Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεταρρυθμίσεις και μετανάστευση πάνω στο ηφαίστειο της κοινωνικής διαμαρτυρίας
AP Photo/Jason DeCrow
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταρρυθμίσεις και μετανάστευση πάνω στο ηφαίστειο της κοινωνικής διαμαρτυρίας

  • A-
  • A+
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να είμαστε ανθρώπινοι και αποτελεσματικοί και να εγκαταλείψουμε ορισμένες θέσεις στις οποίες είμαστε παγιδευμένοι. Σήμερα δεν είμαστε ούτε ανθρώπινοι ούτε αποτελεσματικοί… Υπόσχομαι να μιλήσουμε ήρεμα για τη μετανάστευση»

Επίμαχες μεταρρυθμίσεις ξεκίνησε τώρα ο Γάλλος πρόεδρος, παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων που οργάνωσαν απεργίες και διαδηλώσεις για να αντιπαρατεθούν στην πολιτική του. Ο Μακρόν αντιμετωπίζει την κοινωνική ανάφλεξη και κινητοποιείται σε όλα τα μέτωπα για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Η εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο Εμανουέλ Μακρόν περπατά επάνω στο ηφαίστειο της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Χορεύει επάνω σε ένα ηφαίστειο που είναι έτοιμο να ξυπνήσει».

Ο Μακρόν δίνει προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση των συντάξεων, στην ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (PMA), την αντιμετώπιση της κρίσης στα επείγοντα των νοσοκομείων, το κλίμα, και πρωτίστως στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε πρόσφατα να κάνει το ζήτημα της μετανάστευσης ένα από τα κεντρικά θέματα αυτής της πολιτικής περιόδου και προκάλεσε πολλές συζητήσεις σχετικά με αυτό το εύφλεκτο ζήτημα.

Εκρινε ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να υποδεχτεί όλον τον κόσμο, αν θέλει να τον υποδέχεται καλά» και σκλήρυνε τους τόνους για τη μετανάστευση μερικές μέρες πριν από κοινοβουλευτική συζήτηση για το θέμα αυτό, που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στην Εθνοσυνέλευση και στις 2 Οκτωβρίου στη Γερουσία..

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Μακρόν δήλωσε ότι «καταλαβαίνει πολύ καλά» το συναίσθημα που προκαλούν αυτές οι συζητήσεις και αναφέρει ότι θα «γίνουν σε ένα εξαιρετικά ήσυχο περιβάλλον».

Αναφέρει ότι «θα ήταν λάθος να πούμε ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι θέμα ταμπού». «Δεν πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι σήμερα έχουμε κατακλυστεί από αυτό το φαινόμενο ή ότι η Γαλλία δεν υπήρξε ποτέ μια χώρα που δημιουργήθηκε εν μέρει και από μετανάστες, είναι ψευδές» υποστηρίζει.

Μετά από δηλώσεις του προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας, τους οποίους προσκάλεσε να κοιτάξουν το ζήτημα της μετανάστευσης «κατάματα», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει ότι προκάλεσε μια «περίπλοκη συζήτηση» στην οποία η απάντηση δεν είναι «μονοσήμαντη». «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να είμαστε ανθρώπινοι και αποτελεσματικοί και να εγκαταλείψουμε ορισμένες θέσεις στις οποίες είμαστε παγιδευμένοι» αναφέρει στο ραδιόφωνο Europe1. «Σήμερα δεν είμαστε ούτε ανθρώπινοι ούτε αποτελεσματικοί… Υπόσχομαι να μιλήσουμε ήρεμα για τη μετανάστευση ».

Ο Μακρόν υποστηρίζει αρκετές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική: «Για να φιλοξενήσουμε με αξιοπρέπεια όσους πρέπει, δεν πρέπει να είμαστε μια χώρα πολύ ελκυστική σε όλους» δήλωσε.

«Πρέπει να παραχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν σε όσους χρειάζονται την προστασία μας το δικαίωμα του ασύλου, με τη βούληση να ενσωματώσουμε πολύ αποτελεσματικότερα εκείνους που δικαιούνται άσυλο με μαθήματα γαλλικών και μια πολιτική απασχόλησης πιο ισχυρή».

Ο Μακρόν αποφάσισε να αυξήσει την αυστηρότητα των Αρχών. «Θα πρέπει να αναλύσουμε εάν υπάρχουν υπερβολές, που πιστεύω ότι υπάρχουν σε ορισμένες κατηγορίες» αναφέρει. «Στη συνέχεια οι άνθρωποι που δεν προορίζονται να παραμείνουν στην επικράτεια θα πρέπει να οδηγούνται πίσω πολύ πιο αποτελεσματικά, επειδή εισήλθαν παράνομα και μερικές φορές ζήτησαν άσυλο και δεν είχαν τελικά το δικαίωμα γι’ αυτό».

«Υποστηρίζω ότι η Γαλλία δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλη τη δυστυχία του κόσμου. Αναλαμβάνει την ευθύνη να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα το τμήμα που της αντιστοιχεί. Θα ζήσουμε ολοένα και περισσότερο με μεταναστεύσεις. Απέναντι σε αυτό πρέπει να οργανωθούμε γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να τους φιλοξενήσει όλους, αν θέλει να τους φιλοξενήσει καλά» τόνισε.

Ο Μακρόν αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού αυτών που ζητούν άσυλο λόγω ανεπαρκούς συνεργασίας στην Ευρώπη και «αποτυχίας» των επαναπροωθήσεων στα σύνορα.

ΕΥΡΩΠΗ
Επιμονή Μακρόν για το «δίκαιο» συνταξιοδοτικό
Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήλπιζε να επιτύχει εκτόνωση της κοινωνικής αναταραχής με την παρουσίαση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ● Οι συνδικαλιστές δεν πείστηκαν και...
Επιμονή Μακρόν για το «δίκαιο» συνταξιοδοτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Αναζητώντας αντιστάσεις στον λαϊκισμό
Την πολιτική της για το μεταναστευτικό αναθεωρεί η γαλλική κυβέρνηση, που θα θεσπίσει «ποσοτικούς στόχους» για τη ρύθμιση της οικονομικής μετανάστευσης, όπως επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό.
Αναζητώντας αντιστάσεις στον λαϊκισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν ψηφίζει τη μεταρρύθμιση, οι σιδηροδρομικοί απεργούν...
Την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών κατόρθωσε να επιβάλει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων, το μπρα ντε φερ με τα συνδικάτα, τις ογκώδεις...
Ο Μακρόν ψηφίζει τη μεταρρύθμιση, οι σιδηροδρομικοί απεργούν...
ΕΥΡΩΠΗ
Εργάτες στο δρόμο, συνδικάτα ενωμένα ενάντια στον Μακρόν
Αλλη μία εβδομάδα αναταραχής διανύει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του. Για πρώτη φορά εννέα συνδικάτα ενώθηκαν σε μια «εθνική ημέρα απεργιών»...
Εργάτες στο δρόμο, συνδικάτα ενωμένα ενάντια στον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
«Δικαίωμα για λάθη» αλλά πόσο... δικαίωμα
Σειρά από ντοκιμαντέρ και εκπομπές που προβλήθηκαν στην τηλεόραση σκιαγραφούν το αμφιλεγόμενο προεδρικό προφίλ του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «πρόεδρο των πλουσίων», «πρόεδρο της Δεξιάς»,...
«Δικαίωμα για λάθη» αλλά πόσο... δικαίωμα
ΕΥΡΩΠΗ
Mύρισε Μάη στη Γαλλία κι ο Μακρόν το ’ριξε στην επικοινωνία
​Την ίδια στιγμή που τα πολεμικά Rafale και Mirage έπλητταν -από απόσταση ασφαλείας είναι αλήθεια- τη Συρία, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, εν μέσω...
Mύρισε Μάη στη Γαλλία κι ο Μακρόν το ’ριξε στην επικοινωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας