Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Χαστούκι» στον Τζόνσον από το Ανώτατο Δικαστήριο
AP Photo/Matt Dunham

«Χαστούκι» στον Τζόνσον από το Ανώτατο Δικαστήριο

  • A-
  • A+

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε σήμερα πως η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής είναι μη σύννομη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε στα τέλη Αυγούστου να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για διάστημα πέντε εβδομάδων, εξυπηρετώντας τη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει εξαρχής, δηλαδή Brexit με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Και κατηγορείται απ’ την αντιπολίτευση αλλά και από αντάρτες βουλευτές των Τόρις ότι με αυτό τον τρόπο μεθόδευσε ουσιαστικά ένα άτακτο Brexit, παρότι ήδη η Βουλή είχε ψηφίσει τροπολογία που τον υποχρέωνε να ζητήσει παράταση της αποχώρησης αν δεν φέρει συμφωνία με την Ε.Ε. έως το τέλος Οκτωβρίου.

Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο να επιστρέψουν οι βουλευτές στο κοινοβούλιο, όπου ο Τζόνσον δεν έχει πια την πλειοψηφία.

«Η απόφαση να συμβουλέψει τη βασίλισσα να αναβάλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου ήταν μη σύννομη επειδή είχε ως αποτέλεσμα να εμποδίσει τη δυνατότητα της Βουλής να πραγματοποιήσει τις συνταγματικές λειτουργίες της χωρίς επαρκή αιτιολογία», τόνισε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μπρέντα Χέιλ.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε ομόφωνα την απόφαση του Τζόνσον ως μη γενόμενη, όπως υπογράμμισε η δικαστίνα.

«Εναπόκειται στο κοινοβούλιο και ειδικότερα στον πρόεδρό του να αποφασίσει τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

«Καλωσορίζω την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου ήταν μη σύννομη» δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Τζον Μπέρκοου, ο οποίος επισήμανε πως «πρέπει να συνεδριάσει χωρίς καθυστέρηση» και απευθυνόμενος στους αρχηγούς των κομμάτων έκανε λόγο για «επείγον ζήτημα».

Ο Μπέρκοου ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συνεδριάσεις της Βουλής από αύριο, στις 11:30 (τοπική ώρα).

Ο ίδιος ο Τζόνσον, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη διάσκεψη για το κλίμα, σημείωσε πως διαφωνεί με τη δικαστική απόφαση αλλά πως η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί, αν και υπονόησε πως θα προσπαθήσει να αναστείλει εκ νέου τη λειτουργία της Βουλής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απόφαση πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, αλλά ερωτηθείς αν ξεμένει από επιλογές απάντησε «αντιθέτως».

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

«Και γι’ αυτό προσπαθούμε αυτήν την στιγμή. Και, για να είμαι ειλικρινής, αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια»...πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι κάποιοι βουλευτές προσπαθούν να εμποδίσουν το Brexit. «Πιο σημαντικό, ας μην έχουμε αμφιβολίες πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να εμποδίσουν το Brexit. Υπάρχουν πολλοί που βασικά θέλουν να σταματήσουν την έξοδο της χώρας απ’ την Ε.Ε. Και έχουμε μια Βουλή που δεν μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία της, δεν θέλει να πάμε σε εκλογές και νομίζω πως είναι καιρός να το προωθήσουμε αυτό».

Η πρώτη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι «τώρα επεξεργάζεται την ετυμηγορία», την ώρα που κάποιοι βουλευτές καλούν τον Τζόνσον να παραιτηθεί και η Βουλή να γυρίσει στα καθήκοντά της το συντομότερο δυνατόν.

Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πάντως πως ο κ. Τζόνσον δεν παραιτείται και ότι θα επιστρέψει απ’ τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της νύχτας, νωρίτερα απ’ το προγραμματισμένο προκειμένου να παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σχολίασε πως η σημερινή απόφαση έδειξε «την περιφρόνηση του κ. Τζόνσον προς τη δημοκρατία». «Προσκαλώ τον Μπόρις Τζόνσον να αναλογιστεί τη θέση του», πρόσθεσε με νόημα.

Παραίτηση του Τζόνσον ζητά και το εθνικιστικό κόμμα της Ουαλίας.

Στο μεταξύ ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο επικεφαλής του κόμματος «Brexit», καλεί σε παραίτηση τον Ντόμινικ Κάμινγκς, τον επιτελάρχη του πρωθυπουργού που θεωρείται ευρέως υπεύθυνος για τη στρατηγική του Τζόνσον να συγκρουστεί με τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Τζόνσον αφορά το διάστημα από 10 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δεν βάζει οριστικό «πάγο» στη δυνατότητα του πρωθυπουργού να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής, αλλά την περιορίζει. Ο Τζόνσον δεν θα μπορεί να την αναστείλει πάλι για μεγάλο διάστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα δείχνει περιφρόνηση του δικαστηρίου που είναι αδίκημα.

Προσωρινή ενίσχυση της λίρας

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε προσωρινή ενίσχυση της στερλίνας, που στη συνέχεια υποχώρησε και πάλι λόγω της αβεβαιότητας για τις προοπτικές του Brexit.

Η λίρα ενισχύθηκε προσωρινά στο υψηλό ημέρας του 1,2491 δολαρίου αμέσως μετά την απόφαση, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,2457 δολάριο. Έχασε επίσης τα περισσότερα από τα κέρδη που σημείωσε έναντι του ευρώ, το οποίο νωρίτερα κινείτο στις 88,21 πένες.

Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν ύστερα από την απόφαση, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να ενισχύονται κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,585%.

ΕΥΡΩΠΗ
Το Λονδίνο ζητά από τις Βρυξέλλες να δείξουν «ευελιξία» για το Brexit
Προειδοποιώντας ότι η Βρετανία ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Στίβεν Μπάρκλεϊ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ευελιξία και δημιουργικότητα,...
Το Λονδίνο ζητά από τις Βρυξέλλες να δείξουν «ευελιξία» για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Χαμηλές προσδοκίες από τη συμμετοχή Τζόνσον στη συζήτηση με τους ηγέτες της Ε.Ε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα συμμετάσχει σήμερα σε βιντεοδιάσκεψη με τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη μελλοντική σχέση της χώρας του με το μπλοκ των 27, αλλά αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν τρέφουν...
Χαμηλές προσδοκίες από τη συμμετοχή Τζόνσον στη συζήτηση με τους ηγέτες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Υπεράνω της καραντίνας ο σύμβουλος του Μπόρις
Ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος παραβίασε αποδεδειγμένα την καθολική καραντίνα όμως ο πρωθυπουργός είδε ουδέν μεμπτόν στο σκάνδαλο.
Υπεράνω της καραντίνας ο σύμβουλος του Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit και από την... αυτοκριτική
Φαίνεται πως οι 32.000 νεκροί και η παραμονή του στη ΜΕΘ δεν έβαλαν μυαλό στον Μπόρις Τζόνσον, που καλεί τους Βρετανούς να επιστρέψουν στις δουλειές τους χωρίς αποτίμηση της έως τώρα πολιτικής του.
Brexit και από την... αυτοκριτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας