινήσουν οι ακροάσεις των επιτρόπων και το κλίμα είναι αρκετά φορτισμένο, πέραν του παραδοσιακού ανταγωνισμού μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου, που διψά για περισσότερες αρμοδιότητες, και της Κομισιόν, που έχει χάσει την πολιτική φωνή της και κατηγορείται ότι έχει καταστεί ένα γραφειοκρατικό όργανο που ακολουθεί λίγο-πολύ τις εντολές των κρατών-μελών.

Μην ξεχνάμε ότι ο διορισμός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διορίστηκε από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με την αποδοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δεν έχει πείσει για τις ικανότητές της, παρά τις υποσχέσεις της. Βέβαια, θα έχει την υποστήριξη του ΕΛΚ, το οποίο όμως εξήλθε αποδυναμωμένο από τις εκλογές του Μαΐου, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες...

Πριν, λοιπόν, αρχίσουν οι ακροάσεις των επιτρόπων, η επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε ήδη δύο υποψήφιους επιτρόπους: τη Ρουμάνα Ροβάνα Πλαμπ (Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών), αρμόδια για τις μεταφορές, και τον Ούγγρο Λάζλο Τροσκάνι (ΕΛΚ) που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της γειτονίας-διεύρυνσης.

Η Ρουμάνα κατηγορείται για μια δανειοδότηση από ιδιώτη ύψους 800.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική της εκστρατεία. Στην πατρίδα της και στην Ε.Ε. δήλωσε διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία και η διαφορά ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ!

Ο Ούγγρος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν, η οποία κατηγορείται για ρατσισμό και παραβιάσεις των κανόνων του κράτους δικαίου. Η Ρ. Πλαμπ, λοιπόν, κατηγορείται για ατασθαλία και τίθεται θέμα ακεραιότητας, ενώ για τον Λ. Τροσκάνι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό.

Αντικατάσταση

Τι θα γίνει μετά την απόρριψη των δύο υποψήφιων επιτρόπων; Η Κομισιόν ρίχνει το μπαλάκι στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο κανονικά πρέπει να διαβιβάσει στη Φον ντερ Λάιεν την απόρριψη των δύο υποψηφίων, ζητώντας να αντικατασταθούν από τις κυβερνήσεις τους.

Ο Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε από την πλευρά του ότι «έχει και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη λύση», υποστηρίζοντας ότι η απόρριψη του Λ. Τροσκάνι έγινε επειδή «υπερασπίστηκε την Ουγγαρία απέναντι στους μετανάστες»...

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η Γερμανίδα πρόεδρος ανέθεσε στον Λ. Τροσκάνι το χαρτοφυλάκιο Γειτονία-Διεύρυνση, που ουσιαστικά αφορά τις βαλκανικές χώρες, γνωρίζοντας ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης πρωτοστάτησε στην αποδυνάμωση του κράτους δικαίου στη χώρα του; Κάτι δεν πάει καλά με τις επιλογές της Φον ντερ Λάιεν όσον αφορά τις αρμοδιότητες των επιτρόπων...

Υπάρχει, επίσης, η περίπτωση της αρμόδιας για την Εσωτερική Αγορά και την Αμυνα, της Γαλλίδας Σιλβί Γκουλάρ (Φιλελεύθεροι), για την οποία εκκρεμεί έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς (Olaf) για πλασματικές θέσεις εργασίας όταν ήταν ευρωβουλευτής. Ή του Ισπανού Ζοζέπ Μπορέλ (ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική), ο οποίος δέχθηκε κυρώσεις από την Ισπανική Αρχή Αγορών για χρήση πληροφοριών εκ των έσω για την πώληση μετοχών.

Ακόμη, ο Βέλγος Ντιντιέ Ρεϊντέρς (Δικαιοσύνη) κατηγορήθηκε πρόσφατα από Βέλγο πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών ότι έπαιρνε χρήματα «κάτω από το τραπέζι» για σύναψη συμβολαίων με το Κονγκό. Αλλά και η ίδια η Φον ντερ Λάιεν έχει κατηγορηθεί (έρευνα γερμανικού Κοινοβουλίου) για νεποτισμό και παρατυπίες στη σύναψη ακριβών συμβάσεων όταν ήταν υπουργός Αμυνας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ακρόαση του Μαργαρίτη Σχοινά (την Πέμπτη το απόγευμα), ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, που περιλαμβάνει τη μετανάστευση.

Ο εν λόγω τίτλος έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από όλες τις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, με εξαίρεση φυσικά το ΕΛΚ, αλλά η Φον ντερ Λάιεν επιμένει στη διατήρησή του. Εκτός αν την τελευταία στιγμή αποφασίσει με την Ανγκελα Μέρκελ να ονομάσει το χαρτοφυλάκιο του Ελληνα αντιπροέδρου «Προστασία του Γερμανικού Τρόπου Ζωής»... Θα είναι πιο αυθεντικό και θα ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση της Ε.Ε.

ΕΥΡΩΠΗ
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
Με τη λήξη της θητείας του Λουξεμβούργιου πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν ξέσπασε ένα πολιτικό παιχνίδι.
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η πρόταση της Κομισιόν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός «εργαλείου φερεγγυότητας» για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των επιχειρήσεων, τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο απειλεί να μην εγκρίνει τον...
Η πρόταση της Κομισιόν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπροστά στην κρυστάλλινη σφαίρα
Ο καζαμίας για το ερχόμενο 12μηνο λαμβάνει υπόψη τον νόμο των πιθανοτήτων. Αλλωστε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το μέλλον. Αυτή είναι και η ομορφιά του σήμερα...
Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπροστά στην κρυστάλλινη σφαίρα
ΕΥΡΩΠΗ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα αξιώματα... από κούνια
Οι αριστοκρατικές ρίζες, οι «καραμπόλες» Βερολίνου - Παρισιού που την οδήγησαν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προτεραιότητες και οι χαμηλές προσδοκίες.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα αξιώματα... από κούνια
ΕΥΡΩΠΗ
«Χωρίς λευκή επιταγή» ο διορισμός της νέας Κομισιόν
Με τις ψήφους 461 ευρωβουλευτών εγκρίθηκε ο διορισμός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των ομάδα που την ψήφισαν ή απείχαν από τη διαδικασία, αυτό...
«Χωρίς λευκή επιταγή» ο διορισμός της νέας Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Στην «πρίζα» μπαίνει η ομάδα της Ούρσουλα
Επιτέλους... η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει από την 1η...
Στην «πρίζα» μπαίνει η ομάδα της Ούρσουλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας