Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η σιωπή της «αποικίας»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η σιωπή της «αποικίας»

  • A-
  • A+
Η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει συμπληρωματική βοήθεια από τις Βρυξέλλες και αναγνώρισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου, αλλά παραμένουν λιγότερες σε σχέση με την κατάσταση πριν από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην Ε.Ε., με την Αθήνα να διακρίνεται για την ανικανότητά της να υψώσει τη φωνή της, που έχει αποτέλεσμα να βρίσκεται συνεχώς εκτός παιχνιδιού...

Στη διάσκεψη της Μάλτας, στην οποία δεν είχε προσκληθεί η Ελλάδα, οι υπουργοί Εσωτερικών από πέντε κράτη-μέλη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Μάλτα και Φινλανδία ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών) συμφώνησαν σε ένα σχήμα κατανομής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Ουσιαστικά ήταν μια διάσκεψη που διοργανώθηκε για την επίλυση των προβλημάτων της Ιταλίας και της Μάλτας, αλλά δόθηκε για πολιτικούς λόγους η εικόνα ότι είχε στόχο την ελάφρυνση της πίεσης που δέχονται οι χώρες του Νότου.

Το γεγονός ότι δεν συμμετείχε, ότι δεν προσκλήθηκε καν η Ελλάδα, που είναι η κατεξοχήν χώρα υποδοχής μεταναστών στην Ε.Ε., με όλες τις επιπτώσεις και την κατάσταση να χειροτερεύει στα νησιά, δεν απασχόλησε κανέναν.

Ενδειξη ανυποληψίας της χώρας; Ισως. Μην ξεχνάμε την πρόταση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, στην αρχή της κρίσης, ο οποίος κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε εκφράσει την κατανόησή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό: Να συγκεντρωθούν όλοι οι μετανάστες-πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και να χορηγηθεί χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα... Αποικία δεν είναι; Η αντίληψη αυτή φαίνεται ότι επικρατεί σιωπηλά στους ηγέτες πολλών κρατών-μελών.

Ο επίτροπος

Ο μόνος που θυμήθηκε την ελληνική απουσία ήταν ο Γάλλος υπουργός Κριστιάν Καστανέ, ο οποίος δήλωσε ότι «θέλουμε μια πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο ως χώρες αρχικής υποδοχής». Πάλι καλά από τον «κυνηγό» των «κίτρινων γιλέκων»!

Ως προς τον Δ. Αβραμόπουλο, εξέφρασε την αισιοδοξία του και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν «στο κοινό έργο και στις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός προβλέψιμου μηχανισμού αλληλεγγύης».

Χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία, με την παρατήρηση ότι «μια διαρθρωτική και μόνιμη λύση αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο». Δήλωση-ρουτίνα για τον επίτροπο.

Στη διάσκεψη της Μάλτας δεν προσκλήθηκε ούτε η Ισπανία. Ομως ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα, τουλάχιστον εξέφρασε τη δυσφορία του και δήλωσε ότι η χώρα του προωθεί μια ευρύτερη συμφωνία για όλες τις αφίξεις από τη θάλασσα. Η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε προς το παρόν τη σιωπή...

Και όμως, στη διάσκεψη του Παρισιού για το μεταναστευτικό τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία συμμετείχαν 15 κράτη-μέλη, η κυβέρνηση φρόντισε να στείλει όχι μόνο τον αρμόδιο για το μεταναστευτικό αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο αλλά και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είχε δηλώσει με ενθουσιασμό ότι «η Ε.Ε. είναι μαζί μας»! Τόσο «μαζί μας» που ακολούθησε το «Μάλτα γιοκ» για το περίφημο δίδυμο Κουμουτσάκου-Βαρβιτσιώτη!

«Βάση συμφωνίας»

Πού κατέληξε, όμως, η διάσκεψη της Μάλτας; Λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν. Πρόκειται, όπως την αποκάλεσαν οι πέντε, για μια «προκαταρκτική συμφωνία», μια «βάση συμφωνίας», με την ελπίδα ότι θα τη στηρίξουν και άλλα κράτη-μέλη στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Η εν λόγω «συμφωνία» αποβλέπει στη διανομή των διασωθέντων μεταναστών-προσφύγων σε χώρες υποδοχής της Ε.Ε., χωρίς εκάστη εξ αυτών των μετεγκαταστάσεων να αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης διαπραγμάτευσης. Η λύση αυτή θα είναι προσωρινή και γεωγραφικά περιορισμένη, δεδομένου ότι η συμφωνία αφορά ουσιαστικά μόνο τις αφίξεις στην Ιταλία και τη Μάλτα. Προς το παρόν τουλάχιστον...

Σύμφωνα με την Ιταλίδα υπουργό, η ιδέα ήταν οι διασωθέντες μετανάστες να αποστέλλονται σε διάφορα κράτη-μέλη που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη συμφωνία μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από τη μέρα της αποβίβασης στη στεριά.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει στη συνέχεια να χειρίζονται τα αιτήματα ασύλου και εφόσον οι μετανάστες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, να τους αποδεχθούν στο έδαφός τους. Στην αντίθεση περίπτωση θα οργανώνουν τον επαναπατρισμό τους.

Από γαλλικής πλευράς υπενθυμίζεται η πρόταση του προέδρου Εμ. Μακρόν να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή από τα κράτη-μέλη και για όσα αρνηθούν να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις ή να συμμετάσχουν με διαφορετικό τρόπο (τεχνική και οικονομική υποστήριξη). Μια παλιά πρόταση που ξεθάφτηκε αλλά δεν έχει τύχη στο Συμβούλιο Υπουργών. Οπως και γενικά το σύστημα των ποσοστώσεων...

Πρώτες απορρίψεις

Ηδη η συμφωνία της Μάλτας απορρίφθηκε από την Ουγγαρία και την Αυστρία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν η Σλοβακία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής. Η Ολλανδία; Θα περιμένει τη φωνή του Κυρίου της (Βερολίνο)...

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει συμπληρωματική βοήθεια από τις Βρυξέλλες και αναγνώρισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου, αλλά παραμένουν λιγότερες σε σχέση με την κατάσταση πριν από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Από την αρχή του έτους, από τους 67.000 πρόσφυγες-μετανάστες που αφίχθησαν στην Ευρώπη, μόνο 13% βρίσκονται στην Ιταλία ή τη Μάλτα, έναντι 57% στην Ελλάδα και 29% στην Ισπανία.

ΕΥΡΩΠΗ
«Ναυάγιο» στα ρηχά
Η πολυδιαφημισμένη προ-συμφωνία της Μάλτας για τη διανομή προσφύγων έτυχε χλιαρής έως αρνητικής υποδοχής από τα κράτη - μέλη και μοιάζει καταδικασμένη πριν ακόμα σχηματιστεί ως ολοκληρωμένη πρόταση.
«Ναυάγιο» στα ρηχά
ΕΥΡΩΠΗ
Υποβαθμίζει η Ε.Ε. τις τουρκικές απειλές για το μεταναστευτικό
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις απειλές της Αγκυρας ότι θα ανοίξει τα τουρκικά σύνορα με την Ε.Ε., «πλημμυρίζοντας» την Ευρώπη με μετανάστες, αλλά δύσκολα κρύβουν την ανησυχία τους και περιμένουν...
Υποβαθμίζει η Ε.Ε. τις τουρκικές απειλές για το μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Η συμφωνία «αποδίδει καρπούς» σύμφωνα με την Κομισιόν
Ως προς τις επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία, αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής 103 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος 1:1. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τις 6.000...
Η συμφωνία «αποδίδει καρπούς» σύμφωνα με την Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Μια συμφωνία που «μπάζει» από παντού
Tίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και αναμένεται ως πρώτη δόση η επιστροφή περίπου 500 μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής...
Μια συμφωνία που «μπάζει» από παντού
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρω-εκβιασμός: «χωματερή ψυχών» ή εκτός Σένγκεν
Οι «εταίροι» μας του Βορρά έχουν πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την... επίλυση του προσφυγικού: για να κλείσουν αυτοί, ανθρωπιστικά πάντα, τα σύνορά τους, θα πρέπει η Ελλάδα να δεχτεί να μετατραπεί σε ένα...
Ευρω-εκβιασμός: «χωματερή ψυχών» ή εκτός Σένγκεν
ΕΥΡΩΠΗ
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην ΕΕ
Λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Άγκυρα έστειλε το δικό της μήνυμα καλώντας την ΕΕ να κάνει έκκληση «σε όσους λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα στην Ανατολική...
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην ΕΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας